Augusztus 31-ével visszahívta a Pécsi Tudományegyetem kancellári posztjáról Jenei Zoltánt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, értesült a hírről nem hivatalos forrásból a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikA döntés okát egyelőre nem tudni, még a hivatalosat sem, mivel egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg a hírt.

A Szabad Pécs megkereste mind a pécsi egyetemet, mind az ITM-t, de egyelőre nem kaptunk választ a kancellár visszahívásáról szóló kérdéseinkre. Nem hivatalos forrásból azonban értesültünk a kancellár felállításáról, majd ezt sikerült még további két különböző forrásból nem hivatalosan megerősíttetni. Ha kapunk választ, frissítjük cikkünket.

Sőt, az egyik nyilatkozó azt is elmondta, hogy a kancellár június 30-áig augusztus 31-ig marad a székében.

A közgazdász végzettségű Jenei Zoltán korábban főrendőr volt, Somogy megyei rendőr-főkapitányságon gazdasági vezetőként is dolgozott (javítás 21.45: korábban azt írtuk főkapitány volt a kancellár, ez tévedés volt, gazdasági vezető volt, elnézést a tévedésért), és az egyik első kancellár volt, akit a II. Orbán-kormány idején kineveztek egy nagy egyetem gazdasági irányítójának.

És mint ilyen pozíciót, a kancellárit az egyetemi közegben sokan nem csupán szakmai, hanem politikai pozíciónak is gondoltak, amellyel a kormány egy fontos nagy terület (ahol ráadásul a pénz mozog) irányítójának a kinevezését felügyelheti, és így a hagyományos rektori pozíció gyengül. Mindez azt követően történt, hogy a közvélemény botrányként élte meg, hogy a papíron autonóm egyetemek rektoraiank kinevezésébe a politika is beleszólt.

Nem beszélve arról, hogy Jenei Zoltán már a második kancellári ciklusát tölti. Az ő kancellári megbízatását 2017-ben hosszabbították meg, 2022-ig, vagyis idő előtt hívta vissza székéből Palkovics-miniszter.

2017. októberi hír volt ugyanis, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetését, hogy „a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 37. § (4a) bekezdése alapján Miniszterelnök úr Jenei Zoltánt bízta meg – 2018. január 1-től 2022. december 31-ig terjedő időtartamra – a kancellári magasabb vezetői feladatok ellátásával.” 

Sőt, Jenei Zoltán még ott ült tegnap is azon a PTE-s sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy a pécsi egyetem a legjobb 700 egyetem közé került egy rangos, friss egyetemi rangsorban.

Frissítés: Az MTI OS-en keresztül közleményben erősítette meg az ITM a Szabad Pécs információit. Azt írják, hogy szeptember 1-jei hatállyal távozik Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellára. Ez alapján javítottuk cikkünket, korábban azt írtuk, hogy június 30-ával távozik az egyetemi vezető. A közleményben azt is írják, hogy “utódlásról a későbbiekben születik döntés”.

KategóriákMETÁL