Május 9-étől, azaz szombattól ismét kinyit a Pécsi Állatkert. Ahogyan más vadasparkok, úgy a pécsi is nehéz helyzetbe került a kényszerű kéthónapos bezárás miatt. A forgalom ráadásul a vírusjárvány miatt vélhetően csak egy része lesz annak, amire egyébként számíthattak volna. A pécsi zoo igazgatója annak örült, hogy sok pécsi, sőt sok nem pécsi és nem baranyai segített nekik, és az ország távolabbi pontjairól is érkezett nem csak pénzbeli adomány, de másféle felajánlás is, ami nagy segítséget jelentett a túléléshez. Ha azonban nem kapnak extra segítséget, akár helyben, akár például a kormánytól – amely eddig még nem lépett érdemben – már az ősszel nagy bajba kerülhetnek. Az igazgató a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy nem érzékelte, hogy politikai cirkusz lett volna az állatkert körül, avagy lettek volna olyan politikusok, akik politikai tőkét igyekeztek kovácsolni az állatkert ügyéből, vagy azt felhasználni Pécs új vezetésének a lejáratására. Mindeközben az állatkert lakói élték életüket, az egyik strucc nandu baromi pipa volt, hogy ismét jöttek látogatók, és van egy kedves új kis lakója is az állatkertnek, ráadásul nem is hétköznapi a kis jövevény.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Mecseken annak idején társadalmi munkában felépített és 1960-ban megnyitott pécsi állatkertnek a legnagyobb segítséget most az jelenti, hogy ha elmennek és jegyet váltanak.

Avagy közvetlenül utalnak számukra pénzt, esetleg visznek természetbeni adományt a zoo lakóinak, merthogy a felajánlásokat várják továbbra is, nagy szükség lesz rá.

Ezt onnan tudjuk, hogy a május 9-én szombattól újra megnyíló Pécsi Állatkertben ma délután, a nyitás előtt sajtótájékoztatót tartottak. Siptár Dávid, a zoo igazgatója házigazdaként és felelős vezetőként, Bognár Szilvia pedig a fenntartó pécsi önkormányzat részéről, a területért felelős pécsi alpolgármesterként beszélt a sajtónak arról, hogyan telt a március közepi bezárás óta eltelt két hónap, mi a helyzet most és milyen kilátásaik vannak.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere és Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Az egyik legfontosabb információ az volt, hogy egy széleskörű összefogással 5 millió forintnál is több készpénzt kaptak adományként, ennyit utaltak el pécsiek és baranyaiak, a megyehatárokon túl élők a pécsi zoo megsegítésére. Mások pedig, akik tudtak egyéb módon, természetbeni felajánlásokkal segítettek, mintegy 3-3,5 millió forint természetbeni adomány érkezett így összességében az elmúlt hetekben a Pécsi Állatkerthez. Természetbeni adományként szalmát, szénát, takarmányt, különféle tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket kaptak.

A kettő együtt tetemes összeg, ugyanakkor ezt a plusz bevételt nem számolva mintegy 45 millió forint esett ki – az elmúlt időszakban a korábbiakból kiindulva nagyjából ennyi bevétellel számolhattak volna jegyértékesítésből, bérleti díjakból és másból, például a zoo kisboltja ajándéktárgyainak vagy az állatkerti lakók csemegéjének az értékesítéséből.

Siptár Dávid elmondta, hogy ők március 14-ével zártak be, és azonnal tudták, hogy a túlélésük azon múlik, hogy meddig tart a veszélyhelyzet, meddig kell kényszerűségből bezárniuk.

A pécsi önkormányzattól fenntartóként egy évben 60 millió forint működési támogatást kap az önkormányzat. A Szabad Pécs kérdésére az igazgató elmondta, hogy ez a teljes költségvetésüknek a 18 százaléka, minden mást a már fentebb felsoroltakból, s jellemzően persze a jegybevételből teremtenek elő. A Pécsi Állatkert az előző év azonos  időszakát figyelembe véve több, mint 28 ezer látogatót veszített el az elmúlt két hónapban.

Az állatkert igazgatója hangsúlyozta, hogy a pécsi zoo megsegítésééért való összefogás széleskörű volt, politikai oldalaktól és világnézettől függetlenül, és földrajzi helytől függetlenül segítettek nekik.

Arra, hogy tényleg széleskörű összefogás volt a politikai és ideológiai palettán való elhelyezkedéstől függetlenül, jó példa volt a sajtótájékoztató előtt, idején és utána is a Betyársereg mintegy 10-15 tagja segített társadalmi munkában az állatkertnek a zöldterületek gondozásában.

