Egy szavazásról történő kivonulás az egyik legerősebb kommunikációja a politikában annak, ha egy képviselő vagy egy párt tiltakozik valami ellen. Ma ismét közgyűlési ülést tartottak (illetve tartanak még) Pécsett, és a pécsi Fidesz-frakció képviselői éltek ezzel a joggal. A napirendi pont, amely ellen így tiltakoztak, a következő címet viseli: Tiltakozás a Kormánynak az önkormányzatok működését ellehetetlenítő intézkedési ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyarul ez azt is jelenti, hogy egyetértenek a kormány önkormányzatokat érintő intézkedéseivel. Mint azt az újságolvasó közvélemény nyilvánvalóan tudja, és ez pártállástól függetlenül eljutott mindenkihez: a kormány különböző megszorításokat is bevezetett vagy kénytelen volt bevezetni az önkormányzatokat érintően.

Ilyen például, hogy a gépjárműadónak a még helyben maradt részét is elvette a kormány, illetve jövőre sem változtat ezen, amely Pécs esetében a két évre vetítve mintegy 1 milliárd forintos kiesést jelent. De több hónapra a parkolási bevételek is kiestek, mint ismert, július elsejétől kell majd ismét fizetni a közterületek fizetős zónáiban a parkolásért.

A kormány tehát nem csak a korábbi hónapokra, vagy erre az évre sújtotta az önkormányzatokat kvázi különadóval, de a jövő évi büdzsét illetően is. Pénzügyi elemzők szerint az Orbán-kormány a központi költségvetés jövő évi helyzetét úgy is igyekszik javítani, hogy az önkormányzatoktól vesz el forrásokat (nyilván a pandémia előtti helyzethez képest beszélünk). A forráskivonás elérheti országosan a 150 milliárd forintos összeget is. Orbán Viktor kritikusai szerint ezzel a Fidesz revansot is vehet. Nyilván azokon a helyeken, és önkormányzatoktól, ahol leváltották a Fideszt a múlt év őszén – és az egyik legfájóbb vereséget éppen Pécsett szenvedték el, mint az ismert –, ami a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy a pályázati pénzekkel, vagy éppen külön támogatásokkal (ismert például az év végi pénzosztás a forráshiányos önkormányzatok részére) lehet segíteni a Fidesznek kedves településeket.

Hogy ez így lesz-e végül, majd meglátjuk, de esély van rá.

A pécsi közgyűlés mai ülésén mindenesetre a pécsi fideszes politikusok kivonultak, amikor ez a téma került szóba.

A Tiltakozás a Kormánynak az önkormányzatok működését ellehetetlenítő intézkedési ellen című előterjesztést névlegesen a Momentum egyik pécsi városházi képviselője, Sajgó György jegyzi, de valójában a Mindenki Pécsért-Momentum-frakció jegyzi, és így hangzik.

„Az önkormányzatokra a járvány elleni védekezésben kiemelt szerep hárul. A települések eddig megfeszített munkában végezték a feladataikat, miközben a kormánytól nemhogy támogatást nem kaptak, hanem a kormány már idén is forrásokat vont el az önkormányzatoktól. A jövő évi központi költségvetési törvényjavaslat pedig további jelentős elvonásokkal sújtja a vidéki településeket és fővárosi önkormányzatot, illetve a kerületi önkormányzatokat. A közgyűlés felszólítja Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az önkormányzatok működését ellehetetlenítő javaslatait, és biztosítson többletforrást az önkormányzatok megnövekedett feladatainak ellátásához.”


Vári Attila pécsi fideszes képviselő szerint a pécsi városvezetés folyamatosan gyalázza és provokálja a kormányt, ami felháborító. A párt pcési frakcióvezetője, Csizmadia Péter szerint pedig a Momentum budapesti akciójáról van szó, valójában pedig a kormány éppenhogy kiemelten kezeli az önkormányzatok támogatását. Például Pécsnek idén magasabb összeget juttat, 11,5 milliárd forintot, mint a korábbi években. Csizmadia ezután megdicsérte “apa”, illetve “szupermen” kormányát a járványügy kezelése miatt.

Amúgy abban Csizmadiának valóban igaza van, hogy ez a szöveg Terézvárosban is be lett terjesztve már korábban, de Sajgó György lapunknak azt mondta, hogy nem központi utasításba kapták, hanem maguk figyeltek fel erre. Aztán később valóban más olyan településeken is átvették, ahol van momentumos képviselő.

Az előterjesztést megszavazták, a Fidesz képviselői kivonultak a szavazásról, a KDNP-ÖPE-frakció képviselői a teremben maradtak, de nem nyomtak gombot.   

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője, korábbi társelnöke is jelen volt, és ehhez a vitához hozzá is szólt. Arra emlékeztetett, hogy a kormány a járvány miatt nem csak Pécstől, de a Pécsi Tudományegyetemtől is majdnem 2 milliárd forintot elvon, ahelyett, hogy például, hogy a védekezésben a kormány mellett szintén fontos szerepet vállaló önkormányzatokat segítené a kormány.

KategóriákMETÁL