Sallai Viktória pécsi kisvállalkozó a Pécsett július 21-én, 17 órakor a Kossuth téren kezdődő, a kormány intézkedései ellen tiltakozó demonstráció egyik szervezője. A főszervezővel tegnap este közöltünk interjút, most a Sallai Viktóriával készült beszélgetés leiratát olvashatják.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Szervezett már tüntetést?

Nem, nekem ez az első alkalom. A tehetetlenség motivált.

Szokott tüntetésre járni?

Nem kifejezetten. Pécsett még el-eljárok, mondjuk Pride-ra, de Pestre nem sikerült eljutnom a mostani tiltakozásokra.

A tehetetlenséget említette, ez mit jelent?

Katás vállalkozó vagyok, ennek a megszüntetése az első érv a demonstrációra. A rendszer mindent megtesz az ellen, hogy valaki ma tisztességesen dolgozzon. Én mindent megtettem azért, hogy ne lehessen rám aggatni azt a jelzőt, hogy adót csalok. Mégis ezt kaptam meg! Nem volt olyan szervezet, amely kiállt volna értem, értünk, hasonló katás vállalkozókért. Mi nem „nagypénzre” utazunk, hanem csak megélni szeretnénk. Vagy lassan inkább csak élni, már ez is jó lenne. És ehhez jött még a rezsicsökkentés csökkentése. Feltehetően az átlag alatt fogyasztónak számítok, személyesen nem fog érinteni ez az intézkedés, de a szüleimet igen, családi házban élnek, most úgy néz ki, hatalmas összegeket kell majd “kicsengetniük” hó végén, erre pedig kevesen vannak felkészülve.

Mi ellen van ez a tiltakozó megmozdulás Pécsett?

Még véletlenül sem szeretném, hogy valaki azt gondolja, hogy ez csak a kata és a rezsicsökkentés csökkentése miatt történik – mindkettő nagy motiválóerő volt, de ha csak a Covid-os éveket nézzük, vagy az elmúlt 12 évet, akkor rengeteg olyan intézkedést hozott a kormány, ami miatt azt kell, hogy mondja az ember: Elég volt! Még egy csepp már nem fér bele a pohárba. Elég volt! 

Akkor az ön számára ez egy kormányellenes tiltakozás lesz?

A módszereik ellen, a diszkrimináció ellen, az elvtelen megszorítások ellen tiltakozunk. És még sorolhatnám az okokat.

Mit vár a pécsi tüntetéstől?

A legfőbb reményünk az lenne, hogy a két utolsó intézkedésüket, ha nem is visszavonja a kormány, de módosítsa. A másik fontos mondanivalónk az, hogy ha egy rendszer mindenféle tárgyalás nélkül kijelent valamit, hogy most ezután ez így lesz, azt nem kell zokszó nélkül eltűrni, merthogy úgysem változik semmi. Meg kell változtatnunk a felfogásunkat. Ki kell állnunk a fontos ügyekért, ha még lehetetlennek tűnik, akkor is meg kell szólalni. Mert ha mindent eltűrünk, akkor be fog darálni a rendszer mindenkit. 

Franciaországban egy ilyen helyzetben milliós tüntetések lennének, Pécsett mi lesz ön szerint?

A legelső megmozdulásra nem várok több ezer főt, örülünk a párszáz embernek is. Ha ennél többen lennénk, az szuper lenne. Ezért szerveződtünk előbb, s nem rögtön jelentettük be a tüntetést, hogy minél több emberhez eljuthassunk. A Facebook-eseményünkre hétfő estefelé már 1100 ember reagált. Majd meglátjuk, hányan jönnek el. Mert sokan gondolkodnak hasonlóan mint mi, de a választáskor azt is megtapasztalhattuk, hogy milyen fokon manipulálták a magyar embereket. Olvastam olyan megnyilvánulásokat is, hogy ugyan nem fogják tudni fizetni a magasabb rezsit, de attól a kormány még megvéd minket, és ezért fognak továbbra is mellette állni. Kicsit megzuhanok, ha ilyen történeteket olvasok.

Címkék:
KategóriákMETÁL