Május elején Dobrev Klárát jelölte a DK kormányfőnek a 2022-es választásra. Ismert, hogy az ellenzéki összefogás pártjai egy előválasztással akarják megtalálni közös miniszterelnök-jelöltjüket, így Dobrev csak egy a féltucat lehetséges személy közül. Ám erős és megkerülhetetlen név. Arra voltam kíváncsi, hogy Pécsett – ahol az ellenzék alaposan elverte a kormánypártokat 2019-ben – mennyire látják a szavazók jó döntésnek Dobrev Klára aspirálását. Ungár Tamás riportja.

A cikk a hirdetés után folytatódik– Teljesen értelmetlen kérdés! Tíz emberből kilenc ugyanazt válaszolja magának – így reagált a gépkocsivezetőként dolgozó, 54 éves Ferenc, amikor arról kérdeztem, Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként erősíti, avagy gyengíti-e szerinte az ellenzék esélyeit.

Három nap alatt összesen csaknem száz embert szólítottam meg Pécs különböző városrészein. Igyekeztem arra, hogy a két nem és valamennyi korosztály hasonló arányban fejthesse ki véleményét, de ettől még természetesen az általam készített felmérés semmiképp sem reprezentatív.

Ismert, hogy Pécsen a kormánypártokat elutasító szavazók másfél éve többségbe kerültek. A 2019-es helyhatósági választáson a 18 körzetből 16-ban az ellenzéki pártok által támogatott Mindenki Pécsért győzött, s a polgármesterjelöltek harcát is az Mindenki Pécsért jelöltje nyerte.

Arra voltam kíváncsi, hogy egy ellenzéki város szavazói hogyan vélekednek Dobrev Klára jelöltségéről.

A kérdezettek hozzávetőleg ötöde nem akart válaszolni, ők főképp arra hivatkoztak, hogy nem érdekli őket ez a kérdés, utálják a politikát és a politikusokat, s nem szoktak szavazni. Néhányan azért nem feleltek, mert – érezhetően – attól tartottak, a válaszuknak következményei lehetnek.

A többség azonban nem zárkózott el, s az általában anonim módon vagy keresztnévvel adott válaszaikból először is az derült ki, hogy Pécsen a kormánypártok elutasítottsága tovább erősödött az elmúlt másfél évben. A válaszadók erős 85 százaléka állította magáról, hogy ha most lenne a választás, semmiképp sem támogatná a Fideszt. A kormánypártokat elutasítók és -gyűlölők mintegy háromnegyede mondta, hogy valószínűleg elmegy szavazni 2022 tavaszán és az ellenzékre voksol, ám utóbbiak többsége csak akkor megy el, ha az ellenzék együtt indul. Néhányan hozzátették, hogy akkor szavaznak az ellenzékre, ha az kormányképesnek tűnik.

2010-ben még a Fidesz-KDNP-tandem Pécsett maga mögött tudhatta a választók kétharmadát.

Hogy mitől omlott össze ennyire a két párt népszerűsége a 140 ezer lelkes városban azt egy, a szakmájában 33 éve szolgáló taxis szavai adták vissza a legösszefoglalóbban:

– Orbánnak történelmi esélye volt arra, hogy fordulatot hozzon – kezdte a jókedélyű férfi. – Hát, ez sikerült is neki, csak épp negatívan. Soha ekkora gyűlölet nem volt ebben az országban, mint most. Vannak a Fidesz-fanok és a Fidesz-gyűlölők, az átjárás elképzelhetetlen. Régen az autóban az utasok szóba hoztak ezerféle témát, ma már nem szeretnek beszélgetni, mert minden át van itatva a politikával. A foci, a művészet, az iskola, a covid, az oltás. Az emberek nem tudnak egymással kulturáltan vitatkozni, mert bármi szóba kerül, előbb-utóbb politikai vitává fajul. Én is csak hallgatok, hümmögök, ha szóba kerül valami, mert félek, hogy megbántom az utasok valamelyikét, ha elmondom a véleményem. Orbán ellenzékben arról beszélt, hogy a szocialisták mennyit lopnak, erre az ő csapata annyit lopott, hogy nála a szocialisták kisinasnak is gyengék lennének. Mindent elloptak, mindent! Lenyúlták még a lélegeztetőgép-bizniszt, a maszkbizniszt, az oltóanyag-bizniszt is. És az oltással is egymásnak ugrasztották az embereket, összeugrasztották az oltottat azzal, aki nem akar oltást, meg jöttek azzal, hogy a baloldal oltásellenes. És van olyan marha, aki ezt megeszi – mondta a taxis.

