Pedig ország-világ előtt mondott csúnyát az ország első emberéről. Persze akkor még a most visszasírt békeidők voltak (ok, Magyarország állandó fenyegetettség alatt áll tíz éve, de a kormány tűzzel-vassal védi a népet a mindenkori aktuális ellentől), és hát külföldi személyről is van szó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA nap egyik híre volt, hogy a szerencsi rendőrök rémhírterjesztés gyanúja miatt előállítottak ma egy 64 éves férfit. Aki nem is most, hanem még április 28-án tett közzé egy bejegyzést a Facebookon.

Habár nyilvánvaló, hogy csak emiatt nem vették volna elő, de a bejegyzésben azt is írta, hogy „Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”. Orbán Viktorra célzott a férfi, és közben volt néhány keresetlen szava a járványkezelésről is, ami elviekben kiverhette a biztosítékot a hatóságoknál. A lényege a mondandójának ezen a részen az volt, hogy a kormány talán azért akart a járvány tetőzésekor enyhíteni, mert így az országnak a kiadások miatt terhet jelentő idős embereket is elérheti a vírus. Csakhogy a férfi nem kijelentő módban és direkt módon fogalmazott, hanem sokkal átvittebb értelemben. Mindenesetre a lejjebb látható bejegyzés miatt a hatóságok látókörébe került és elő is állították a már említett rémhírterjesztés gyanúja miatt.

A férfi, miután kiengedték a rendőrségről, tehát a kihallgatását követően, nyilatkozott a 444-nek. Azt mondta többek közt, hogy „reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés.”

Azt pedig már a Média1-en olvastuk, hogy Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet jogásza, dr. Döbrentey Dániel szerint rémisztő, hogy a rendőrség bevitte a kormányfőt bíráló szerencsi férfit rémhírterjesztés vádjával. A jogász szerint a 64 éves férfi Facebook-bejegyzésében lévő szöveggel kapcsolatban nem áll meg a rémhírterjesztés jogi kategóriája, ugyanis a megjelent szöveg egyszerű politikai véleménynyilvánítás volt. A jogász a Media1-nek hozzátette, hogy a rémhírterjesztés megvalósulásának jogi feltétele lett volna, hogy az illető szándékosan terjesszen valótlanságot és azzal a szándékkal, hogy ezzel akadályozza a védekezést. Ha ezek közül bármi nem bizonyítható, akkor a rendőrség alaptalanul gyanúsította meg az illetőt.

Szomorú ügy, és itt e kijelentés értelmezését olvasóinkra bízzuk.

Ugyanakkor jól emlékszünk arra is, hogy a nem is oly távoli múltban kik és miképpen mondtak csúnyát a magyar miniszterelnökre.

Az egyik legemlékezetesebb rémhírterjesztés-gyanús kijelentés ráadásul egy külföldi személytől származik.

Sőt, híres embertől, ami csak ront az ügyön. És azt a videót nem tizenpáran osztották meg, mint a 64 éves szerencsi férfi bejegyzését, hanem sokkal, sokkal többen. Persze, akkor még nem volt felhatalmazási törvény sem, és boldog békeidők voltak (a mi hazánk persze pont hadban állt akkoriban is, talán éppen Brüsszellel vagy Sorossal, vagy azokkal, akik jöttek volna, hogy elvegyék a munkánkat, pláne, hogy közben a kultúránkat sem akarták tisztelni), de azért a rémhírterjesztés szankcionálása akkor is adott lehetőség volt. Na, persze ezt most már bánhatják.

Így hát csak az maradt, hogy mutassuk, miről is beszéltünk.

Juncker a rémhírterjesztő

Juncker a rémhírterjesztő – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

Jean-Claude Juncker luxemburgi politikus, hazája korábbi miniszterelnöke a felvétel idején az Európai Bizottság elnöke volt.

Persze, itthon sem kell sokat gondolkodni, kit lehetett volna elővenni: még szép, hogy Hadházy Ákost, az emlékezetes táblája miatt. Na, nem arra gondolunk, ahol Bukephalosz micsodáját emlegette, már a helyén ülve a T. Házban, hanem arra a táblára, amit előtte nem sokkal a pulpituson, Orbán Viktor beszéde közben mutogatott. Persze, Hadházy konkrétan bírálta a járványügyisek betegadatait is.

Fotók: Szabad Pécs-“olvasói” fotó

KategóriákPUNK