Dr. Lang György professzorral készített interjút a Válasz Online. A ma megjelent újságcikkben a magyar tüdőátültetési program megteremtéséért dolgozó professzor a műtét mellett arról is beszél, hogy miért kényszerült távozni Budapestről, és arról is többek közt, hogy miben volt más az osztrák és a magyar védekezés. A címben említett operációt Lang György a Bécsi Orvostudományi Egyetemen végezte el.

A cikk a hirdetés után folytatódikA teljes interjú elolvasását ajánljuk, azt a Válasz Online-on tehetik meg, ezen a linken, az alábbiakban csak néhány mondatot emelünk ki, néhány tény és magyarázó szöveg megemlítése mellett leginkább olyan részeket idézünk, amelyeket az újságírói kérdésekre válaszolva mondott el Lang professzor.

Az egészségügy terén Ausztria más utat választott, mint Magyarország. Nem csökkentette radikálisan a normál ellátást, és megtalálta azt a helyes arányt, hogy legyen elég egészségügyi kapacitás a vírusfertőzöttek számára, de a másik oldalon se halmozódjanak fel az ellátatlan betegek. Az egészségügyi vezetés intézkedései nemcsak gyorsak, hanem precízek és arányosak voltak. Magyarország nagyon sikeres volt a tömeges megbetegedések elkerülésében, a radikális belügyi lépések eredményesek voltak, de az egészségügyi rendszer teljesítményéről sok mindent elmond, hogy Ausztriában közel 17 ezer igazolt fertőzés mellett 670 halálesetet regisztráltak, Magyarországon viszont 4000-nél kevesebb víruspozitív beteg közül 500-nál többen haltak meg.

A bécsi klinikát és dr. Langot Klagenfurtból keresték meg a orvos kollégái azzal, hogy kezelnek egy 45 éves, kétgyerekes családanyát, akit már hat hete tartanak műtüdőn.

A műtétet, ami tüdőtranszplantációt jelent, elvállalták. Minden a terv szerint alakult, de a 9 órás műtét rendkívül fárasztó volt. Szkafanderben dolgoztak gyakorlatilag, hiszen koronavírusos beteget operáltak. A maszk és a védőbúra miatt alig lehetett beszélni, csak ordítva tudtak kommunikálni. A végén mindenki örült, de csendben, mert a fáradtság mellett érezni lehetett a nyomást: bár hermetikusan zár a védőruha, a magas víruskoncentráció miatt még így is volt fertőzésveszély.

Immáron van évek óta Magyarországon is tüdőátültetés (az elsőt Lang Györgyék végezték öt évvel ezelőtt), de nagy időbeli csúszással vezették be hazánkban, s lényegében Lang professzor szakmai tudására alapozva. Ehhez kellett, hogy az akkor még Kásler Miklós vezette onkológiai intézet és a Semmelweis Egyetem összefogjon. Milliárdos beruházással, több év felkészüléssel, sok száz ember munkájával sikerült a programot megvalósítani.

A magyar tüdőtranszplantáció dr. Lang feltételei szerint egyetemi keretek között, de az onkológiai intézet területén felépített klinikán folyt. Az egyetemnek akkor nem volt megfelelő infrastruktúrája, ezért a professzor belementem ebbe az öszvérmegoldásba. Időközben az onkológia főigazgatójából az egészségügyért is felelős miniszter lett.

„Három évig vitorláztam ellenszélben, a mindennapokban ez működött, határhelyzetekben azonban már nem. Amíg csak kutatási projektek blokkolásáról volt szó, elviseltem, de amikor először úgy éreztem, hogy betegeket veszélyeztet az, hogy nem tudom érvényesíteni vezetői elképzeléseimet, nem tudok a szaktudásom alapján gyógyítani, azonnal döntöttem: én ehhez nem adom a nevem tovább”.

Fájdalmas döntés volt, hogy Ausztriába távozott, de nem bánta meg, s azóta is nyugodtan alszik.

A teljes interjút ITT tudják elolvasni.

Címkék:
KategóriákMETÁL