Felfüggesztett börtönnel megúszta pedofilügyét Magyarország volt perui nagykövete, Kaleta Gábor, tudta meg a Blikk. Az egykori diplomatát tárgyalás nélkül ítélték el, egy év börtönbüntetést kapott, de nem letöltendőt, mert a büntetést két és fél évre felfüggesztették, ami mellett 540 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie a Budai Központi Kerületi Bíróság határozata szerint. Mindeközben a 24.hu azt írta, hogy egy másik, jól ismert ügyben is változás történt: vádat emeltek a milliárdos “műtrágyakirály” Bige László ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódikA járványveszély miatt tárgyalás mellőzésével még a  múlt csütörtökön meghozott bírósági határozatról ma a Blikk számolt be.

A lap emlékeztet arra is, hogy Kaleta ügyét márciusban tárgyalták volna, nyilvánvalóan kiemelt médiaérdeklődés mellett, ugyanakkor az ő tárgyalását is elhalasztották, amikor a járványveszély miatt ítélkezési szünetet rendeltek el. Annak megszüntetése után azonban a kormány egyik rendelete lehetővé tette, hogy egyes ügyekben tárgyalás mellőzésével lehessen határozatot hozni.

A döntés azonban nem jogerős, az ügyészség tárgyalás tartását kérte a vádlott terhére, súlyosításért – tájékoztatta a Blikket a Fővárosi Főügyészség.

Azt, hogy gyermekpornográfiába bukott bele a perui nagykövet, ráadásul egy iterjedt nemzetközi nyomozás buktatta le Kaletát is, az Index írta meg idén februárban. Csakhogy az ügy nem friss volt, hanem majdnem egy éves, vagyis sem a magyar hatóságok, sem a kormány, sem a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium nem verte nagy dobra.

Miközben Kaleta Gábor nagyköveti megbízatását a külügyminiszter javaslatára a köztársasági elnök 2019. április 1-jei dátummal mszüntette meg, és a nagyköveti rangjától is megfosztották: Ami nem kis súlyú lépés a diplomáciában, ez már arra is utalhatott, hogy a diplomata valamilyen bűncselekménybe keveredhetett.

Peruban azonban még nem indult ellene eljárás, visszatértét követően itthon azonban már igen, és az ügyészség vádat is emelt ellene.

Kaleta 2001 óta dolgozott a Külügyminisztériumban, volt Peru előtt is külszolgálaton, de sajtófőnök is volt, a legtöbb időt pedig az Amerikai Főosztályon töltötte. Limába nagykövetnek 2017-ben nevezték ki.

Egy másik, a nyilvánosságban jól ismert ügyben is változás történhetett. Azt már a 24.hu írta meg, hogy vádat emeltek a milliárdos “műtrágyakirály” Bige László ellen.

Mint fogalmaznak: amilyen látványos akciókat indítottak 2018 végétől hatóságok Bige László milliárdos műtrágyakirály ellen, olyan csendben ért finisébe a vádhatósági eljárás. Legalábbis abban az ügyben, amely miatt egy éve 48 órára őrizetbe is vette a nyíregyházi rendőrség az ország akkor még ötödik leggazdagabb vállalkozóját.

Azt a magyar sajtóban relatíve sokan nyomozták, hogy vajonb kinek állhattak érdekében a Bige elleni eljárások megindítása, hiszen több magyar nagyvállalkozó, hogy másokat ne is említsünk, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is jelentős agrárérdekeltségekkel rendelkezik. Az Index azonban at írta, hogy „Csányi Sándor környezetében az senkinek sem kérdés, hogy Csányi és Bige ellenségek, ugyanakkor úgy tudják, hogy a Bige ellen született feljelentések mögött mások, elsősorban információban gazdag, de eltávolított korábbi munkavállalók állnak.”

KategóriákMETÁL