Az ügy előzménye, hogy a múlt héten egy Fidesz-közeli oldal hozott nyilvánosságra egy minimum érdekes levet. Az újság értesüléseire rárepült az Orbán-párti ellenzék, és a dokumentáció Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője ki is kérte. Az önkormányzat friss tájékoztatása szerint a képviselő kérésének már május 29-én eleget tettek, de most a város oldaláról bárki letöltheti, és megtekintheti a dokumentációt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA lényeg mindenesetre ebben a 2019. december 4-i jogi feljegyzésben olvasható, amit egyébként a vádakra megfogalmazott városházi közlemény is tartalmazott. Tehát:

  • A nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést,
  • Az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni. Kiköti azonban azt is, hogy „ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül”, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni. A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen,
  • Azaz a fenti beszerzés lebonyolítható lett volna egyetlen meghívott ajánlattevővel is,
  • A fenti rendelkezést az előző városvezetés foglalta határozatba,
  • Péterffyék ennek ellenére, véleményük szerint a követelményeket túltejesítve, kontrollajánlatokat kértek be.

A teljes városházi közlemény:

“Csizmadia Péter, a Fidesz önkormányzati képviselője május 29-én kérte ki az előző városvezetés által lebonyolított leszakadó társadalmi csoportokat és térségeket érintő Európai Uniós projektek átvilágításának dokumentációját a pécsi önkormányzattól.

A kérést még aznap teljesítették kollégáim, de nem álltunk meg itt.

A választási kampányban új politikai kultúrát, ezen belül átlátható városirányítást ígértem. Ennek szellemében a fenti projekt teljes dokumentációját feltöltöttük a pécsi önkormányzat hivatalos honlapjára, annak érdekében, hogy mindenki maga dönthesse el: jó döntést hoztunk-e. 

A dokumentumokat az alábbi linken tettük mindenki számára hozzáférhetővé:

Pécs Megyei Jogú Város leszakadó társadalmi csoportokat és térségeket érintő Európai Uniós projektjeinek átvilágítása

A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot, a kereskedelmi és egyéb más szálláshelyeket 2020. április végétől további adóintézkedések segítik. A szálláshelyeket meglátogató vendégeknek 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót, mert azt az állam megfizeti helyettük.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL