HCS, avagy dr. Horváth Csaba politológus, pécsi egyetemi tanár, a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület elnökének legendás aranyosgadányi kertje és háza került veszélybe. Horváth Csaba ezért felhívással élt. Pécsi joghallgatók pedig az ügy mellé álltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz aranyosgadányi Horváth-kertben több évtizede zajlanak fontos közéleti események, színtere nyári egyetemeknek, konferenciáknak, beszélgetéseknek, és persze évente egyszer rút gyilkosság terepe is, sok-sok Dezső végezte itt földi pályafutását közösségi-közéleti-értelmiségi disznóvágás és vígasság keretében.   

Horváth Csaba munkahelyén, a PTE Állam- és Jogtudományi Karán működő hivatalos médiacsoport internetes oldalán nemrég megjelent egy közlemény, Horváth Csaba  közleményét hozták le.

A Pécstől csupán néhány kilométerre fekvő nyugatra fekvő Aranyosgadányban lévő Horváth-kert sorsa 2019 novemberében fordult rosszra.

Pedig éppenhogy úgy tűnt, hogy nagyon is jól indult: a tulajdonos 2018-ban megnyert ugyanis egy pályázatot a 170 éves parasztház országos védettségű tájházzá minősítése érdekében. Csakhogy, mint később kiderült, rosszul választott kivitelezőt. És e döntés nyomán veszélybe került a ház, a kert, a terület jövője.

Az épület jelenleg alkalmatlan arra, hogy rendezvényhelyszínként működjön, holott 1987-től tartottak itt programokat, többek között a Fiatal Értelmiségi Klub által szervezett Szabadegyetemet.

Csurgyókné Praks Anita polgármester szerint, ha sikerülne a felújítás, a Horváth-kert fellendíthetné az aranyosgadányi turizmust, valamint a község fénykorának életkörülményeit bemutató tájház segítségül lehetne a helyi identitásteremtésben.

A cél az, hogy a tervezett 7,5 millió forint megléte esetén, lehetőleg még márciusban folytatódhasson a parasztház felújítása, ezzel újra otthont adva a Horváth-kertben történő eseményeknek.

Dr. Horváth Csaba az adományok számára külön számlát nyitott:

OTP 11773315-01970951. 

Az alábbi videóban pedig azt láthatják-hallhatják, hogy érintettek hogyan is mesélnek a Horváth-kertről, s megtekinthető az épület a jelenlegi állapotában.

KategóriákPOP