„Kásler miniszter úr érdemei történelmiek” – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádióinterjújában. A miniszterelnök azt követően dícsérte meg az orvos végzettségű emberminisztert, hogy a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatban úgy fogalmazott a minap, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni a kórházakban. Orbán szerint Magyarország kétségtelenül jól áll a járvány első hulláma elleni védekezésben.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Sikeresen védekeztünk, de mégis csak meghaltak emberek” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, szokásos péntek reggeli interjújában. A kormányfő ezért részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

Orbán Viktort arról a hírről is kérdezték, hogy a kormány kedden a parlament elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. Aminek meghozatalát kiváló döntésnek nevezte a miniszterelnök.

„Kétségtelenül jól állunk, Magyarország sikeresen védekezett” – közölte a miniszterelnök.

Hozzátette azonban, hogy a járvány első hullámáról beszélünk, és azt is, hogy továbbra is várható második hullám, feltehetően majd az ősszel lehet rá számítani.

Kásler Miklóst pedig megdícsérte, szerinte történelmi érdemei vannak az emberminiszternek és csapatának a járvány leküzdésében.

Orbán Viktor ezt egy, a Demokrata című hetilapnak adott, és nem is kis felzúdulást keltett minapi Kásler-interjú után mondta. Abban ugyanis Kásler arról is beszélt a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatban, hogy soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat ki kell üríteni a kórházakban. A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének feltételeit kellett biztosítani, az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége, fogalmazott az amúgy orvos professzor emberminiszter. Azt hangsúlyozta, hogy nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, nekik voltak ajánlásaik, az orvosok azok alapján döntöttek arról, hogy kinek a kezelését lehet a “átmenetileg elhalasztani”.

Emlékezhetünk azonban, hogy az ország minden egyes kórházában ki kellett üríteni ágyakat, meghatározott időre és meghatározott számok, százalékok alapján. Az egyértelmű, hogy azon belül már a helyi felelős orvosteamek döntöttek arról, hogy ki menjen, és ki maradhat, de a keretszámokról biztosan nem ők döntöttek. Sőt, a kórházi ágyszám kiürítés nem csak az aktív vagy a krónikus ágyakat, hanem például az ápolási célú ágyakat is érintette. Kásler Miklós volt az, akit orvos professzor emberminiszterként gyakorlatilag az első, és kommunikációs szempontból katasztrofálisra sikeredett első nyilvános járványinfós szereplése után gyakorlatilag eltüntettek a nyilvánosságból, és rendőrök, illetve Müller Cecília, valamint politikusok kommunikáltak a járványról, az egészségügyért is felelős minisztérium vezetője helyett.

KategóriákMETÁL