A Betyársereg 10-15 tagja is segített az állatkertben – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Bognár Szilvia is dicsérte az állatkert megsegítésére létrejövő összefogást, egyben hangsúlyozta, hogy a járvány miatt kialakult különleges helyzetben az önkormányzat más cégei és intézményei is segítségre szorultak és kieső bevételekkel kellett számolniuk. A legfontosabb pedig mindenütt az volt, hogy biztosítsák a legalapvetőbb fenntartási és működtetési költségeket, valamint megőrizzék a munkahelyeket, és a dolgozók megkapják a fizetésüket.

Siptár Dávid is beszélt erről, elmondta, hogy a téli időszakban is náluk dolgozó kollégákat meg tudták tartani, béreket tudtak fizetni, a bérek időben meg is érkeztek.

Az állatkertben is szigorú szabályok lesznek természetesen. A maszk viselése nem lesz kötelező, de azt kérik a látogatóktól, hogy viseljenek maszkot és használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt is, rögtön már akkor elsőként, amikor belépnek az állatkertbe. Korlátozzák az egyszerre a vadasparkba belépő látogatók létszámát, 400 látogatónál többen nem lehetnek bent, ugyanakkor ez azért egy forgalmasabb nyári napnak megfelelő létszám, azaz egészen biztosak abban is, hogy ha mégis “teltház lesz”, az éppen be nem jutóknak nem kell 5-10 percnél többet várakozniuk. Az akvárium-terrárium részleg felső szintje egyelőre nem lesz látogatható, a járvány terjedése szempontjából biztonsági okokból. Az oroszlánházat és a csimpánzházat lezárják, ugyanilyen okból, de az állatokat a külső kifutón meg lehet nézni, és remélhetően erre lesz is mód. Minden más állatházba be lehet majd menni, de egyszerre legfeljebb hatan tartózkodhatnak majd bent – az ellenőrzésben a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársai fognak segíteni. A nem teljes körű szolgáltatás  miatt a látogatók kedvezményes árú jegyet válthatnak.

Folyamatos volt a kommunikáció a pécsi városvezetésssel

A Szabad Pécs azt is megkérdezte, hogy minden rendben volt-e a városháza és az állatkert közti kommunikációval. Kapcsolatban voltak-e, kölcsönösen tájékoztatták-e egymást a fejleményekről. Az állatkert-igazgató a kapcsolatot és a kommunikációt jónak és folyamatosnak nevezte.

Arról is beszélt, hogy a állatkertnek volt egyhavi tartaléka, és hogy az első négy hónap önkormányzati támogatását az elfogadott költségvetésnek megfelelően szokás szerint, egyöszegben április 20-áig szokta utalni az önkormányzat – ez idén is így volt, és határidőre megtörtént. Tudták, hogy ezzel nyertek némi időt,  illetve, hogy utána érkezni fog a havi 5 milliós támogatás. De azt is jelezték a városháza felé, hogy ettől függetlenül a későbbidekben még nagyon is lehet gond, merthogy a kialakult helyzet miatt a támogatás előbb elfogyhat, előbb kell azt felhasználniuk a csökkenő bevételek miatt. Ráadásul mostanra azzal is számolhatnak, hogy a korábbi évek időarányos látogatottsági és bevételi adatai nagyjából a feléfre esnek vissza a következő időszakban. Azaz, akár már ősz elejére súlyos gondjaik lehetnek, ha nem kapnak extra segítséget.

A kormány egyelőre az állatkerteket még nem segítette meg

A Szabad Pécs megkérdezte, hogy látnak-e arra esélyt, hogy a kormány segíteni fog, illetve, hogy mostanáig tudtak-e akár extra támogatást, akár adókedvezményt kapni. Siptár Dávid azt mondta, hogy egyelőre egyikről sincs szó, adó- vagy járulékkedvezményt, vagy bértámogatást egyelőre nem kapnak, de ágazati szinten folynak tárgyalások az állatkertek szövetsége próbál lobbizni és vázolni, milyen nehéz helyzetbe is kerültek az állatkertek a kormány különböző szereplőinek, és persze bíznak abban, hogy kapnak majd segítséget.