Amúgy érdekes, hogy sokan nehezteltek a kormányra a bezárkózás, a kijárási tilalom, a kötelező maszkhordás miatt, meg azért, hogy közvetett eszközökkel erőlteti az oltást, ugyanakkor egyetlen általam kérdezett pécsi se vádolta a kormányt azzal, hogy túl sok áldozatot követelt a járvány a politikai vezetés hibája miatt. Vagyis a jelek szerint, amikor Orbánék a nyitást erőltették, tudták, hogy a választók nem félnek annyira a betegségtől, mint amennyire elegük van a bezárkózottságból.

S akkor nézzük, hogy miképp vélekedtek a kérdezettek Dobrev Klára jelöléséről! A Fidesszel tartók mindegyike azt mondta: rossz döntés, s vele az ellenzék nem nyerhet.

– Dobrev és Gyurcsány ugyanaz – jelentette ki egy ötvenes éveit taposó hegesztő. – Úgy is mondhatom, hogy Gurcsány a Dobrev leánykori neve. Ők egyek. És Gyurcsány még egyszer nem nyerhet – vélekedett.

A Fideszhez kötődők mindegyike hangsúlyozta, hogy mivel Gyurcsány és Dobrev házastársak, ők tulajdonképpen egy személy, és Gyurcsány hazudott, meg szemeket lövetett ki (arról, hogy valóban volt két áldozat, akik elveszítették a szemük világát, ami szörnyű, de hogy a szemkilövetés mint kiadott bárminemű, rendőri vagy miniszterelnöki utasítás, az tartalmatlan, politikai vád, arról lehetetlen volt meggyőzni a megszólalókat).

Az egyik pécsi kivitelező vállalkozónál dolgozó Pásztor Zoltán így beszélt:

– Örülnék, ha Dobrev lenne az ellenzék jelöltje, mert akkor megint nyerne a Fidesz. Ha a libsik kerülnének hatalomra, akkor nem lesz anya meg apa, hanem 1-es szülő, meg 2-es szülő lesz, és ebből én nem kérek. Gyurcsány tetteire emlékeznek az emberek, ezért Dobrevvel sose nyernek. Nekem tetszik a Fidesz családtámogató politikája, és az, hogy beindultak a beruházások, ezért emelkedtek a fizetések a kivitelezőiparban. Korábban külföldön dolgoztam, erre ráment a házasságom is, pedig két gyermekem van. De most, hogy már itt is meg lehet keresni 300 ezret, hazajöttem. Nem akarom, hogy az ellenzék nyerjen – zárta a gondolatait.

Később kiderül, hogy a testén kalóztematikájú tetkókat, a szemhéján pedig vaskos pirszinget viselő, 38 éves férfi 2012-ben, vagyis a 2. Fidesz-kormány idején ment ki külföldre dolgozni.

A fideszes szavazók szerint tehát Dobrevvel nem nyerhet az ellenzék. Ám ugyanez a véleménye általában azoknak is, akik biztosak abban, hogy az ellenzékre szavaznak majd jövőre.

Három, 10-15 éve nyugdíjazott rendőrt – Adrián Zsigmondot, Nagy Lászlót és Szlavikovics Istvánt – a belváros egyik ivójának teraszán szólítottam meg, s ők egybehangzóan az ismételgették, hogy Dobrev – bármilyen tehetséges is – nem lesz vonzó név az ellenzék által megnyerhető ingadozók számára, mert a Fidesz a kampányban azonosítani fogja Gyurcsánnyal, s mindent megtesznek lejáratása érdekében. Előszedik majd azt, hogy Dobrev az unokája a volt kádárista-kommunista vezetőnek, Apró Antalnak, fölhánytorgatják Apró bűneit, és azt is ráöntik. Hiába tudja mindenki, hogy ez ostobaság, mégis hatni fog, mondta a sörözgető trió. Gyurcsányt a Fidesz leamortizálta, s vele együtt feleségét is.

Lényegében ugyanezt mondta egy, a 400 ágyas klinikán dolgozó, 37 éves műtőssegéd, egy 41 esztendős óvónő, aztán egy 54 éves műszerész, aki saját szavai szerint undorodik már az örökké hazudozó Orbántól. És ezt mondta egy, a Fideszt engesztelhetetlenül gyűlölő, nyugdíjas orvosházaspár, aztán egy 51 esztendős vállalkozó, akinek több borozója is van Pécsett, és aki ennek révén sok embert ismer, sok véleménnyel találkozik.

