Gyógyítónak és evangélistának mondja magát egy miskolci férfi, Magyari László, aki a hétvégén Baranyában, a főként cigányok lakta Alsószentmártonban járt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA korábban a Hit Gyülekezetét is megjárt férfi maga is egyfajta karizmatikus pünkösdistának tűnik, ha megnézzük videóit, de még inkább a “gyógyításra” kiélezve tevékenységét. Most az alsószentmártonival is gyarapodott a feltöltések száma. A baranyai faluban nem csak prédikált, hanem “természetesen” “gyógyított” is, démonokat űzött ki “Jézus nevében” az elé járulókból. Akiket megérintett, összeestek, és úgy érezték, hogy valami nagyon jó dolog történt velük, megérintették őket, talán a betegséget okozó démonokat is sikerült belőlük kiűzni. Az egyelőre polgármester nélkül maradt falu alpolgármesterét, ügyvivő polgármesterét is megérintette. Szerinte azonban ennek az egésznek semmi köze nincs az ő közéleti tevékenyéségéhez és a közelgő polgármester-választáshoz, amelyen ő is el fog indulni.

Alsószentmárton alpolgármestere és egyik leendő polgármester-jelöltje, miközben Magyari László “Jézsu nevében” kiűzi a benne esetlegesen megbúvó, betegségeket okozó démomokat – Forrás: Facebook.com

Alsószentmárton egy szinte kizárólag cigányok lakta, a Dráva és a horvát határ mellett fekvő település Dél-Baranyában. Az 1200 lelkes falu rendre szerepel a legszegényebb települések listáján, a híradásokba azonban az elmúlt években két ügy miatt került be, az egyik a Mali Zoltánt ért, csoportosan elkövetett bántalmazás ügye, a másik a korábbi, nemrégiben lemondott, tehát már csak volt polgármester különböző zűrös ügyeiről szóló fejezet – ezekért az ügyekért sorban el is ítélték jogerősen (nem letöltendő büntetésre), de amelyek miatt mondott le végül, gyakorlatilag tehát kényszerűségből.

Úgy volt, hogy júniusban lesz a polgármester-választás a faluban, de a koronavírus-járvány miatt ezt szeptember közepérte halasztották. Indulni fog a választáson a jelenlegi ügyvivő polgármester, Balogh Miklós is.

Ő is ott volt a Gyógyulás Hangja Keresztény Misszió, és az azt vezető, magát gyógyítónak és evangélistának nevező Magyari László fellépésén a hétvégén Alsószentmártonban. Sőt, ő engedélyezte a falusiak egy jelentős részének kérésének is engedve, hogy egy közösségi épületben Magyari László felléphessen prédikálhasson és gyógyíthasson.

Ami meg is történt, sőt, maga Balogh Miklós is szerepelt Magyari saját “gyógyítói” Facebook-oldalára feltöltött videón, amint az evangélista “kiűzi” az alpolgármesterből a betegségeket okozó démonokat “Jézus nevében”.

Nem is tudom, van-e jobb ajánlólevél egy polgármesterválasztásra készülődő személynek egy érzékeny közösségben, mint az, hogy őbelöle kiűzték a démonokat.

Habár kérdésünkre Balogh Miklós azt mondta, hogy szerinte nem ördögűzés vagy démonűzés történt (a nyilvánosan elérhető Facebook-os videón a betegségeket okozó démonok kiűzéséról beszél a prédikátor), de valami biztosan megérintette, valami jó történt vele, mert jó érzés, melegség fogta el, amikor összecsuklott Magyari érintése után. Ahogy nyilván másokat is. Ennél többet azonban nem volt hajlandó beszélni a történtekről az alpolgármester és polgármesteri aspiráns, szerinte ugyanis a falu lakóira és a jelenlévőkre tartozik, ami ott történt.

Azt azonban még elmondta, hogy ő is hallott már erről a gyógyítóról, de nem ő szervezte le, hanem egy ismerőse, aki utána kérte a közösségi helyet a férfinak, aki teljesen ingyen jött, nem kért érte semmit, és aki szerinte Isten egyik hű szolgája, amit szerinte mindenkinek látnia kellene. Sőt, úgy került Magyari képbe, hogy egy helybéli “nagy beteg” asszonyt telefonon keresztül, a nőnek utasításokat adva meggyógyított a prédikátor, a nő orvosai pedig nem is tudják, hogy mi történthetett, annyira csodás gyógyulás történt.

