Beperelte Péterffy Attila Vicze Csilla pécsi ügyvédet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom arcát és szóvivőjét amiatt, mert a pécsi polgármester szerint a civil természetvédő hazudott róla a választási kampányban. A tavalyi októberi választás előtt tehát nem csupán megígérte a jogi lépéseket az akkor még csak ellenzéki polgármesterjelölt Péterffy, hanem a kampány után nem sokkal valóban megkezdődött a peres eljárásnak az előkészítése – ami mostanra ért oda, hogy a kereset benyújtásáról már múlt időben írhattunk tegnap. Lapunk megkereste Vicze Csillát is az üggyel kapcsolatban még tegnap délután, aki ígéretéhez híven még tegnap késő este válaszolt is a kérdéseink többségére. A civil természetvédő azt mondta, örül annak, ha a bíróság előtt is szóba kerül a Mecsek fáinak elégetése. FRISSÍTVE! Vicze Csilla a Fidelitas akcióitól, szórólapjaitól elhatárolódott.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint megírtuk tegnap, Vicze Csilla közleményben jelentette be, hogy beperelte őt Pécs polgármestere. Péterffy Attila ezt követően, sajtóközleményben tette közzé, hogy személyiségi jogi pert indít egy magánszemély és egy szervezet ellen. A nevezettek ugyanis szerinte azért, hogy őt lejárassák a múlt őszi választási kampányban hazudtak róla. Azt Pécs polgármester amúgy valóban megígérte már a kampányban, hogy a későbbiekben ezeket az ügyeket jogi útra fogja terelni. A Szabad Pécs most értesült arról, hogy a peres eljárás előkészítése valóban megkezdődött már az év elején, sok minden egyéb más üggyel párhuzamosan, azaz a most napvilágot látott ügy konkrét előkészületei hónapokkal ezelőttre nyúlnak vissza, az ígéret pedig még korábbi Péterffytől. Mindezt azért is meg kell jegyezni, mert a koronaválság végén ismét kezd nagyobb sebességbe kapcsolni az aktuálpolitikai adok-kapok, aminek a következményeként akár politikusok, akár helyi kormánylapok szerzői, egészen az átlagos kommentelőkig vélt összefüggéseket keresnek vagy gründolnak egymással össze nem jövő ügyekben is. És nagy sebességre kapcsolt az új városvezetés lejáratása is.

Amivel kapcsolatban továbbra is tartjuk az álláspontunkat: az újságírásnak nem lehet kifejezett politikai célja és főleg nem működhet politikai megrendelésre. Minden ilyentől elhatárolódunk, ugyanakkor amennyiben amúgy releváns információk látnak napvilágot, hírek, hír alapnak megfelelő írások jelennek meg, azokkal foglalkozni fogunk, természetesen meghivatkozva az eredeti forrásokat is. Nyilván igyekszünk minden ilyen átvett és meghivatkozott információt is körbejárni, akár csak a saját értesüléseink esetében. Éppen ezért kerestük meg Vicze Csillát is kérdéseinkkel, és éppen ezért szerettük volna kideríteni, hogy mikor indult a peres eljárás előkészítése, mivel az valóban nem mindegy, hogy “negatív hírspirál” idején vesz elő valaki érintettként korábbi ügyeket, avagy éppen csak mostanra ért oda az ügy, hogy valaki beszámolt róla.

És itt most az utóbbiról van szó. Az ügy, az tehát, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester hajlandó perre menni az őt ért sérelmek miatt, amiatt bukott ki, és azért most, mert a Civilek a Mecsekért Mozgalom aktivistájaként és szóvivőjeként országos ismertséget szerzett pécsi ügyvéd, Vicze Csilla most tájékoztatta ügyéről a pécsi sajtó egy részét (a Szabad Pécset nem). Arról tudniillik, hogy beperelte őt Pécs polgármestere. Mint megírtuk, Péterffy Attila személyiségi jogi pert kezdeményezett Vicze Csilla és egy szervezet ellen.

Mint ma megtudtuk, a szervezet valójában egy ifjúsági politikai szervezet, jelesül a pécsi Fidelitas, de információink szerint ott még adminisztrációs okok miatt a múlt idő nem pontos, mert értesülésünk szerint lehetséges, hogy formai okok miatt a Fidelitas-szal szembeni eljárást külön keresetben kezdeményezi majd a polgármester.

Fidelitasos akció Pécsen egy Momentum-fórum előtt 2017-ben

Vagyis éppen a közvélemény szempontjából “neccesebb” ügy, egy civillel szembeni politikusi per kezdeményezéséről lehetett most beszámolni. Akárhogyan is, akár igaza van a polgármesternek akár (pláne, ha) nem, másképpen hangzik, hogy egy civil jogvédővel szemben indít pert egy aktív polgármester, és másképpen, ha egy politikai szervezettel szemben.