– Nekem bejön a Gyurcsány – kezdte válaszát a fotósként dolgozó, 30 esztendős Péter – Az őszödi beszéd végre egy őszinte szöveg volt, szerettem. Nem Gyurcsány tehet arról, hogy utána tüntettek, és ott sok embert bántalmaztak. Ennek ellenére van egy széles réteg, akivel el lehet hitetni, hogy Gyurcsány rossz ember, mindenről ő tehet, és azok sosem fognak a Dobrevre szavazni. Én szavaznék rá, mert annyira elegem van Orbánékból, de ez nem számít, olyan jelöltet kell keresni, akire a legtöbben szavaznak az ellenzéki oldalon. 

– Értelmes, remekül érvel, megnyerő jelenség – jellemzi Dobrevet az 58 éves kereskedő, Medgyes Zoltán, felesége egyetértő bólogatásával kísérve –, de nagyon lerontja az esélyeit, hogy Gyurcsány sokak által utált politikus. Pedig ő is okos, de hiába, rajta már talált fogást a Fidesz, és nem engedi.

A két gyermekével és párjával a kertvárosi lakótelepen fagyizó Gáspár Béla nem titkolta, hogy ő Jakab Pétert szeretné miniszterelnöknek. De bevallotta, hogy Dobrevet is elfogadná:

– Tehetséges politikus – mondta a 32 éves férfi, miközben letette O1G maszkját a fagyi miatt, aztán így folytatta: – Gyurcsány és az őszödi beszéd óta sok idő eltelt, felnőtt egy generáció, ők nem tudnak semmit a beszédről meg a tüntetésekről, hiába mondogatják Orbánék – vélekedett.

Megjegyeztem neki, hogy készül egy film, ami feleleveníti a beszédet, és az azt követő tüntetéseket, várhatóan ez fut majd a választások előtt, talán majd idén október 23-ától, kezdve éjjel-nappal minden csatornán, még a sporton és a zenein is…

– Akkor ez nehéz lesz – morogta erre. – De szerintem amúgy is jobb jelölt a Jakab Péter.

Kiss László, a feleségével két gyermeket nevelő, 40 esztendős informatikus egy világcég Németországban és Angliában dolgozó, jól fizetett alkalmazottja. Kapcsolatai okán jártas a politika boszorkánykonyhájában, s ő biztos abban, hogy Dobrev Klára meg tudna győzni sok, egyelőre még nem mellette álló választót:

– Dobrev intellektuális teljesítményére, tapasztalataira, elegáns bölcsességére, retorikai képességére fel lehet építeni egy hatékony kampányt, ám ezzel párhuzamosan a megnyerendő választók körében semlegesíteni kell a kormányerők nagypapára és a férjére koncentrált támadásait, amelyek majd ömleni fognak a közmédia minden csatornájáról. Ám ez a kampány nagyon sok pénzt, kreativitást és szakértelmet igénylő feladat. Mivel ő aljas módszerekkel könnyen támadható, kevesebb energiával lehet felépíteni egy másik ellenzéki jelöltet. Szerintem Márki-Zay Péter egy ilyen jelölt lehetne. Nincs támadható rokonsága, dolgozott a versenyszférában, Amerikában is bizonyított, olyan városban nyert polgármesterséget, ahol előtte senki se verte meg a konzervatív oldalt, van politológiai, politikusi képzettsége és gyakorlata, remekül kommunikál, jó a konfliktustűrő készsége, s a napi munkában praktikus. Ráadásul hét gyereket nevel – foglalta össze, amit gondol a jelöltről.

Míg Kiss László szerint Dobrev egy jó és erős kampánnyal, ha nehezen is, de felépíthető, négy – a belvárosban kvaterkázó – pécsi fiatal szerint viszont nehezen se. Ők egyébként két huszonéves pár voltak, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE-n) tanuló, illetve ott már végzett HR-esek és marketingesek, s szerintük a választáskor alig számít a jelölt szellemi teljesítménye, sokkal inkább az az egyszerű üzenet, amivel valakit tönkre lehet tenni. Dobrev csinálhat bármit, jön az üzenet, hogy a férje hazudott és szemeket lövetett ki, és akkortól sok megvezethető lélek már nem is kíváncsi a jelölt képességeire. Ezért a négy fiatal szerint nem szabad ebbe a kalandba belevágni az ellenzéknek, főleg, hogy a Fidesz legyőzésének az esélyei immár egészen jók. A társaság szerint a pécsi egyetemen alig vannak Fidesz-szimpatizánsok, s ez jellemző a többi egyetemre is.