Disclaimer: Az alpolgármesterrel folytatott beszélgetésünket követően, ahol elmondtuk, hogy Magyari László gyógyítói Facebook-oldalán láttunk két teljesen nyilvános videót az Alsószentmártonban történtekről (és amely egyikén maga az evangélista biztatja a jelenlévőket a videó megosztására), törölték a Facebook-ról, mi azonban még ennek előtte készítettünk felvételtz önkormányzati épületben zajló “gyógyításról”.

Úgy tudjuk, habár ez nem hivatalos és nem megerősített információ, hogy a gyógyító tevékenységet is ingyen, legfeljebb adományért végző evangélista (illetve nyilván a missziója) ezért a gyógyulásért is kaphatott szép összeget, amiképpen az alsószentmártoni fellépésnek is nyilván megvolt a jutalma.

20.50 – Megjegyzést írt cikkünkhöz Magyari László. Azt írta, hogy valótlan állitás az, hazugság, hogy ő pénzt kapott. Ő ugyanis – mint írta – egyetlen fillért sem kapott azért, hogy prédikált.

A Bors egy 2016-os cikkében is azt írják Magyariról, hogy valóban nem kér konkrét pénzt, de adományokat elfogad a gyógyításért, adott esetben nem is keveset.

A Magyari László vezette misszó honlapján az evangélista megtérésének a története is szerepel. A szerint egy látás vezetett megtéréséhez. Nagyjából 6 évesen különös látása volt,Miskolcon egy kolóniában laktak és este az ablakon kinézve fehér ruhában lévő, áttetsző  testű asszonyokat látott korsókat cipelve a fejükön. A második megtapasztalása már 18 évesen történt, a születésnapját ünnepelte, rengeteg italt fogyasztott, aminek következtében alkoholmérgezést kapott, a szíve pedig leállt. Akkor kívülről látta magát, fentről a plafonról, szól a saját maga által leírt történet. Pár perc elteltével “különös zuhanást” tapasztalt és újra a testében volt. A szíve ekkor kezdett el ismét verni.

De még mindig nincs vége: 23 évesen otthonában, egy este felkelt és a foteluk felé fordult, ahol egy szőrös 1méter magas nagy szemű lényt látott.

Ezek a történetek mind le vannak írva Magyar által saját magáról, amiből azt szűrte le, hogy természetfölötti világnak léteznie kell, illetve valaki ezeket a világokat irányíthatja.

De még mindig élte a “bűnös kis világát” ivott, nőzött és futtatni is készült a nőket, sőt bűnözőkkel volt körülvéve.

Végül 1994-ben fogadta be az urat a feleségével együtt, a “csodák Istenét”. Egy hívő barátja prédikált neki, amikor megdöbbenésére az égből egy hatalmas erő őrá szállt, a barát egyszeriben eltűnt a szeme elől, és egy természetfölötti erő elkezdett őt felfelé emelni.

Emiatt elmentek párjával a Hit Gyülekezetébe és befogadták az Urat a szívükbe.

A megtérés története fejezet ezt követően csodás gyógyulások történetével folytatódik.

Alsószentmárton nem csak azért spciális helyszín, mert szinte kizárólag cigányok lakják, hanem azért is, mert a községben Lankó József katolikus plébános immár 40 éve folytat misszós tevékenységet, és vezeti a helyi gyülekezetet (amelyhez szionte mindenki kötődik valamiképpen, rendszeresen pedig 30-100 fő jár elé a templomba és gyakorolja vallását). Sőt, éveken át élt a faluban Tenigl-Takács László filozófus is, aki megalapította a A Tan Kapuja Buddhista Gimnáziumot is, amelynek azóta már több más baranyai településen is van telephelye.

Az elmúlt évtizedekben számos történelmi egyház, vagy más, hivatalosan bejegyzett egyház, kisegyház, gyülekezet is tett próbálkozást a felekezetileg nem elkötelezett, de nagyon erős Isten-hittel és hiedelemvilággal rendelkező cigány lakosok megtérítésére, őket célzó misszós tevékenységre.

KategóriákMETÁL