PÉCS Az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja nem egy nap a sok közül. Sőt nem is egy nap, hanem sok. Merthogy ez a cím igazából egy rendezvénysorozatot takar. Sok helyen lesz ezért mindig egy-egy ilyen nap. Pécsett most szombaton volt ez a nap, elsőként a vidéki városok sorában. A büszkélkedés biztosan jobb mint a ?brüsszelkedés?, hiszen a belgák fővárosát nem állítottuk meg, de mint alább olvasható, talán így a legjobb. Ahelyett bábozhat, aki akar.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Állatkertben tartottak sajtótájékoztatót szombaton délelőtt. Azért ott, mert a pécsi zoo-t  mintegy 2 milliárdos fejlesztési forrásból újították fel, s adták át tavaly tavasszal. Ráadásul azok közé a fejlesztések közé tartozik, amelyek már elkészültek. 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón azt mondta, a Pécsi Állatkert modernizálása jól példázza, hogy szerte az országban hasonló fejlesztési forrásokból hasonló beruházások valósultak meg, minőségüket és hasznosságukat illetően.

? Az uniós fejlesztések története ma már sikertörténet Magyarországon. Csak Pécsett mintegy 200, Baranyában mintegy 300 milliárd forintos fejlesztési forrást használtak fel az előző költségvetési ciklusban, vagyis 2007 és 2013 között kiírt pályázatok keretében – nyomatáékosította a nyílt nap fontosságát Páva Zsolt.

A Baranya megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Hargitai János hangsúlyozta: a 2007-2013-as fejlesztési ciklusban ?néhány kivétel mellett? Magyarország volt az egyetlen ország, amely képes volt az uniós források teljességét lehívni. Ennek okai között említette, hogy ?2010 után a EU-s fejlesztések politikáját a kormány centrumába emelte az Orbán-kabinet?.

Hargitai János hozzátette: minden megyének és megyei jogú városnak vannak saját forrásai a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Ez Pécs esetében több mint 30 milliárd, a Baranya Megyei Önkormányzat tekintetében 38 milliárd forint.

KategóriákMETÁL