Ahogy korábban megírtuk, egy Fidesz-közeli hírmagazin cikke alapján a Fidesz városházi frakciója magyarázatot követelt egy tavaly év végén kötött beszerzés gyanús körülményeire. Megkapták.

A cikk a hirdetés után folytatódikA lényeg:

  • a városvezetés szerint a kérdéses beszerzéshez nem kellett volna három ajánlat sem, mivel 2 millió forint alatti szerződésről van szó és bizalmi viszonyra épül (ezt a szabályt még a Fidesz idején fogadták el),
  • mégis kontorollajánlatokat kértek be, ezzel az előző városvezetés által hozott szabályokat tehát gyakorlatilag túlteljesítették,
  • az átvilágításra azért volt szükség, hogy 190 millió forintos szociális rehabilitációs pályázatot tudjanak benyújtani,
  • ezután hosszan, de koránt sem teljes terjedelmében sorolják az elmúlt évtized helyi fideszes botrányait.

A városvezetés válaszát teljes terjedelmében közöljük:

“Hetek óta sorozatosan érik nemtelen támadások a Fideszhez közeli sajtón keresztül a pécsi városvezetést. Értjük és látjuk: nem mindenkinek tetszik az, hogy Pécs önkormányzata tovább folytatja az előző ciklusok gazdálkodási gyakorlatának alapos átvilágítását. Ha tetszik, ha nem, ha támadnak minket miatta, ha nem, az önkormányzat, cégei és intézményei szerződéseinek, gazdálkodásának átvilágítását tovább folytatjuk. Ha pedig ez a munka törvényszegő, a pécsi adófizetőkre káros korábbi gyakorlatot tár fel, azt az eddigiekhez hasonlóan a nyilvánosság elé tárjuk, és ha szükséges, megtesszük a szükséges büntetőjogi lépéseket.

A jobboldali média által most felkapott ügyben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Péterffy Attila polgármester 2019 december 10-én kötött szerződést egy betéti társasággal három, Pécsett az előző városvezetés idején megvalósult, illetve megkezdett Európai Uniós, szociális rehabilitációt célzó projekt átvilágítására. Ennek azért láttuk szükségét, mert felmerült a gyanú, hogy a projektek keretében elköltött forintok nem hasznosultak érdemben. A megbízott betéti társaságot Lakatos Béla képviselte és a tényleges munkát is – a három projekt pénzügyi, műszaki és megvalósulási szempontból történő vizsgálata – ő végezte el. Az átvilágításra megkötött szerződés kikötött egy legalább 10 oldal terjedelmű szakvéleményt, a munkát a megbízott minden tekintetben bőven és határidőre teljesítette. Az elkészült szakvélemény rendelkezésre áll és érdemi megállapításokat tartalmaz.

A megbízási szerződés nettó értéke nem érte el a 800 ezer, a bruttó értéke pedig az 1 millió forintot. A közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések esetén a nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű önkormányzati beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést, ez így történt ebben az esetben is.

Az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, ahogy a jelenleg hatályos szabályzata fogalmaz, „a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni”. Hogy ezeknek a szereplőknek milyen feltételeknek kell megfelelnie, arról részletesen szól az önkormányzat szabályzata. Kiköti azonban azt is, hogy „ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül”, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni. A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen.

A pécsi önkormányzat szabályzatának ezen részeiről még az előző városvezetés rendelkezett.

A bizalmi viszonyra vonatkozó kitétel miatt a fenti beszerzés lebonyolítható lett volna egyetlen meghívott ajánlattevővel is. Pécs polgármestere ezt mégsem alkalmazta, és két versenytárs révén kontrollárajánlatot kért be, ezzel túlteljesítve a szabályzat ide vonatkozó részét.

A szóban forgó szakmai átvilágítás eredménye érdemben hozzájárult ahhoz, hogy reményeink szerint pár héten belül újabb 190 millió forintos szociális rehabilitációs pályázatot tudunk benyújtani, és tovább tudjuk fejleszteni Pécs város keleti részét.

A Fidesz és a hozzá közel álló média ma botrányról, mutyiról, korrupciós ügyről beszél. Egy olyan párt, amelynek irányítása alatt Pécsre egy milliárdos Volvo-botrány, egy száznál több pécsi családot a létbizonytalanságba taszító Zsolnay-háború, zsíros, több százmilliós tanácsadói és ügyvédi szerződések árnyéka borul. Mi megyünk tovább. Az ő nemtelen támadásaik miatt nem fogjuk feladni a pécsieknek tett ígéretünket, felkutatjuk és számonkérjük az előző éra valódi korrupciós ügyeit.

A Fidesz pécsi frakciója felé csak annyi kérésünk van, hogy ne szennylapokból tájékozódjanak, akkor sem, ha hozzájuk közel álló médiumról és régi ismerősökről van szó.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata” 

Frissítés – 2020.05.29. 12.50:

A Fidesz is válaszolt a közleményre, szerintük a “bizalmi szerződés” és a “kontrollajánlat” sem állja meg a helyét ebben a konkrét esetben. A közlemény itt olvasható:

“Péterffy Attila az őt és kollégáit érintő korrupciós botrányban mellébeszél és kétségbeesésében a szokásos modortalan stílusban vagdalkozik.

“Bizalmi szerződésre” hivatkozik, holott nyilvánvalóan ebben az esetben, amely egy audit feladatokra irányuló megbízás, a bizalmi szerződés kategóriája értelmezhetetlen. Büszke arra is, hogy “kontroll ajánlatokat” kértek. A probléma ezzel azonban az, hogy a nyilvánosságra került levél szerint a nyertes ajánlattevő “hozta” a saját ajánlatához a kontroll ajánlatot adó többi vállalkozót és erről a városháza is tudott.

Péterffy Attila lehet, hogy nincs tisztában a kontroll ajánlat jelentésével, bár ezt évtizedes menedzseri múltja miatt nem tartjuk valószínűnek. Mint ahogy azt sem, hogy ne tudná miként kellene egy beszerzési eljárást szabályosan lebonyolítani.

Érdemi válasz helyett a megszokott fideszezést és mellébeszélést kapták a pécsiek, így továbbra is követeljük, hogy a polgármester hozza nyilvánosságra a beszerzési eljárás iratait, a vállalkozóval megkötött szerződést, a vállalkozó által elkészített jelentést és a teljesítésigazolást.

Pécsi FIDESZ Frakció”

KategóriákMETÁL