És Magyarországon még a felszálló ágában van a koronavírus-járvány– ezt is mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A cikk a hirdetés után folytatódikNincs oka kétségbe esni annak, akit megfertőz a vírus, mivel változatlanul igaz, hogy az érintettek 80 százaléka nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen – közölte Müller Cecília.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy Magyarország még a koronavírus-járvány felszálló ágában van.

Nem változott azok köre sem, akik magas kockázatnak vannak kitéve: továbbra is elsősorban az idős, krónikus betegségben szenvedő emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt a vírus.

Beszélt az idősotthonokról is, kijelentve, hogy azok folyamatosan készülnek a járvány elleni védekezésre. Hangsúlyozta, hogy azokra az egészségügyi intézményekre is kiemelt figyelmet kell fordítani, amelyekben koronavírusos betegeket ápolnak. Az országos tisztifőorvos az embereket ismételten arra kérte, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat.

A fiataloknak egyéni sporttevékenységet javasolt, nordic walking, futás vagy biciklizés, olyan helyen, ahová kevesen járnak, nem közismert helyekre menjünk, ki a városból, mondta. A megszokott útbvonalakat kerüljük, de akkor sem kell megijedni, ha valaki elszalad mellettünk, de ha csak tudjuk, akkor kerüljük el az embereket, és tartsunk kér méteres távolságot a szabadban is. A ruhát váltsuk át azonnal és fertőtlenítsük, ha kimegyünk. A mozgás a mentális egészség megőrzéséért is fontos lehet.

A szabadban egy rövid séta megengedett, de az az elsődleges inkább, hogy mindenki maradjon otthon. Akinek van erkélye vagy loggia-ja, ott mozogjon, akinek nincs, az az ablakot szélesre tárva is mozoghat.

A járványgörbe egy kicsit, enyhén, de még mindig emelkedik, ez maga után vonja azt is, hogy a súlyosabb megbetegedések száma is több.

Ami viszont talán az egyik legérdekesebb és leginkább reményt keltő információ, az az volt, amikor Müller Cecília arról beszélt, hogy több nagyon súlyos beteg embert is sikerült meggyógyítaniuk, olyan beteg, krónikus beteg, idősebb embereket is, akik lélegeztetőgépre kerültek. Vagyis akkor sem kell a reményről senkinek lemondania, ha lélegeztetésre szorul – sokkal több alkalommal sikerült “levenni” embereket a lélegeztetőgépről, mint azt a legelején gondolták.

KategóriákMETÁL