Péterffy Attilának továbbra is a haverok az elsők – ez a címe annak a sajtóközleménynek, amelyet a Fidesz pécsi városházi frakciója küldött a Szabad Pécsnek (is) csütörtökön a tegnapi rendkívüli közgyűlésen történtek miatt. Az egyik képviselőjük, Barkóczi Csaba ugyanis azt szerette volna tegnap elérni egy módosító javaslat benyújtásával, hogy a koronavírus-járvány miatt Pécsett jutalmazni kívánt szociális dolgozók jutalma több legyen. A Péterffyék által javasolt egyszeri fejenkénti nettó 25 ezer forint helyett nettó 50 ezert forintot, azaz éppen a rendelkezésre álló és javasolt összeg dupláját javasolta annak, amit Péterffyék maguktól adnának.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs a fideszes módosítót, ahogyan azt várni is lehetett, a Pécsett kormányzó többárti ellenzék le is szavazta, azzal, hogy pusztán populista javaslat volt a fiatal fideszesé. Mondván, Barkóczi egy, az új városvezetés által kitalált jutalmazásra egyszerűen azt mondta, adják inkább a dupláját.

Péterffy Attila a pulpituson azzal a szóbeli kiegészítéssel bocsátotta a módosítót szavazásra, hogy a javaslat az emelésre vonatkozóan nem jelölt meg forrást – vagyis azt, honnan is lesz majd rá pénz, honnan vegyenek el a költségvetésből.

A városvezető koalíció tehát nem is szavazta meg, ellenben az általuk beterjesztett egyszeri nettó 25 ezres jutalmat természetesen elfogadták.

Az INSZI és az Esztergár dolgozói kapják

Az egyszeri nettó 25 ezer forintos fejenkénti juttatás a pécsi Integrált Nappali Szociális Intézmény és az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ munkavállalóinak lesz kiutalva.

„Vegyenek el például az egyik vezérigazgatótól”

Barkóczi amúgy említett egy lehetséges forrást már tegnap is, mondjuk például jelleggel, tehát hogy például Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. új vezérigazgatójának megemelt munakbérének terhére kellene a 25 és az 50 ezer forintot kifizetni a szociális dolgozóknak. Erre a mai sajtóközleményben is utalt a Fidesz. Sőt, már Barkóczi is említette azt is, hogy az 50 ezres jutalmat azoknak az óvodai dolgozóknak is meg kellene kapniuk, akik a PAPI-programban segítették az idősek ellátását.

A momentumos Sajgó György utalt arra, hogy ezzel a módosító javaslattal (a megemelt jutalommal) egyetértene, ha a kormány segítené ugyanígy a veszélyhelyzet miatt a szociális dolgozókat. Itt Pécsett, az önkormányzat legalább ennyit megtett. Azt pedig már az MSZP-s Schmuck Roland tette hozzá, hogy Pécsnek jelenleg egy, a Fidesztől örökölt 8,5 milliárdos hiányt kell kezelnie valahogyan, emellett tervezték be a jutalmat a szociális dolgozóknak – azért is, mert nem jár nekik cafetéria.

Ruzsa Csaba alpolgármester viszont arra emékeztette Barkóczi Csabát, hogy előbb jobb lett volna, ha tájékozódik, mert eszerint nem tudja, hogy a PAPI-programban dolgozó óvónők cafetéria-juttatást (fejenként 67 ezer forint) kaptak.

Városvezetés: arcpirító fideszes közlemény

A Fidesz közleményére csütörtökön este a pécsi városvezetés is reagált, szintén közleményben. Azt írták többek közt, hogy a pécsi Fidesz ezzel az arcpirító közleménnyel próbálja a szőnyeg alá söpörni azt a jegyzőkönyvekkel is alátámasztható tényt, hogy ők valóban nem szavazták meg azt a 20 millió forintos támogatási keretet, amelyet az idősotthonok elhivatott dolgozóinak adott a városvezetés.

Országosan nem volt ilyen megértő a Fidesz a szociális dolgozókkal

Az egészségügyben dolgozók közül azok, akik érintettek voltak a kormány által, a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt felajánlott 500 ezer forintos egyszeri jutalomban, a Semmelweis-napon kapták meg a pluszpénzt. Ugyanakkor a szociális ágazatban dolgozók kimaradtak a javadalmazásból országosan. Ezzel kapcsolatban komoly felháborodás is lett, nem csak az ágazatban, szociális dolgozók tüntettek is a döntés ellen, hiszen ők maguk is dolgoztak a COVID-járvány idején. Káler Miklós, az EMMI-t vezető miniszter erről azt mondta, hogy ő az ágazatban dolgozók teljesítményét is elismeri, a jutalmazásnál azonban differenciálniuk kellett. Így bármennyire is szeretné a kormány és személy szerint ő maga is, a jövedelmeket csak a gazdasági lehetőségek határáig lehet megemelni, ugyanakkor az ágazati béremelés napirenden van.

