Egy teljes év még szép, hogy mozgalmas, még akkor is, ha négy külön cikkben szeretnénk a legfontosabb történéseket összefoglalni.

A cikk a hirdetés után folytatódikAkkor is, ha kizárólag csupán egy adott hírportál (esetünkben a Szabad Pécs) cikkeiből akarunk szemlézni. És akkor is, ha amúgy az az év ?eseménytelen? volt.

Ám 2018 nem az volt. Látni fogják, pedig több fontos és érdekes hírt ki is hagytunk a befogadhatóság miatt.

2018 – első negyedév.

Január

Lett tető a fejük fölött – írtuk januárban a pécsi Emberség Erejével Alapítványról, amely ?megbélyegzett? civil szervezetként is nagyob frankó projektet, az Erősödő Civil Közösségek (ECK) programot kezdett el. És bár az első helyen nem kaptak irodát, mert a tulajdonos megijedt Páváék, Hoppálék (és Orbánék) propagandájától, de végül lett tető a fejük felett, és beköltözhettek új irodájukba.

Bejelentették: Michelisz Norbert a Hyundai gyári pilótája lesz. Hálás volt a Hondának, mert a náluk töltött idő pályafutásának szakmailag addigi legizgalmasabb időszaka volt, mondta blogján, amit mi is idéztünk.

Február

Kétrészes cikksorozatban számoltunk be a pécsi használt hollandiai Volvo-buszokkal kapcsolatos korrupciógyanús ügyről, és annak hátteréről. A nyomozás azóta is tart. Illetve továbbra sem tudni gyanúsítottról. Nem rövidek, de izgalmas anyagok: I. rész, illetve II. rész.

Nemes Balázsról, a Momentum új szóvivőjéről kiderült, hogy fiatalon szélsőjobboldaliakkal haverkodott, és maga is vallott szélsőséges nézeteket. Egy hangfelvétel került ki. Amivel állítólag meg is zsarolták előtte, de nem fizetett. Nemes Balázs kanosszát járt, elmondta, hogy mennyire nem azonosul akkori önmagával, és hogy mennyire megbánta – és az biztos, hogy Momentum-os politikusként nagyon más értékrendet vall és képvisel.

Új nagy beruházásként jelentették be azt az amúgy valóban pozitív hírt, hogy egy dán biotechnológiai világcég, a Foss befektet Pécsett. Úgy láttuk, hogy Páva Zsoltot sajnos újra másodhegedűsként kezelték Szijjártó Péterék, mert Budapesten jelentették be a Pécsett már évek óta dolgozó dán cég gyárépítését.

Szenzációs sikert, Magyarország első téli olimpiai aranyérmét szerezte a magyar rövidpályás férfi gyorskorcsolya váltó az év elején. Ráadásul a két Shaolin-fivér mellett két pécsi koris nyakába került  Magyarország történelmi, első téli olimpiai aranyérme, Burján Csabáéba és Knoch Viktoréba.

Március

Kósa Lajos, akkor miniszterként is tevékenykedő országgyűlési képviselő, volt debreceni polgármester jó hírt, egy zsák pénz ígéretét hozta el Pécsre. Pechjére nem sokkal 1300 milliárdos botránya után, ezért titkolták is a független sajtó előtt az érkezését. Csakhogy résen voltunk, ők viszont a miniszteri Skodával nem fértek be a résen, a pécsi városháza gazdasági bejáratán, a kérdések előli ?menekülés? közben, és jól meghúzták azt. Kósa végül a hátsó bejáraton menekült fel a saját sajtótájékoztatójára.

Az év egyik mélypontja volt a pécsi közéletnek, amikor a jogász végzettségű Páva Zsolt polgármester a márciusi ünnepi közgyűlésen bejelentette, hogy feljelentést tesz egy régmúlt ?korrupciógyanús? ügy miatt. Amiben állítólagosan Botka László szegedi polgármester, és a néhai Toller László játszottak szerepet. A hír Szegedről, vélhetően pécsi ?újságírók? által megírt cikk kapcsán röppent fel. Az, hogy az egész rettentő gyanús volt, és politikai lejáratási kísérletnek tűnt már akkor is, egy dolog, de ami ránézésre, laikusként is látszott, később kiderült, a rendőrség az elévülési idő miatt nem is vizsgálta érdemben a pécsi polgármester beadványát.

Folytatjuk.

(Kiemelt fotó: Cseri László)

KategóriákMETÁL