Előbbit erősítette még féltucatnyi általam kérdezett egyetemista. A PTE bölcsészkarán tanul az a 22 éves fiatalember, aki ekképp fogalmazott:

– Nálunk a hallgatók talán egy-két százaléka lehet fideszes. Ők gyakran már arra készülnek, hogy olyan munkahelyet pályáznak meg, ahol jól jön, ha az ember fideszes. Mellesleg az egyetemünkön a hallgatók alig politizálnak, akik mégis, azok között a Momentum a legnépszerűbb, aztán a Jobbik. A DK-nak van még valami kis tábora, a szociké kimutathatatlan.

Többen szóba hozták, hogy érdemes lenne elvégezni egy felmérést, vajon a választók miképp fogadnak ma Magyarországon egy női kormányfőjelöltet?

– Dobrev Klára felkészült, határozott, bátor, okosan fogalmazó, jó megjelenésű nő – mondta Kiszely Istvánné, 60 éves képzőművész. – És az is lehet, hogy Orbánt csak egy nő képes legyőzni. Drukkolok neki.

Egy hatvanas éveiben járó tanárnő az orvosi karról úgy látta, hogy a magyar társadalom még nem szavazna meg egy nőt miniszterelnöknek. Egyik fiatalabb kolleginája viszont állította, hogy elég érett már erre a társadalom, csak nagyon jó jelöltet kell találni. Talán Dobrev is az lenne, de a család miatt mégsem az.

Megszólítottam négy nyugdíjas hölgyet az uránvárosi lakótelepen, akik szokásos alkonyi időtöltésként egy padon ülve beszélgettek.   

– Egy női jelöltre épp a nők nem szavaznának – mondta egyikük, aki dajkaként dolgozott óvodában, és most 66 éves. – A nők kritikusak egy másik nővel, és irigylik a másik nő sikerét, egy férfival elnézőbbek – hangsúlyozta.

Mellesleg a fentebb már idézett HR-esekből és marketingesekből álló fiatal négyes is úgy vélte, hogy a nők valószínűleg inkább egy férfi jelölt mögé állnának be.

Az uránvárosi társaság 85 éves korelnöke, az egykor bérszámfejtőként dolgozó Zsuzsa ezzel nem értett egyet, szerinte igenis szavaznának a nők egy nőre. Hogy Dobrev Klárára is, azt nem tudta megjósolni. A csapat 72 éves tagja, aki aktív korában élelmezésvezetőként dolgozott közbeszólt:

– Dobrevre biztosan nem. És nincs is szükség váltásra, ez a kormány sok jót tesz, főleg a Szijjártó, rengeteg munkahelyet teremt, csak az nem dolgozik, aki nem akar, a fiatalok azért nem, mert lusták…

Mire ideért, a többiek elvesztették türelmüket, és idegesen legyintve, fészkelődve, fejüket fogva, (jelezve, hogy szerintük ez mekkora butaság!), majd hangosan rászólva igyekeztek beléfojtani a szót. A kérdésem előtti békés beszélgetés dühös csapkolódássá vált, a Fidesz mellett érvelő hölgyre haragosan nézett három ismerőse.

A bevezetőben idézett gépkocsivezetőnek végül is igaza lett: tízből kilenc kérdezett úgy látta, hogy Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként nem erősíti az ellenzék választási esélyeit. Ugyanakkor az ellenzékkel szimpatizálók jó véleménnyel voltak Dobrevről. Egy 37 éves mérnök is a többség álláspontját osztotta, majd hozzátette:

– Teljesen mindegy, ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, a Fidesz azonosítani fogja őt Gyurcsánnyal. Azt mantrázzák majd, hogy az ellenzéki jelöltek kivétel nélkül Gyurcsány bábjai. És hogy mindent pártot Gyurcsány irányít. Őt meg a migránsokat idehozó Soros, meg az ezt támogató unió. Erre kell készülnünk, nem lesz értelmes politikai vita Magyarország jövőjéről, és nem lesz a kormánynak választási programja. Illetve ez lesz a programja…

KategóriákMETÁL