A fenti Facebook-bejegyzés például egy remek példa arra, hogy a korábban az ellenzéki óriásplakátok összefestékezésének gyanújába is került kis-fideszesek milyen aktív szerepet is vállaltak a saját politikiai jövőjük, jól felfogott érdekük miatt Pécs, a Fidesz és polgármesterjelöltje iránti szeretetük és ideológiai elkötelezettségük miatt.

Megjegyzésként írjuk le azt is, hogy talán nem teljesen példa nélküli (nincs erről pontos infónk), hogy egy újonnan megválaszott nagyvárosi polgármester személyiségi jogi pert kezdeményez a választási kampányban ellene, s nem is a nettó, közvetlen politikai ellenfelei által elmondott állításokra válaszul egy civil ellen, de egészen biztosan nem túl gyakori. Sőt, azon sem fogunk csodálkozni, ha olyanok is értetlenkednek ezen a lépésen, akik amúgy Péterffyre szavaztak, vagy akár ebben az ügyben is neki adnak igazat papíron, de a pert azt azért sokallják egy politikustól, akinek azért a társadalom egyéb tagjainál többet kell tűrnie. Még akkor is, ha konkrét tényként tálalt állítások hangzottak el a kampányban, amik nyilván lejáratásra még inkább alkalmasak, sőt, ha civil mondja, még inkább. Ezzel együtt is lehetnek nem kevesen, akik ezt a hírt fejcsóválva olvasták.

Talking Bong Joon Ho GIF by NEON – Find & Share on GIPHY

Discover & share this NEON GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A polgármester mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy ő megígérte, hogy perre viszi az ügyet, mert szerinte hazudtak róla, ezért nem is érti, hogy miért csodálkoznak most ezen emberek.

Good Mythical Morning What GIF by Rhett and Link – Find & Share on GIPHY

youtube, morning show, rhett and link, good mythical morning, funny, comedy, celebrity

Visszatérve Vicze Csillához: egyebek mellett megkérdeztük azt is tőle tegnap, hogy szerinte lehet-e igazi civil valaki azt követően, hogy városházi képviselőként dolgozott. Vicze Csilla ugyanis több, mint egy éven át az akkor még a KDNP-vel nem közösködő ÖPE egyik pécsi önkormányzati képviselője volt. Azt már korábban megírtuk, hogy Vicze Csilla NEM sógornője a pécsi katonai radar ellen szintén fellépő Kővári János ÖPE-elnöknek. Azért kérdeztünk erre rá egyrészt, mert tegnap Hoppál Péter baranyai fideszes országgyűlési képviselő is kiállt Vicze Csilla mellett a civilségét hangsúlyozva, másrészt pedig, mert a kérdés önmagában is izgalmas, az elmúlt bő fél évben történtek miatt pedig még egy plusz réteg is rakódott erre az ügyre azzal, hogy Vicze Csilla a maga módján beszállt a politikai kampányba. Ráadásul a pécsi ügyvédnő ugyan papíron egy civil szervezet nevében dolgozott a városért (politizált), de az ÖPE lényegében minden tekintetben helyi politikai szervezetként viselkedő egyesület, sőt annál valamivel több is, hiszen azt annak idején Orbán Viktor 2002-es felhívására alapították, pécsi civil polgári körként.

Vicze Csilla – Fotó forrása: Vicze Csilla

Vicze Csilla válasza szerint a Civilek a Mecsekért Mozgalom, ha lehet civilekre mondani, ahogy az újságírói kérdésben szerepel, hogy „igazi civil”, akkor a CMM egy igazi civil mozgalom. A Civilek a Zengőért Mozgalmat követően a Civilek a Mecsekért Mozgalom volt az a civil mozgalom, amelyik 2005-2010 között egy helyi ügyért, a Tubesre tervezett radar mentességéért, alulról szerveződve, nem központi irányítással, nem országos vagy külföldi pénzforrásból, hanem saját zsebből, 5 éven át hetente-havonta fórumokat, tüntetéseket szervezett, bevállalta a Gyurcsány-kormány idején a Honvédelmi Minisztériummal szemben a három évig tartó, komplikált jogi ügyet, amelyet megnyert!

„A CMM szóvivőjeként, jogi képviselőjeként igazi civilnek érzem magam, de nem szeretem ezt a lejáratott kifejezést, s inkább helyi, főként környezetvédelmi ügyekért küzdő jogvédő vagyok”.

Mint írta, igazából a megnevezés számára mindegy, a célok, az ügyek a fontosak, amelyekért küzdenek a pécsiek életminőségének javítása érdekében.

Amikor az ÖPE képviselője volt a közgyűlésben, az akkor többségben levő FIDESZ ellenzékeként küzdött ügyekért: többek között indítványozta, hogy Pécs csatlakozzon az egyik nemzetközi kereskedelmi egyezség, a TTIP elleni Barceloniai nyilatkozathoz, amit a többség elutasított. Ha egy civil szervezetként bejegyzett egyesület részt akar venni a helyi döntéshozatalban, s ezt a választók támogatják, az nem bűn, s ettől még nem szűnik meg civil szervezetnek lenni, jogilag sem. S pláne igazi szervezet akkor, ha nem fentről irányított szervezet.

