A Modern Városok Program gigaberuházására, az élményfürdőre és kapcsolt elemeire nagyjából 20, de akár 25 milliárd forintot is elköltött volna Pécs. Már csak azért is, mert az Orbán Viktor által is dicsért kis pécsi ?helyi nemzeti konzultáció? alapján az derült ki, hogy a pécsiek, ha kívánhatnának, leginkább akvaparkot szeretnének a városban látni. Meg is ígérték nekik. Az előkészítésére pedig nagyjából félmilliárd forint áll rendelkezésre, de ebből most már nagyjából csak 250 millió forint van meg – ez utóbbit kérdésünkre Kővári János jelentette ki. Sajtótájékoztatót tartott ugyanis szerdán az ÖPE elnöke és pécsi városházi képviselője Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építésszel, az ÖPE korábbi pécsi városházi képviselőjével együtt. Szerintük 2021 előtt nem, inkább 2022-ben készülhet el az élményfürdő, ha most szeptemberben a pécsi közgyűlés végre határoz ebben az ügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 250 milliós költéssel a legnagyobb baj az lehet, hogy mindezidáig úgy volt, hogy Pécs-Nyugaton, a Füzes dűlőben, az Expo Center és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia közelében lévő területen építenék meg a tervezett akvaparkot és tanuszodát.

Vagyis az előkészítő munkára eddig elköltött/lekötött forintok egy része feltehetően szorosan ahhoz a területhez kötődik (pl. tervezés, felmérések, stb.), amelyiket most valószínűleg mégiscsak elvetnek, és új helyszínre viszik a beruházást. Azt Kővári János sem tudta megmondani, hogy mennyi pénzt költöttek el pontosan, csak annyit, hogy kb. 250 milliót lehet még felhasználni, de az szerinte elég lehet még a tervezésre és elkészítésre a Tüskésréten is. Illetve azt sem tudta biztosan, hogy mennyi ment el tételesen, és mire. A projektet a Vári Attila-vezette Pécsi Sport NZrt. felügyelte, ki fogjuk kérni tőlük ezeket az adatokat.

Az biztos, hogy egy jelentősebb tétel, bruttó 44 millió forint egy kommunikációs szerződésre megy, amit a városháza a saját cégével, pl. a Pécsi Híreket is kiadó Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-vel kötötte meg. Nyilvánossági kommunikációs és marketing terv készítésére bruttó 44,7 millió forintról szóló előterjesztést fogadott el tavaly ősszel a pécsi közgyűlési többség, azaz majdnem tíz százalékát költenék el erre a munkára az előkészítésre szánt pénzből.

10 hektár > 10 hektár

A Füzes dűlőben nagyjából tízhektáros terület állt volna rendelkezésre, ehhez képest egy ugyanolyan méretűt a Tüskésréten is ki tudnak alakítani, válaszolta lapunk kérdésére Kővári János. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a régi helyszínen és a lehetséges újon két különböző méretű élményfürdőt lehet kialakítani, hiszen a Tüskésréten kb. 10 milliárd forintból épülhet meg az akvapark. Az eredeti, alsó hangon 20 milliárd forintos összegből azonban sportcsarnokot és tanúszodát is terveztek.

 

 

Csányiék volt MIZO-telephelye is szóba került

Ugyanakkor lapunk úgy tudja, hogy most már nincs szó vadonat új sportcsarnok építéséről, hanem a korábbi, meglévő, azaz a Lauber Dezső városi sportcsarnok felújításáról. Arra a kérdésre, hogy vajon van-e egyáltalán másik terület, amely szóbe jöhet még a Füzes dűlőn és a Tüskésréten kívül akvapark építésére, Dévényi Sándor azt mondta, hogy nem igazán, merthogy Pécs nem bővelkedik az ilyen méretű egybefüggő területekben, főleg nem abban, amelyik a város tulajdonában áll, mint a kinézett Tüskésréti terület. Az ugyanis városi kézben van, ráadásul ?szűz? terület abból a szempontból, hogy ugyan ezt a Pécsi Hőerőműnek ?tartogatták?, hogy majd ott tárolhatnának veszélyesnek minősíthető hulladékot, de erre nem került sor végül, az erőmű pedig időközben szerencsére technológiát is váltott. Vagyis nem kell arra gondolni, hogy ebből a szempontból bármi probléma felmerülhet.