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Politikusok is beszálltak a kampányba, de pofonokat is kiosztottak

Azt is megkérdeztük az igazgatótól, hogy ha jó volt a kommunikáció, látszott, hogy a város is megteszi, amit meg tud, akkor ő esetleg nem érzett-e olyan felelősséget egy városi cég vezetőjeként, hogy a politikai cirkuszt mérsékelni próbálja, akár nyilatkozattal, akár az adott politikai szereplőket, akár Hoppál Péter országgyűlési képviselőt, akár Csizmadia Péter pécsi Fidesz-frakcióvezetőt, akár a Fidesszel és a KDNP-vel októberben közös listán induló ÖPE vezetőjét, Kővári Jánost arra kérje, hogy pusztán csak segítsenek az állatkertnek. Mindegyik politikus ugyanis a látható és nem elvitzatható segítő szándék mellett igyekezett némi politikai tőkét is kovácsolni a jelen helyzetből.

Siptár Dávid azonban láthatóan tényleg nem érezte át, hogy a politikusok akár ilyen rafináltak is lehetnek, mert több posztban is odaállt például “a csak segíteni akaró” Kővári János mellé. Két nappal azt követően jelentették be például, hogy gyűjtés indul a zoo megsegítésére, amikor a város elutalta a négyhavi támogatást az állatkertnek. Nem győzzük persze hangsúlyozni, hogy a szabad forrásként pénzben sosem igazán dúskáló állatkert most tényleg rá van szorulva minden egyes forintra.

Habár elvileg a pr-hez és a kommunikációhoz értenie kell, mert annak idején Páva Zsolték azért (is) nevezték ki a geográfus végzettségű Siptár Dávidot elődje, Szatyor Miklós helyett az elszökött farkas ügye után, mert éppen olyan “marketing-szempontból” is előnyös vezetőt kerestek, aki jól kommunikál, többek közt a sajtóval. A Fideliast is megjárt, geográfus végzettségű Siptár Dávid nem feltétlenül kommunikált mindig kiemelkedően a sajtóval.

Fotó: Babos Attil/Szabad Pécs (2017)

Kővári János például segített az adakozás megszervezésében (igaz, azt is “jelentette”, hogy már “megmentették” az állatkertet). A politikus azonban nem csak azt hangsúlyozta, hogy segítsék az állatkertet, hanem közben oda is szúrt az új pécsi vezetésnek. Több videóban is arra szólította fel, például a pécsi polgármestert, hogy egy, általa megjelölt napon nyissa meg az akkor még zárva tartó állatkertet.

De ugyanígy a két említett fideszes politikus, Hoppál Péter és Csizmadia Péter is igyekezett posztjaiban a felelősséget és a kialakult helyzet miatti terhet Péterffy Attilára és az új pécsi vezetésre pakolni.

Visszatérve Kővári Jánosra. Ő például a nyilvános közösségi csatornáin úgy tett, úgy posztoltz, mintha nem beszélt volna az állatkert ügyében a városvezetéssel. A Szabad Pécs azonban megkereste Kővári Jánost, aki több kérdésünkre sem válaszolt, de annyit elmondott, hogy tárgyalt a múlt héten a pécsi városvezetéssel, és tájékoztatták arról, hogy van szándék az újranyitásra, de akkor még a pécsi polgármester (vagy más ezt közvetítette) arról beszélt neki, hogy egyelőre az újranyitással óvatos lenne, látni kell a számokat stb. Ennek ellenére Kővári videóiból nem derült ki sem az, hogy miért a vasárnapot jelölte ki az újranyitásra, kereste-e a polgármestert vagy a városvezetést és kapott-e válaszokat, sem pedig az nem derült ki, hogy hajlandóság van az újranyitásra, de a megfelelő időpontra várnak. Ahogyan arra sem kaptunk választ a kormánypártokkal kiváló politikai kapcsolatba lévő Kőváritól, hogy felszólított-e valakit a kormányból az önkormányzati elvonások miatt. Vagy azokkal esetleg egyetért-e.

Siptár David azt mondta, hogy ő nem érezte, hogy bárki is politikai előnyökre szeretne szert tenni az állatkert ügyét felhasználva, ő csak azt látta, hogy segíteni szeretnének, és ezt politikai oldalaktól függetlenül látta számos politikai szereplőnél.

+1 jó hír: kis fehér majom csemete született

A pécsi gereza-állomány, azaz a zászlósfarkú kolobuszok gyarapodtak. Az egyelőre az anyját el nem engedő, azon csimpaszkodó, ugyanakkor így már a kifutóban is látható kismajom hófehér – azaz eltér szüleitől, amelyek mindketten fekete-fehér színűek, ahogy általában a nyúlánk, fürge és akrobatikus zászlósfarkú kolobuszok.

Forrás: Pécsi Állatkert
KategóriákMETÁL