Kíváncsi voltam, hogy legalább most, amikor vádat emelt az ügyészség az elmúlt évtizedek egyik nagy korrupciós botrányában, a pécsi Volvo-gate ügyében, most megszólal-e az ügyben Hoppál Péter. Talán most lesz erről is mondanivalója, de nem így történt. Helyette egy másik kínos ügyről posztolt, a Weöres-szobor tervezett áthelyezéséről, amit szobor-gate-nek nevezett el meglepő módon, az alkotást magát pedig a pécsiek és a turisták egyik kedvenc pécsi szobrának titulálta.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs kezdjük azzal, hogy Hoppál Péter kultúrpolitikus. Emiatt még elszomorítóbb, hogy dicsérgeti a szakmai körökben kifejezetten rossz szobornak tartott, és a pécsi-baranyai szobrász múlttól idegen, s ahhoz semmilyen módon nem mérhető alkotást.

Szegény Weöres Sándor!

Amiről egyébként, meg az egész ügyről én magam is leírtam, hogy mit is gondolok (lásd a fenti linkelt cikket), aztán Bognár Szilvia alpolgármester azt ígérte, hogy elindul egy szakmai-társadalmi párbeszéd, aminek a vége akár az is lehet, hogy nem is lesz áthelyezve a szobor. Aminek alkotója egyébként nem járult hozzá az áthelyezéshez.

Napokkal Bognár Szilvia nyílt levele után jelentkezett szólásra az ügyben Hoppál-képviselő. Egy ma egyhetes Origo-cikket linkelt a témában hozzászólásához a fideszes politikus.

Szobor-gate Pécsett. Az új városvezetés el akarja vitetni a turisták és helybéliek egyik kedvenc szobrát, Weöres Sándor költőét a sétálóutcáról. Pár éve az avatásán is balhé volt, akkor liszttel öntötték le balliberális tüntetők.”

Szóval szobor-gate. A Weöres Sándor-szobor kapcsán, ami “gate” lehet, az éppenhogy az, ami a fideszes városvezetés idején történt és amit a fideszes befolyás alatt álló szakmai szervezet elkövethetett. Itt erről egy jó Index-cikk. (Apropó! Nagyon örülnék, ha, még a jövő héten is, s aztán még sokáig olvashatnánk jó Index-cikkeket. Mert most nem ez néz ki, sajnos hanem éppen valami olyasmi, amit a Hoppál-képviselő által beidézett Origóval történt. Mert mint tudjuk, ők sohase vetemednének arra a piac és a környezet indokolja, hogy változtassanak az ország legsikeresebb hírportálja struktúráján.)

Cenzúra és hamisítás: így nyomták be a Weöres-szobrot Pécsre

Cenzúra és hamisítás: így nyomták be a Weöres-szobrot Pécsre – A német megszállási emlékműnél volt még hasonló bunda, mint Pécsen. A kormány kedvelt szobrásza megszórta műveivel az egész országot, a szakértők leszavazták. Nem kellett volna. A pécsi önkormányzat még az Indexet is megpróbálta átverni.

Ugyanakkor, hiába vártam, hogy Hoppál majd megszólal a nyilvánosságban a Volvo-gate kapcsán, ha már fejlemények vannak benne. Nem tette. Lelke rajra. Itt egy kis gyűjtésünk róla.

Talán nem volt mit mondania.

KategóriákPUNK