Mindemellett korábban, legalább pletyka szintjén arról is beszéltek Pécsett, hogy a hosszú ideje üresen álló, Csányi Sándor kezében lévő volt MiZo-telephelyen épülhetne élményfürdő, de ők is, mi is úgy tudjuk, ez komolyan nem merült fel, vagy ha igen, gyorsan el is vetették, éppen annak a mérete miatt. Aszerint a pletyka szerint volt olyan elképzelés is, hogy a régi, meglévő pécsi sportcsarnokból építettek volna a tanuszodát.

 

 Kővári János és Dévényi Sándor a pécsi Tüskésréten

 

Ami viszont teljesen komolyan vehető, sokkal valósabbnak tűnő hír, és ezt Kővári János is megerősítette, hogy a Füzes dűlőben az akvaparknak kinézett területet mintegy 2 milliárd forintért vásárolta volna meg a pécsi önkormányzat. Valamint, hogy szennyvízátemelőt is kellett volna építeni, és még néhány szükséges kapcsolódó elemet megvalósítani annak a területnek az adottságai miatt, így kb. 5 milliárd forint lett volna, amely gyakorlatilag nem konkrétan élményfürdő- vagy tanuszoda-építésre ment volna el.

Mint megírtuk, Páva Zsolt hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Pécs más helyszínben is gondolkodik, nem csak a Füzes dűlőben. Azt most Dévényi Sándor is megerősítette, hogy sem a Tüskésréten, sem a Füzes dűlőben nincs melegvíz a mélyben, így máshonnan kell azt elhozni vezetéken. Ha a Tüskésréten lesz az élményfürdő, akkor valószínűleg meg kell építeni azt az észak-déli közlekedési folyosót, amely Pécs óvárosi részét köti össze a Kertvárossal, de legalább a Tüskésréttel, amely amúgy is egy régóta asztalon lévő terv. Valószínűleg a Lánc utca folytatása lenne déli irányba, egy, a vasút felett átívelő híddal. (Szóval lenne egy harmadik autós felüljáró is Pécsett, az észak-déli tengelyen.)

Pár fokot veszíthet a melegvíz kilométerenként

Páva Zsolt is beszélt arról is hétfőn, hogy egy közeli, Pécstől dél-keleti irányban fekvő településen van helyben melegvíz. Már hétfőn megírtuk, hogy ez Bogád és Nagykozárhoz térségében lehet, mert ott találtak, tártak fel melegvizet.

Habár Páva Zsolt a beszámolók szerint (lapunkat nem hívták meg a sajtótájékoztatóra) 70 fokos vízről beszélt, mi úgy tudjuk, és ezt Kővári Jánosék is elmondták, hogy nagyjából 45 fokos termálvíz lehet a Pécshez közeli településen.

Amúgy ennyi is éppen elég lehet egy élményfürdőhöz, mert mint azt a Szabad Pécsnek egy szakember elmondta, ha jók a csövek, akkor a melegvíz nem hűl kilométerenként 1-2 foknál többet. Ami azt is jelenti, hogy a Tüskésréttől nagyjából 7 kilométerre fekvő helyről 7-14 fok veszteséggel érkezhet a talán végleges helyszínre a melegvíz. Ami, feltételezve, hogy valóban 45 fokos lesz, 31-38 fokosként megérkezhet a szállítás után is, márpedig 28 fok felett már csak hozzá kell adni, vagyis hűteni.

Nem a szállításon fog elbukni, ha elbukik

Nem a víz szállítására, csövek beszerzésére, telepítésére stb. fordított tétel lesz az, ami miatt azt fogja bárki mondani hogy ne érné meg a víz elhozatala egy teljesen új fürdőépítés esetében, közölte informátorunk. Azt mondta, ha valamin elbukhat ez a része a programnak, akkor az az, hogy mégsem lesz olyan meleg a mélyben megtalált víz, avagy, ha maga víz felszínre hozása a drága. Annak a költsége ugyanis elszabadulhat, nem mindegy ugyanis, milyen mélységből nyerik a 45 fokos vagy melegebb termálvizet.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL