Jogerősen, másodfokon is kimondta a bíróság, hogy Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője nem sértette meg Péterffy Attila jó hírét, amikor arról beszélt a 2019-es önkormányzati választás előtt, hogy hány millió köbméter fát égettek el a Pécsi Hőerőműben. A bíróság szerint a szabad véleménynyilvánítás joga erősebb, mint a felperes, időközben pécsi polgármesternek megválasztott volt Pécsi Hőerőmű-igazgató vélt sérelme.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Most nem fát égetett, hanem magát” – mondta a Pécsi Ítélőtábla csütörtök délelőtti határozata után valaki a bíróság folyosóján, Péterffy Attila pécsi polgármesterre utalva. „Vagy maga alatt vágta a fát” – replikázott másvalaki.

Az érintetteken, a jogi képviselőkön, a bírói tanács tagjain és az újságírókon kívül ugyanis (bár ez a legtöbb esetben nem szokványos) még néhányan voltak azon a pécsi tárgyaláson csütörtökön, amely végén másodfokú határozatot hoztak az úgynevezett erdőégetős perben.

A másodfokú bíróság csütörtökön délelőtt jóváhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, amely nem marasztalta el Vicze Csillát. A pécsi civil környezetvédőt Péterffy Attila pécsi polgármester perelte be, már polgármesterré választása után, azért, mert szerinte Vicze Csilla megsértette a jó hírnevét.

A pécsi Tubesre telepítendő katonai radar ellen tiltakozó környezetvédő a 2019-es őszi önkormányzati választás előtt beszélt arról, hogy mennyi fát égettek el a Pécsi Hőerőműben, amikor Péterffy Attila volt a polgármester vezérigazgató. Emiatt később a polgármester polgári peres eljárást indított, mondván Vicze valótlant állított róla, szándékosan és politikai céllal, a kampányának gyengítésére. És nem mellékesen azért, mert a kampányban aztán ezt a nyilatkozatot fel is használták ellene. Persze, mint már korábban megírtuk, Péterffy nyert a választáson. Sokan ezért is furcsállták Péterffy támogatói közül is, hogy a polgármester elindította a pert Vicze ellen. Ő azonban arról beszélt, hogy ezt megígérte a kampányban, és az egy dolog, hogy nyert végül, de ettől még szerinte a jogsértés megtörtént – a bíróság szerint nem történt meg, immáron másodfokon is ezt mondták ki.

A bíróság elsőfokon Vicze Csillának adott igazat, ám a polgármester másodfokra is elment tehát az igazáért. Most azonban ennek a pernek is vége, csütörtökön kihirdették a határozatot, fellebbezésnek helye nincs. Nyilván felülvizsgálati kérelmet még be lehet adni, de erre nem fogadnánk nagy tétben, az valószínűsíthető, hogy a jogi eljárás ezzel befejeződik. Meglátjuk, persze! Az biztos, hogy a polgármester nem erre számított, vagy nem olyan könnyen adja fel, mert a határozathozatal után élesen bírálta a bíróság ítéletét is.

A bíróság ugyanis részben azt mondta ki, most is, hogy Vicze Csilla véleményt mondott, amit Péterffynek tűrnie kell: a II. rendű alperes (Vicze Csilla) a sérelmezett közléseket a közügyek szabad vitatását biztosító alapjog gyakorlása körében tette meg, a felperes pedig, aki polgármesterjelöltként közszereplőnek minősült, fokozottabb kritikák tűrésére volt köteles.

A ma felolvasott másodfokú döntés indoklásában az is szerepelt, hogy a politikusnak számolnia kellett, vagy kellett volna azzal, hogy a hőerőműben való munkája előjön a kampányban, sőt ő maga is beszélt erről a kampányban.

Magyarán az elsőfokú bíróság szerint Vicze Csilla nem sértette meg Péterffy Attila jó hírnevét, és ezt mondta ki a másodfokú bíróság is.

Péterffy Attila a határozat kihirdetése után újságíróknak kritikusan nyilatkozott a döntésről. Amit aztán írásos közleményben is megerősített. „Másodfokon is úgy ítélte meg a bíróság, hogy Vicze Csillának a 2019-es politikai kampányban jogában állt hazugságokat terjeszteni személyemről, nekem pedig tűrnöm kell ezt. Sem az érvelést, sem azt a szellemiséget nem tudom elfogadni, amit ez az ítélet üzen, és továbbra is kiemelt célként tekintek a közbeszéd megtisztítására” – közölte. Megjegyezzük: a bíróság azt nem mondta ki, hogy hazugság volt, amit Vicze Csilla mondott, ez a minősítés Péterffy közlése.

A 2019-es választási kampányban hazugságokkal vádoltak, becsmérlő kifejezésekkel illettek. Mivel a közbeszéd megtisztítását kiemelt céljaim között tartom számon, feljelentést tettem annak érdekében, hogy a jog eszközével vessünk véget a hazug propagandának, a másokat besározó kampánymódszereknek” – olvasható a nyilatkozatban.

Péterffy szerint a bíróság lényegében azt mondta ki, hogy egy közérdeklődésre számot tartó ügyben bárki bármit mondhat, egy választási kampányban pedig ez különösen igaz.

Sajnos a jelenlegi jogrendszer ilyen: nem bünteti azt, aki hazug állításokat tesz. Sőt, ha elfogadjuk a bíróságok érvelését, még bátorítja a hazugságok terjesztésében. Ezt az érvelést, ezt az üzenetet nem tudom, és nem is akarom elfogadni. Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol megvédik az embereket az aljas hazugságoktól, ahol senkinek nem kötelessége eltűrni a nemtelen, konkrét bizonyítékokat nélkülöző támadásokat.  Bízom abban, hogy az előttünk álló politikai rendszerváltás el fogja hozni azt a változást, hogy a jogsegélyszolgáltatás ismét objektív és független legyen” – írta.

Vicze Csilla pedig arról beszélt a másodfokú döntés után, hogy nem lenne baj, ha az ügyvédei felvilágosítanák Péterffy Attilát arról, hogy (szerinte) folyamatosan, nagy nyilvánosság előtt, valótlant állított róla, mondván, Vicze Csilla hazudott, ezzel pedig akár ő követ el ellene rágalmazást. Vicze Csilla azonban azt mondta, hogy nem tesz (egyelőre nem tett) büntető feljelentést, inkább a keresztényi megbocsátást gyakorolja.

KategóriákMETÁL