Két gyanúsított letartóztatását rendelte el a bíróság a Pécsi Járási Ügyészség indítványára. A párként élő férfi és nő nem létező szájmaszkokkal üzletelt, olvasható a baranyai főügyészség pénteki közleményében.

A cikk a hirdetés után folytatódikA megalapozott gyanú szerint a budapesti pár feltört egy, számukra ismeretlen személy e-mail fiókját (vagy legalábbis valami módon belépett abba).

Miután bejutottak az idegen személy fiókjába, a jelszót is megváltoztatták, s utána már úgymond sajátjukként bántak az e-mail fiókkal, és bűncselekmények elkövetéséhez használták fel a gyanús szerint.

A gyanúsítottak ezzel a feltört e-mail-fiókkal regisztráltak egy internetes portálon, s a járványügyi helyzetet kihasználva légzésvédő maszkokat hirdettek.

A elkövetők azonban nem rendelkeztek szájmaszkokkal, a hirdetések valótlan tartalmúak voltak, amelyekkel a céljuk az volt, hogy a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet kihasználják, és minél több embertől kapjanak előre utalást a hamis hirdetésben szereplő, a valóságban nem létező maszkokra.

A gyanúsítottak a hirdetésre jelentkezőknek már a saját bankszámláikat adták meg, a sértettek azokra utaltak. 

A hirdetésre az ország különböző területéről jelentkeztek, a nyomozás jelenlegi állása szerint 6 sértettnek összesen 850 ezer forint kárt okoztak.

A gyanúsítottak cselekménye a bíróság szerint többrendbeli csalásnak és információs rendszer megsértésének a megállapítására alkalmas.  A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását 1 hónap időtartamra elrendelte a pécsi ügyészi indítványnak megfelelően.

Úgy tudjuk, hogy sajnos nem ők az egyedüli csalók, akik megpróbálnak hasznot húzni a koronavírus-járvány miatti felfokozott hangulatból, félelemből és pánikból, illetve a pánikvásárlás miatt egyes termékekből kialakult hiányból. És nem kizárt, hogy lesznek még mások is, akár olyanok is, akik személyesen fognak házalni, és elsősorban idősembereket próbálnak meg becsapni. Sajnos könnyen elképzelhető, hogy akár ugyanígy maszkokkal esetleg kézfertőtlenítővel (létezőkkel, csak aranyáron kínáltakkal, vagy szintén nem létezőkkel) próbálnak “házalni”, avagy éppen ezekkel más módon (például így bejutva lakásokba) kicsalni vagy ellopni pénzt az emberekből.

A Szabad Pécs a magyarországi koronavírus-járvány elején írt arról, hogy ez sajnos lehetséges lesz, sőt, hogy talán már fel is bukkantak ilyen csalók. A rendőrség akkor nem tudott ilyesmiről, de már akkor is figyelmeztett erre a veszélyre.

Fehér ruhás-maszkos, fertőtlenítést ígérőkről nem tud a rendőrség, de azt írták, csalók sajnos felbukkanhatnak
KategóriákPOP