Május 10-én, vasárnap újra megnyitja kapuit a pécsi vásártér, az ezzel kapcsolatos előkészületeket a hét elején megkezdte a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., olvasható Péterffy Attila pécsi polgármester keddi közleményében. Szigorú szabályok lesznek persze, például csak a márciusban bérlettel rendelkező árusok árulhatnak. A napi helyjegyet váltókat a védőtávolságok betartása érdekében csak korlátozott számban engedik be a vásártérre.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz árusok csak védőmaszkban árusíthatnak, a vásárlók pedig csak maszkban vagy az arcukat (orrot és szájat is) eltakarva léphetnek be a vásártérre. Ezt a beléptetésnél ellenőrzik a rendezők.

Az is olvasható, hogy a vásártér magánterület, ezért ott a parkolásért továbbra is fizetni kell, az a szokásos díj ellenében történik.

És akkor a polgármesteri közleményt szó szerint is idézzük.

Május 10-én, vasárnap újra megnyitja kapuit a pécsi vásártér, az ezzel kapcsolatos előkészületeket a hét elején megkezdte a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.

Annak érdekében, hogy a vásártér a lehető legkisebb mértékben járuljon hozzá az új koronavírus terjedéséhez, a terület az alábbi feltételek mellett lesz látogatható:

A vásártéren árusítóhelyenként csak a márciusban bérlettel rendelkező árusok árulhatnak. A napi helyjegyet váltókat a védőtávolságok betartása érdekében csak korlátozott számban engedik be a vásártérre.

A kapukat a vásártéri dolgozók 2 ütemben nyitják meg:

 1. ütem: kapunyitás, 5.00 óra 
  • Megyeri út- Mázsa ház nagykapu az autós és a gyalogos forgalom részére.
  • Móra Ferenc utcai autós kapu (Trafó kapu) az autós és a gyalogos forgalom részére.
  • Móra Ferenc utcai parkolónál lévő gyalogos kapu a gyalogos forgalom részére.
 2. ütem: kapunyitás, 7.00 óra: az összes többi kapu nyitása.

A kapuk bejáratánál rendezők, ellenőrök és a közterület-felügyelet munkatársai állnak. Ők csak a bérlettel rendelkező árusokat engedik be és felhívják a figyelmet a szociális távolságtartás szükségességére.

Az árusok csak védőmaszkban árusíthatnak, a vásárlók pedig csak maszkban vagy az arcukat (orrot és szájat is) eltakarva léphetnek be a vásártérre. Ezt a beléptetésnél ellenőrzik a rendezők. 

Az árusítóhelyekről: 

 • Minden árusítóhelyen az ott szolgálatban lévő rendező koordinálja, hogy az árusok területei egymástól legalább 2 méter távolságban legyenek a szociális védőtávolság biztosítása érdekében.
 • A gyalogos zsibvásár területén csak a páratlan sorokban helyezhetik ki termékeiket az árusok a szociális védőtávolság betartása mellett.
 • Az autós zsibvásár területén minden sorban lehetséges az árusítás, de csak a szociális védőtávolság figyelembevételével.
 • A régiségárusító helyeken a szociális védőtávolság figyelembevételével lehet csak árusítani.
 • A sátras árusítóhelyeken minden árus kinyithat, a forgalmat és a szociális védőtávolság betartását itt rendezők felügyelik.
 • A kisállat árusítósoron a bérlettel rendelkezők értékesíthetnek az árusítóhelyek között minimum 2 méter távolságot megtartva.
 • Az ételudvar árusainál a helyben fogyasztás, ülő és álló asztalok használata nem engedélyezett. Csak elvitelre lehet ételt kiszolgálni. A szociális védőtávolság betartását az árusoknak kell biztosítaniuk vendégeik részére.

A vásártér magánterület, ezért ott a parkolásért továbbra is fizetni kell, az a szokásos díj ellenében történik.

A szociális szabályok betartására a hangosbemondó folyamatosan felhívja az árusok és vásárlók figyelmét.

A vásártéren a PVh Zrt. dolgozóin kívül 40-45 fő alkalmi munkavállaló tevékenykedik, akik folyamatosan ellenőrzik az árusok elhelyezkedését, koordinálják azt és a látogatók szociális távolságtartását biztosítják. Arra kérek minden árust és vásárlót, hogy tartsák be a rendezők utasításait, ők azért dolgoznak, hogy biztosítsák a rendezett és minél biztonságosabb vásárlás feltételeit.

Minden dolgozó védőmaszkban és gumikesztyűben végzi a munkáját.

Az irodában, mosdókban, öltözőkben kézfertőtlenítő szereket helyez el a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.

A vásártér látványos pontjain és a bejáratoknál megtalálhatók lesznek a vásártérre vonatkozó egészségügyi szabályok és az azok betartására figyelmeztető feliratok.

A vásártéren nincs érvényben a pécsi piacokra vonatkozó azon rendelkezés, amely szerint a 65. életévüket betöltött polgárok csak reggel 9 és 11 óra között látogathatják a területet.

Az új koronavírus járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzet kezdetén a vásárteret azért zártuk be, hogy ne segítse elő a betegség terjedését. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. ezért fenntartja a jogot arra, hogy ha a vásártéren tömeg alakul ki, akkor korlátozza az oda belépők és az ott tartózkodók számát.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL