A hétvégén nagyjából 180 személyt teszteltek le Kozármislenyben. Mint megírtuk, egyvalakinél, még tegnap pozitív lett az eredmény, azaz kimutattak a szervezetében olyan antitesteket, akár kétfélét is, amelyeket akkor termel az emberi szervezet, ha már találkozott az adott személy koronavírussal. Pécsi virológusok arra figyelmeztetnek, hogy a gyorstesztek eredménye hamis biztonságérzetet adhat, a kozármislenyi polgármester szerint viszont olyan kérdésre kapnak a teszteltek legalább egyfajta választ, amit az elmúlt hetekben mindenki feltett magának Magyarországon. Ettől függetlenül sem csapnak be senkit, mindenki tudja, és mindenkit tájékoztatnak arról, hogy a gyorstesztek, amilyet a kormány, is rendelt már milyen eredményt ad, milyen biztonsággal.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy kozármislenyi lakcímmel rendelkező, de életvitelszerűen nem Kozármislenyben élő hölgy gyorstesztje lett pozitív szombaton Kozármislenyben, amint arról be is számoltunk tegnap. A tömeges tesztelést az önkormányzat anyagi hozzájárulásával szervezték meg, és a helyszíne a helyi sportcsarnok. Szombaton és vasárnap már reggeltől elkezdődött mindkét napon a tesztelés, ami a hétköznapokon is folytatódik délután négy és hét közt. Annyit lehetséges, hogy változtatni fognak, ezt már Bíró Károly kozármislenyi polgármester mondta el lapunk érdeklődésére, hogy az eddigi 15 percenként adott időpontok helyett 10 percenként fognak időpontot kapni a jelentkezők.

Sem szombaton délután, sem vasárnap egész nap nem volt pozitív teszt, azaz a két napra időpontot kapott mintegy 180 személyből csak a már említett hölgy tesztje lett pozitív.

Részleteket nem kívánt elárulni a polgármester a hölgyről csupán annyit ismételt meg, hogy nem volt tünete, és hogy a helyben élő családtagjait is tesztelték, akik negatívak lettek. A hölgy háziorvosát értesítették, feltételezhetően vagy már volt hivatalos orvosi COVID-szűrésen, vagy a későbbiekben mehet, és vélelmezhető az is, hogy azonnal házi karanténba vonult.

Megkérdeztük a polgármestert arról is, hogy mit gondol a pécsi virológusok nyilatkozatáról, akik azt tették közzé, hogy a gyorstesztek megbízhatatlanok, kidobott pénz rájuk költeni, és hamis biztonságérzetet nyújt.

Virológia Pécs

Tesztekről újra Megszaporodtak a gyorstesztekkel kapcsolatos hírek, és ebből egyértelműen látszik, hogy mennyire nem tisztázott a tesztelés lényege és értelme, még szakmai körökben sem! A probléma az, hogy a jelenleg zajló aktív járványra nézve ez nem csupán kidobott pénz, de hamis biztonságérzetet is nyújt a vizsgált személyeknek. https://m.hvg.hu/…/20200425_Egy_magyar_kisvaros_ugy_dontott… https://koronavirus.gov.hu/…/egyhazi-fenntartasu-idosotthon…

A polgármester azt mondta, hogy a magyar kormány is rendelt meg gyorsteszteket, azokat használnak a mentők is.

Frissítés 17.30: a Szabad Pécs érdeklődött a mentőkhöz juttatott tesztekről vagy gyorstesztekről, és nem hivatalosan ugyan, de biztos válaszként azt tudtuk meg, hogy a mentők nem gyorstesztet használnak, éppen a megbízhatatlansága miatt, hanem azt a nyálminta-vételes tesztet, amit a COVID-központokban is használnak, és amely az új típusú koronavírus kórokozóját mutatja ki a szervezetből.

Frissítés 2. – május 2. szombat 20.30 – Több helyen is megjelent a sajtóban az elmúlt napokban, hogy a mentők is használnak gyorsteszteket. A magyar mentősök által otthoni teszteléshez használt szett például két kínai gyártóhoz is köthető, az Anhui Deep Blue Medical Technology és Hangzhou Clongene Biotech cégekhez.

De ennél sokkal fontosabb a polgármester szerint, hogy a leírás és a lakosság tájékoztatása korrekt volt. Amikor döntöttek a tesztelés elindításán, természetesen minden lehetséges megoldást megvizsgáltak, a döntést így hozták meg.

Leírták mindezeken túl mindenkinek a tájékoztatóba, hogy nem a vírust mutatja ki, hogy nem 100%-os biztonságú, hogy egy negatív teszt eredmény ezen túl sem jelenti azt, hogy megnyugodhat valaki teljes bizonyossággal, mert két héten belül érdemes egy második tesztet amiatt elvégeztetni, mert a fertőzéstől számított 5-7 napon túl mutat ki csak antitesteket a gyorsteszt. Ezt egyébként a tesztelésről szóló hivatkozott cikkünkben is leírtuk.

A virológusokkal a legtöbb dologban tehát nem vitatkozik, ugyanakkor biztos abban is, hogy van erre igény, hogy nem teljesen haszontalan a tesztelés, és hogy Magyarországon is gyakorlatilag minden felnőtt feltehette magának azt a kérdést az elmúlt napokban, hogy vajon ő áteshetett-e már a betegségen, akár úgy, hogy még enyhe tünetei sem voltak. És egy, főleg két gyorsteszt erre egyfajta választ midenképpen ad. Akinél pedig antitesteket mutat ki a teszt, az egyrészt további tesztelésre is mehet, másrészt potenciális vérplazma-donorrá válhat, amit most a kormányzat fókuszában van, mint lehetséges előrelépés a vírus elleni harcban.

KategóriákMETÁL