Tíz éve kutatják a Pécsi Tudományegyetemen az olyan új típusú vírusokat, mint amilyen a világjárványt okozó COVID-19 koronavírus is. Éppen ezért egy, ehhez hasonló vírus felbukkanása nem okozott meglepetést tudományos körökben, ugyanis több nagyon, is jól ismert folyamat együttesen okozza azt, hogy ezek az, akár 10 ezer éve is létező vírusok az embereket is elérjék és megfertőzzék. Mindez elhangzik dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Természettudományi Karának egyetemi adjunktusa frissen megjelent előadásában. Aminek a sajnálatos aktualitása mellett erénye még, hogy rövid, érthető, jól követhető és hiteles.

A cikk a hirdetés után folytatódikA klímaváltozás, a városiasodás terjedése, a még megmaradt érintetlen területek folyamatos emberi meghódítása, a túlnépesedés, a bozóthús fogyasztása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az ember számára olyan új típusú vírusok is megjelentek az elmúlt évtizedekben és elmúlt években, amelyek eddig csupán állatokon élősködtek, de mostanra embereket is képesek lettek megfertőzni, majd emberről emberre is képesek lettek továbbterjedni.

Mindezekről beszél dr. Kemenesi Gábor kutató, virológus, a PTE TTK egyetemi adjunktusa. Aki arra is figyelmeztetett, hogy éppen a felsoroltak miatt a következő évek egyik nagy kihívása lesz a kutatók és persze az emberiség számára is a COVID-19-hez hasonló vírusok megjelenése, és az azokra adott válaszok.

Dr. Kemenesi Gábor a PTE Nyitott Egyetem című előadássorozatának részeként tartott most egy “mini” verziót, amiben azonban így is minden fontos benne volt arról, amit talán az elmúlt 2-3 hónap során mindenki feltett kérdésként magában a világméretűvé vált új típusú koronavírus-járvány miatt: Miért? Erre válaszol most a PTE virológusa.

KategóriákJAZZ