Engedélyezte a brit hatóság a Pfizer/BioNTech vakcinát, decemberben (jövő héttől) elkezdik az oltások beadását, írta Facebook-oldalán a pécsi virológus, dr. Kemenesi Gábor. Szerinte a legfőbb kérdésre megvan a tudományos bizonyosság: lehet biztonságos és hatásos vakcinát készíteni a COVID-19 ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Újabb nagyszerű hír! Engedélyezte a brit hatóság a Pfizer/BioNTech vakcinát, decemberben (jövő héttől) elkezdik az oltások beadását Nagy-Britanniában. Ez az a bizonyos vakcina, melyre a németek már november elején elkezdték kiépíteni a hűtési/szállítási infrastruktúrát. Több másik vakcina is engedélyezés közelében, látszik a fény az alagút végén” – írta tegnap reggeli posztjában Kemenesi Gábor pécsi virológus.

„Tudományos tény, hogy vakcina nélkül aligha győzhetjük le a járvány egészségügyi részét. Márpedig a gazdasági helyreállításhoz elsőként az egészségügyi fronton kell nyerni” – fogalmazott.

„A legfőbb kérdésre már megkaptuk a tudományos bizonyosságot – lehet biztonságos és hatásos vakcinát készíteni a COVID-19 ellen. Tudományos szempontból most a legfőbb kérdések a: meddig és mennyire véd majd, különböző korcsoportokat, populációkat miként véd majd??”

Többféle technológiájú vakcinára lesz szükség

Ami bizonyos, ekkora járvány legyőzéséhez többféle technológájú vakcina együttes bevetésére lesz szükség, hamarosan a hírek súlypontja áthelyeződik az elérhetőség, gyártási kapacitás és disztribúció kérdésköreibe, fogalmazott gyakorlatiasan a kutató .

A vakcinakutatásban élen járó gyógyszercégekről is beszélt. Azt írta, hogy az AstraZeneca, Pfizer és Moderna 2021-ben 5.3 milliárd adaggal tervez, amely – az AstraZeneca vakcina dozírozásától függően – 2.6-3.1 milliárd embernek lenne elég. Ehhez még hozzájön az oroszok külföldi piacra szánt 500 millió adagja, ami azt is jelenti, hangsúlyozta, hogy komoly vizsga elé néz a világ. A kérdés, hogy vajon képesek vagyunk-e ezt a globális, határokat nem ismerő kihívást globálisan és határok nélkül kezelni?

Címkék:
KategóriákMETÁL