Eltilthatja a NAV a cégvezetéstől a POSZT egyik új vezetőjét – e címmel jelent meg cikk tegnap este a Pécs Aktuál nevű városmagazinban. Arra utalnak, hogy Péterffyék (már megint) elszúrtak valamit – a tények ismeretében a tájékoztatáson túl is lehetett cél a cikk leközlésével.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs beszámolt róla, hogy a Fideszhez közel álló két pécsi médiaszereplő idén új online portált indított, Pécs Aktuál néven, amit városmagazinként aposztrofáltak. És amelyről azt írták, korrekt és tisztességes lesz, politikailag független, középen álló.

Nem minősítem most sem az ígéretet, sem azt, hogy abból mi valósult meg, ugyanakkor egy konkrét, friss, és nagyon is jellemző cikk miatt nem csak tényt közöl a Szabad Pécs a témában, amelyben plusz információhoz jutott, hanem kitérünk, kitérek arra is, milyen kifinomult módszerrel próbálják befolyásolni a közvéleményt. És éppen azért írom ezt, mert tipikus, jellemző a szóban forgó cikk is abból a szempontból, ahogyan az információval bánik a szerző.

A látszólag érdekes tegnap esti cikk is azt a gyanúmat erősíti, hogy a politikai-közéleti cikkeikkel elsősorban politikai kommunikáció, s jó esetben is csak másodsorban a hírközlés a cél a Pécs Aktuálnál.

Merthogy a tárgyra térve egy fontos, és azon túl még érdekes hírről is van szó. A lényeg: a POSZT-ot rendező, annak lebonyolításáért felelős cégnél két ügyvezető van, az egyiküknek céges problémái akadtak, ami miatt nem lehet elviekben ügyvezető immáron.

Megbízható forrásokra hivatkozva, értesülésként írják, hogy a NAV eljárást indított és eltilthatja az ügyvezetéstől a fesztivált szervező cég egyik új vezetőjét. Az érintett ügyvezetőnek ugyanis ez már nem az első mulasztása az adóhatóság felé.

Fontos is, érdekes is. Csakhogy:

„Az biztos, hogy a NAV írásban szólította fel a cég tulajdonosát, vagyis a ZsÖK NKft-t, hogy a megadott júliusi határidőig szüntesse meg a törvénytelen állapotot a cégben: vagyis menesszék az ügyvezetőt. Azért lehet ez nagyon komoly gond, mert a városvezetés úgy döntött, hogy az eddigi egyetlen ügyvezető helyett ketten lássák el a feladatot: neveket is ajánlottak a feladatra, amit el is fogadtak végül. A kettős ügyvezetés miatt azonban, ha az egyik ügyvezető “kiesik”, akkor borulhat az egész cég.”

Magyarul arra utalnak, hogy a POSZF NKft.-ben a kettős ügyvezetés a pécsi önkormányzat ötlete volt, és arra is utalnak, hogy ők ajánlották a most problémásnak tűnő társügyvezetőt.

Arra hivatkoznak, hogy személyiségi jogok miatt nem nevezik meg azt, hogy kiről van szó, de az egyértelmű, hogy tudják. Ahogyan lapunk is hozzájutott ma ehhez az információhoz. (Mi sem írjuk le a személy nevét.)

Lényegesebb, hogy az idézett cikk arra utalt, hogy a pécsi önkormányzat emberéről van szó, és most ismét nagy baj lehet a színházi találkozóval, mert a cégnek annyi lehet – csakhogy egyik sem igaz.

Az igazság ugyanis az – és biztos, hogy ezt nem csak mi tudjuk –, hogy a pécsi önkormányzat részéről csak egy jelölt volt a társügyvezetői posztra, a másik személy úgymond a kormányoldal kinevezettje. De igaz, olyan személy mindkettő, akiket el tudtak fogadni a felek.

És való igaz: egyiküknek céges gondjai akadtak, ami miatt komoly esély van arra, hogy meneszteni kell őt a társügyvezetői székből.

A Pécs Aktuál is írja, és lapunk is ezt az információt kapta ma: a NAV írásban szólította fel a cég tulajdonosát, vagyis a ZSÖK NKft-t, hogy egy konkrét, júliusi határidőig szüntesse meg a törvénytelen állapotot a cégben. Ami azt jelenti elviekben, hogy meneszteni kell a szóban forgó ügyvezetőt.

Lapunk úgy tudj, hogy a kormányoldal által delegált ügyvezető cége két egymást követő évben nem adott le mérleget, csak késve pótolta azokat, ezért a cégnek kétszer törölték az adószámát, amit aztán, miután beadta a mérlegeket visszaállítottak. Ez viszont adópriuszt eredményez, amelyről az érintett nem tudott. Sőt, úgy tudjuk, az érintett azt állítja hogy a könyvelője volt a felelős mindkét esteben a mulasztásért.

Az adópriuszt a Szabad Pécs információi szerint az ügyvezetői bejegyzést követően észlelte a NAV, és ezt követően hívta fel a POSZF NKft-t, hogy 45 napon belül hárítsa el az akadályt – azaz szüntesse meg az ügyvezető jogviszonyát. Ez a határidő lapunk értesülése szerint július 10-én jár le. Ha ezt nem teszi meg a cég, akkor törlik a cég adószámát. Ugyanakkor a szóban forgó személynek kimentési lehetősége is van (a jogvesztő határideje 15 nap), amivel élhet papíron. Az más kérdés, hogy annak helyet adnak-e majd, ha benyújtják a szükséges iratokat ehhez. A Szabad Pécs úgy tudja, ez egyébként megtörtént. Lehetséges persze, hogy ez mégsem vezet eredményre, és egy ügyvezető marad, de ez nem azt jelenti, hogy vége van a cégnek – hiszen ilyen esetben új társügyvezetőt is kinevezhetnek, akit a jogszabályok által meghatározott határidőn belül kell megtalálni és kinevezni.

KategóriákPUNK