Később az EMMI külön közleményben írt még arról, hogy a kormány megbecsüli a szociális területen dolgozókat, mivel a szociális szférában dolgozó munkavállalók bére “több mint a duplájára nőtt az elmúlt 10 évben. 2010-hez képest a szociális átlagbér 137 ezer forintról 296 ezer forintra emelkedett a polgári kormányok alatt”.

A szociális szférában dolgozók jutalmazásának egyik sürgetője, ügyvivő politikusa az LMP-s országgyűlési képviselő, Ungár Péter.

Ilyen előzmények után beszéltek tehát a pécsi közgyűlésben fideszesek, majd adtak is ki közleményt arról, hogy a nem könnyű pénzügyi helyzetben lévő Pécsett megítélt támogatás szerintük nem elégséges.

A FIDESZ közleménye

„Nem lehet elégszer köszönetet mondani azoknak, akik a járványhelyzet idején segítőkezet nyújtottak a rászoruló pécsieknek, ezzel is megkönnyítve a védekezést a koronavírus terjedésével szemben és segítve elsősorban az időseket a legnehezebb napok átvészelésében.    Valódi és teljeskörű elismerésre azonban továbbra sem számíthatnak a védekezésben résztvevő pécsiek a városvezetéstől, mivel a cégvezetői béremelések, ügyvédi kifizetések és a polgármester más bizalmasainak juttatott fizetések továbbra is előbbre valók Péterffy Attila számára.

Hiába javasoltuk ugyanis, hogy nettó 50 ezer forintot kapjanak a vírus elleni védekezésben résztvevő szociális dolgozók és azok az óvodai munkavállalók is, akik a járványhelyzet idején részt vettek az időseket segítő P.A.P.I. kezdeményezés megvalósításában, a baloldali városvezetés ennek az összegnek csak a felét volt hajlandó megszavazni a szociális terület munkavállalóinak részére, miközben a védekezésben résztvevő óvodai dolgozók pedig kimaradnak a jutalmazásból.

Míg összesen 7.218.760 Ft-ot fordít Polgármester Úr összesen a védekezésben résztvevők elismerésére, addig ezzel szemben az általa a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. élére kinevezett Szabó Szilárd vezérigazgató éves szinten prémiumokkal és járulékokkal 17.493.000 Ft fizetésemelést tudhat magáénak 2020-ban. Azaz csak az ő megemelt bére helyett sokszoros elismerésben lehetne részesíteni a szociális dolgozókat és az védekezést segítő óvónőket, dajkákat.

Emiatt rendkívül igazságtalan döntésnek tartjuk, hogy miközben Péterffy Attila bizalmasa milliós béremelést tudhat idén magáénak, addig a védekezésben részt vevő szociális dolgozók szemét egyszeri 25 ezer forinttal szúrja ki Polgármester Úr, az óvodai dolgozók pedig semmit sem kapnak.”

Pécs vezetésének közleménye

„Megdöbbenve olvastuk a pécsi Fidesz-frakció csütörtöki közleményét, amely azt sugallja, hogy a város jelenlegi vezetése nem támogatja a szociális szférában dolgozó pécsieket.

A kormánypárt helyi közgyűlési frakciójának arcátlan közleményével ellentétben a valóság az, hogy a város vezetése két ütemben összesen 27 millió forintos támogatást szavazott meg az önkormányzat szociális rendszerében dolgozók állhatatos és odaadó munkája elismeréseképpen. Ki kell emelnünk azt is, hogy az önkormányzat a járvány okozta válság nehézségeivel dacolva megtartotta az intézményeiben dolgozók béreit, hiszen például az óvodai, bölcsődei dolgozók önkéntes munkája is óriási segítség volt a veszélyhelyzet idején.

A pécsi Fidesz ezzel az arcpirító közleménnyel próbálja a szőnyeg alá söpörni azt a jegyzőkönyvekkel is alátámasztható tényt, hogy ők valóban nem szavazták meg azt a 20 millió forintos támogatási keretet, amelyet az idősotthonok elhivatott dolgozóinak adott a városvezetés. 

A Fidesz politikája láthatóan semmit nem változott Pécsett tíz év alatt: maradt a nagyotmondás és a felelőtlen, fedezet nélküli ígérgetés. Ez vezetett oda, hogy 2014-ben a Magyar Kormány átvállalta a pécsi önkormányzat teljes adósságát, az előző városvezetés csak a működési hiány kapcsán mégis 8,5 milliárd forintnyi terhet hagyott hátra.”

KategóriákMETÁL