Sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez a Fidesz pécsi képviselőcsoportjának két tagja, Csizmadia Péter frakcióvezető, 2014-2019. közt volt gazdasági bizottsági elnök, és Vári Attila volt polgármesterjelölt. Azt írták, a balliberálisok, most hogy ismét hatalomra kerültek, máris megkezdték a pécsi közműcégek sarcolását.

A cikk a hirdetés után folytatódikA politikai nyilatkozat apropója az volt, hogy a mai pénzügyi és gazdasági bizottság együttes ülésén a PÉTÁV Kft.-től 385 millió forintot vontak el osztalékként a városvezetés javaslata alapján. A legnagyobb bajuk pedig az, hogy az osztalékkifizetésből (megj.: a tulajdoni részarányoknak megfelelően) nem csak az önkormányzatnak jut forrás.

De vajon mi is lehet az oka annak, hogy osztalékfizetést kellett kérni? Ez a kérdéskör nincs érintve. Mi kíváncsiak vagyunk rá, megkeressük emiatt a pécsi önkormányzatot.

Mutatjuk is a közleményt.

„A balliberális politikusok ismét hatalomra kerülve azonnal megkezdték a pécsi közműcégek megsarcolását, ahogy tették ezt korábban is.

A mai pénzügyi és gazdasági bizottság együttes ülésén véglegesen egyértelművé vált számunkra, hogy a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft.-től 385 millió forint kerül osztalékként elvonásra a városvezetés javaslata alapján.

Ebből a közel 400 milliós tételből viszont csak 100 millió forint jut el ténylegesen az önkormányzathoz, 188 millió forint a francia kézben lévő kisebbségi tulajdonos Pannon Hőerőmű Zrt.-hez kerül, további 97 millió forint pedig a Pécs Vagyonhasznosító Zrt.-hez a cég társasági szerződése alapján. Az osztalékkivétellel a cég állami működési támogatása is veszélybe kerül, amely az ülésen elhangzottak szerint akár további 200 millió forint kiesést okozhat a PÉTÁV számára. Tehát ez a 100 millió forint, akár 600 millió forintjába is kerülhet a társaságnak, ami elfogadhatatlan.

Felelőtlen, pazarló és minden szakmai indokkal ellentétes döntésnek tartjuk, hogy a pécsi lakosok rezsibefizetéseit már az első adandó alkalommal profitszerzésre használják fel, ahelyett, hogy ezt a többszáz millió forintot a szolgáltatás minőségének további javítására vagy éppen bérfejlesztésre fordítanák. Ez a döntés kizárólag a kisebbségi tulajdonos érdekét szolgálja, a pécsiek érdekével viszont teljességgel ellentétes.

Pécs, 2020. május 18.

dr. Csizmadia Péter és Vári Attila önkormányzati képviselők”

KategóriákMETÁL