„Számomra a civilség a központi hatalomtól függetlenséget jelent” – fogalmazott.

Megkérdeztük Vicze Csilától, mit gondol arról, hogy Hoppál Péter a Facebook-oldalán valódi civilként beszél róla, miközben előtte kiátkozta (legalábbis megpróbálta) Pécsről a már akkor is hosszú évek óta bejegyzett civil szervezetként, alapítványként fontos dolgokat végző Emberség Erejével Alapítványt. És azt a kérdést is feltettük ezzel kapcsolatban, hogy amennyiben azt gondolja, hogy ez így nincs rendben, akkor tiltakozik-e Hoppál Péter korábbi szavai miatt?

Ahogyan azt is megkérdeztük (mert a pécsi kormánylapok sejtetnek ilyet), hogy szerinte van-e párhuzam a Péterffy-Vicze-ügy, illetve a Páva/Hoppál-Emberség Erejével Alapítvány-ügy között, ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk választ. Vicze Csilla ezekről azt mondta, hogy ezekről nem gondol semmit és nem is kíván rájuk válaszolni, elhatárolódik az ilyen jellegű politikai csatározásoktól, csak konkrét nemzeti ügyekért, környezetvédelemért küzd.

Disclaimer: mivel nem volt válasz, megtehettük volna azt is, hogy ezeket a kérdéseket kihagyjuk, meg sem említjük, de mi nem véletlenül kérdeztük meg ezeket is, fontosnak éreztük, hogy ezeket a kérdéseket megpróbáljuk tisztázni. 

Arra a kérdésre azonban már jött válasz, hogy ha Péterffy Attila által kezdeményezett per elindul és végigmegy, akkor meg tudja-e védeni az álláspontját és az állításait a bíróságon is.

Vicze Csilla erre úgy felelt, hogy Péterffy álláspontját nehéz megvédeni, és az ő állításait bizonyítani. Ha valaki kampányidőszakban véleményt nyilvánít egy polgármesterjelölt korábbi munkájáról, amely során valós tényt állít, hogy hatalmas mennyiségű fát égettek el abban az erőműben, ahol Péterffy vezérigazgató volt, még ha kellemetlen is, nem kell megsértődni, s jóhírnév megsértése miatt perelni. „Valós tényállítás volt, amit be tudok bizonyítani éppenhogy Péterffy Attila saját előadásával, a hőerőműbe érkezett 24 tonnás teherautók számával, légifotókkal,  a spontán civilkontroll megtagadásának bizonyításával”.  

Azt is írta a civil jogvédő, hogy mindenképpen örülni fog a bírósági döntésnek, mert ki fog derülni, hogy ténylegesen hány millió tonna és milyen minőségű fát égettek el az erőműben a régió erdeiből. Az elhúzódó bizonyítási eljárás során legalább újra a figyelem központjába kerül a Mecsek és a régió erdei kivágásának az ügye.

„újra alkalom nyílik feltenni a kérdéseket, amelyekre a hőerőmű vezetőjéhez írt leveleinkben nem kaptunk választ”.

Akár mellette, akár ellene döntenek, mindkét esetben elfogadja a bíróság döntését, persze elmegy a legfelsőbb fórumig, írta.

FRISSÍTÉS!! 2020. 06. 08. 17.35 – Frissítjük újságcikkünket dr. Vicze Csilla kérésére. A pécsi ügyvédnő, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője ugyanis cikkünk megjelenését követően jelezte, hogy szerinte a cikk címe és illusztrációja problémás és félreérthető, mert olyan látszatot kelt, mintha ő a Fidelitas szórólapjával kapcsolatban mondta volna azt, hogy amiatt Péterffy Attilának nem kellene megsértődnie, miközben ő a saját korábbi állításairól beszélt. A Szabad Pécs véleménye, hogy a cím a gondolatjeles elválasztás miatt nem félreérthető, és főleg nem azért, mert a cikk tartalmi részében, a szövegben jól elkülönül a Fidelitas és a CMM része, de mivel nem volt és továbbra sem célunk, hogy a CMM és a Fidelitas Péterffy Attilával kapcsolatos kommunikációját összemossuk, ebben a frissítésben helyet adunk Vicze Csilla hétfőn délután elküldött rövid kiigazító megjegyzésének. Dr. Vicze Csilla ezt írta: „A Fidelitas akcióitól, szórólapjaitól elhatárolódom, semmi közöm hozzájuk, más politikai kommunikációra van szükség, nem gyalázkodásra, hanem a tények bizonyítására, tudományos, szakmai  érvekre.  Én ezekkel kívánom bizonyítani a perben igazamat.”

KategóriákMETÁL