PÉCS-BUDAPEST A Ha nem segít a mindenható című dokumentumfilmet találták a legjobbnak a Mediawave fesztiválon. A dokumentumfilm abszolút pécsi, rendezője Molvay Norbert, és főszereplője is pécsi, a városszerte ismert csodabogár-zárszerelő, Fejes Sándor. A rendezőt kérdezte a Szabad Pécs a siker után.

A cikk a hirdetés után folytatódikSanyi, azaz Fejes Sándor munka közben

 

Így azonban még többeknek lehet ismerős a városból

 

? Szokták kérdezni, hogyan ismertem meg a Sanyit. Nos, pont úgy ahogy a legtöbb pécsi: kizártam magam a kocsiból, őt ajánlották, hívtam, és jött, vág rögtön a közepébe a Szabad Pécsnek filmjéről, és annak keletkezéséről mesélve Molvay Norbert. Akkor még ugyan nem biciklivel, hanem az akkor még életben lévő Trabantjainak egyikével érkezett – azok most az udvarában pihennek.

Hogy hol lehet legközelebb látni? A kérdése a rendező válasza, hogy igyekeznek még a nyár előtt egy pécsi vetítést is leszervezni, valamint egyet a fővárosban is. Lefixált időpont azonban mindeddig még nincs.

Ismert csodabogár

A dokumentumfilm ugyanis a Pécsett ismert arcnak és csodabogárnak is tartott 56 éves Fejes Sándor zárszerelőről szól. Jellegzetes biciklijével és fejlámpájával közlekedik, mindenütt a városban, de sűrűn a belvároson keresztül is átcikázva.  A film ismertetője szerint Sándor nagy tudása ellenére olcsón dolgozik és keveset keres. Naponta ebédet visz a rászorulóknak és minden délben megterít nekik a város legforgalmasabb útkereszteződése mellett, egy bevásárlóközpont bejáratával szemben. Sándornak van egy álma: azon gondolkodik, hogy beiratkozik egy nyelviskolába és fejleszti idegennyelv-tudását, hogy munkát vállalhasson az Európai Unióban.

 

Ha nem segít a Mindenható Trailer from Norbert Molvay on Vimeo.

 

Pécs a vásznon, a moziban is jól néz ki 

 

Külföldre eddig még nem

Külföldi fesztiválon még nem járt a film, itthon viszont többön is a Mediawave előtt. A BIDF versenyprogramba került, a Verzió-n is a versenyprogram részeként vetítették.  A Göcsej Filmszemlén fődíjat és Szalai Annamária filmdíjat is nyert.

(Utánanéztünk, tényleg van Szalai Annamária-díj. A 2013-ban elhunyt újságíró, médiaszakember és politikus, utolsó ismert közéleti pozícióját tekintve a Médiahatóság néhai elnöke  szűkebb pátriája, Zalaegerszeg fesztiválján.)

Három díjat is nyert

A Ha nem segít a mindenható a Mediawave-en 3 díjat is nyert, tudom meg a rendezőtől. A nemzetközi versenyprogramban a Legjobb dokumentumfilm díját,  a magyar versenyprogramban a Legjobb magyar dokumentumfilm díját, Diákzsűritől pedig a Legjobb magyar dokumentumfilm díját érdemelte ki. Mint a rendező önkritikusan megjegyezte  a Szabad Pécsnek, vetítették a filmszemlén is, de ott észrevétlen maradt. A Mediawave pontos neve Tartóshullám Mediawave Együttlét, és immáron a 27-ik alkalommal szervezték meg. A díjkiosztót a hét elején volt a komáromi Monostori Erődben.

Még több pécsi közreműködő

A dokumentumfillmben több ismert és érdekes pécsi arc is közreműködik. A doku három operatőr egyike, több pécsi zenekarnak is, pl. a Punnany Massif-nak vagy a 30Y-nak klipeket gyártó Pamuki Krisztián is pécsi. Vágóból is hérom volt, köztük Pap Levente szintén pécsi, ő vágta például az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet is. Pécsi a négy helyszíni hangmérnök egyike, Hillebrand Péter is, míg a zeneszerző Mekis Miklós fogorvosként végzett az PTE ÁOK-n.

A film angol változatának fordítója Fekete Judit pécsi színésznő, aki angoltudását évtizedes angol nyelvterületen eltöltött időnek köszönheti. Élt Los Angelesben és a londoni Királyi Színiakadémián szerzett filmszínész-diplomát, ahol olyan neves elődök diplomáztak, mint Vanessa Redgrave, Judi Dench, Laurence Olivier vagy épp a tavaly év végén elhunyt Carrie Fisher.

Oscar-díjas is dolgozott rajta

Nem pécsi szál, de finoman szólva is legalább ilyen érdekes adalék, hogy a februárban Oscar-díjjal kitüntetett producer, Udvardy Anna e filmben produkciós asszisztensként dolgozott.

Molvay Norbert filmrendező forgatás közben

 

Almási Tamás volt a mestere

Molvay Norbert Pécsett született, tanulmányait is itt kezdte meg. Élt külföldön is, az USA-ban és Németországban is jelentős időt töltött el egyetemi csereprogramoknak köszönhetően. Filmrendezői diplomát a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterképzésén szerzett Almási Tamás osztályában. Azt megelőzően kisebb filmes iskolákban, tanfolyamokon ismerkedett a mozgképkészítéssel. Amúgy jogászként végzett, sőt menedzserdiplomája is van. Noha dokumentumfilmes osztályban végzett, jelenleg játékfilmes projekteket is fejleszt forgatókönyvíróként és rendezőként, a meglévő dokumentumfilmtervei mellett. 

Eddigi munkái

2014 Randevúk (kisjátékfilm)

2016 Ha nem segít a Mindenható (kreatív dokumentumfilm)

2017 Jövő szerdán (kisjátékfilm) – utómunka alatt

 

KategóriákMETÁL