Sokak szerint a politikában csak rövidtávú emlékezet van. Villámgyorsan lehet barátból ellenség, ellenségből barát, ahogy épp a pillanatnyi érdekek megkívánják. A havi-hegyi mandulafa sikerének hátterében is egy ilyen ügy húzódik meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyarországon a Fidesz politikai gépezete futószalagon közpénzmilliárdokból gyártja az ellenségeket, és sokszor oda csap ahova nem is köll. Pusztán azért, hogy az orbanizmus egyben maradjon, hogy legyen egy éltető erő: egy közös ellenség. Vagy több.

Időben visszafelé haladva: “birodalom”, Juncker, Soros, Brüsszel, migránsok, hajléktalanok, civilek, média. Persze vannak visszatérő, állandó, szalagon szállított termékek az ellenséggyártási iparágban, de mi most egy kicsit a kézműves időket idézzük fel.

A Norvég Civil Alap kezelését elnyerő – és a norvégok töretlen bizalmát mindvégig élvező – budapesti Ökotárs Alapítvány 2014-ben hirtelen a kormány célkeresztjében találta magát. Mint évekkel később, a Társaság A Szabadásgjogokért perének köszönhetően kiderült, egyenesen Orbán Viktor parancsára hatósági vegzálások kezdődtek, amit a propagandamédia tovább erősített. A vádak természetesen nem igazolódtak be, egyetlen elmarasztaló ítélet sem született az alapítvány ellen. Amikor pedig új, sokkal jobban felépített ellenséget talált a kormány, még el is ismerték a munkájukat. És az Ökotárs munkája nélkül most Pécs városa sokkal szegényebb lenne.

Ugyanis pont ez a civil szervezet hozta be hazánkba és viszi már majdnem egy évtizede az Év Fája programot. Amit a pécsi havi-hegyi mandulafa nem csak hazai, de európai szinten most megnyert. Ennek tapsolnak, örülnek most sokan, természetesen a fideszes politikusok és támogatóik is. Nagyon helyesen.

De azért legalább két dolog ilyenkor felmerülhetne azokban, akik minden kritika nélkül szoktak tapsolni Orbán egyenesen géniuszi (O1G!) megnyilvánulásainak. Egyrészt nekik is érdemes volna rájönni, hogy a magyar miniszterelnöknek nincs mindig igaza. Másrészt pedig nekik is érdemes volna rájönni, hogy nem baj az, ha a magyar miniszterelnöknek nincs igaza.


KategóriákPUNK