Nem, legalábbis egyelőre biztosan nem Mészáros Lőrinc vette meg a bevásárlóközpontot, de egy ideje már papíron is új tulajdonosa van.

A cikk a hirdetés után folytatódikMár februárban lehetett hallani arról, hogy a Pécs Plázának (vagyis a PLZ-Asset Kft.-nek) új tulajdonosa van. Többen az ország gázszerelőjét vélték a háttérben, azonban a kertvárosi bevásárlóközpont cégadatai akkor nem erősítették meg ezt. 

Azonban a tulajdonoscsere tényét már a céginformációs adatbázisokban is látni lehet. 

A PLZ-Assetben február utolsó napjaiban, illetve március elején történtek változások: az új tulajdonos a Reconcept Turn-Around Property I. Ingatlanalap lett. A társaság pedig az új ügyvezető, vagyis Jellinek Dániel érdekeltségei közé tartozik. Jellinek Dánielt, a Forbes 2019-es a 10. leggazdagabb magyarként tartja számon. Az index.hu portréja itt olvasható az ingatlanosról. Az, hogy vidéki plázák új tulajdonosa lehet, már ebben az egy évvel ezelőtti cikkben is olvasható. Az 1990-es évek óta utazik ingatlanban és legnagyobb cége, az Indotek főleg a B és C kategóriás, kevéssé szexi ingatlanok nagyon olcsó megszerzésében utazott. Azonban egy ideje már más ligában játszik, az index cikke szerint: ha a piacon hallott pletykáknak csak a harmada igaz, a következő hónapokban még bőven hallunk majd méretesebb Indotek-vásárlásokról.

Jellinek Dániel – Fotó: indotek.hu

Ez most meg is történt, ugyanis a milliárdosról frissebb hírek is vannak. A napokban többek között a 24.hu írt arról, hogy Jellinek vásárolta ki Tiborcz Istvánt az Appeninn Nyrt.-ből. “A magyarországi ingatlanpiac egyik vezető szereplőjeként számon tartott Indotek Group bevásárolta magát a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt.-be. A tőzsdén kívüli ügylet során az Indotek Group 24 százalékos részvénycsomagot szerzett a BDPST Zrt. ingatlanfejlesztő és -forgalmazó társaságtól” – írta az Indotek a közleményben. A vállalatcsoport kisebbségi tulajdonosa a Bohemian Group, az amerikai Stryker család befektető cége, a többségi tulajdonos az ügyvezető Jellinek Dániel.

A Pécs Pláza ugyan hitellel terhelt, de az elmúlt években nem teljesített rosszul: az értékesítései nőttek, 2018-ban az adózott eredménye 182 millió Ft, míg 2019-ben 227 millió forint volt. A Szabad Pécs információ szerint PLZ-Asset új cégvezetése korábban már a jelenlegi bérlőknek is bemutatkozott. A 24.hu cikkében megjegyzi, hogy eddig bármilyen cégbe vásárolt be Jellinek Dániel, mindig átalakította, a saját képére formálta azt. A menedzsmentet lecserélte, alakított a portfólión, módosított a stratégián. Az Indotek, és Jellinek érdekeltségébe tartozik több vidéki bevásárlóközpont is, így egy-egy csepeli, zalaegerszegi, soproni, szegedi, székesfehérvári és debreceni, ezek felújítására milliárdokat költöttek az elmúlt években.

KategóriákMETÁL