Zárt ülésen tárgyal egy városi vagyont érintő ingatlancseréről szóló előterjesztést a pécsi közgyűlés csütörtökön, az ötéves önkormányzati ciklus utolsó ülésén. A másik fél az a Pécsett luxuslakóparkot építő cég, amelyről éppen a minap írtuk meg, hogy igencsak kreatív módon segítette a boldogulását és a céljai elérését a pécsi önkormányzat. A most elfogadásra javasolt előterjesztésben is a budapesti székhelyű gazdasági társaság járhat jól. Habár a pécsi fideszes városvezetés a cég ajánlatát gálánsnak írta le az előterjesztésben.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ötéves önkormányzati ciklus utolsó pécsi közgyűlésén egy zárt ajtók mögött tárgyalandó napirendi pont (is) felkeltette a figyelmünket. Az ugyanis a pécsi önkormányzat és a Pannon Ásvány Kft. közti ingatlancserére utal. Amiből következik, hogy a pécsi önkormányzat közvagyont, városi vagyont cserélne el, lényegében értékesítene, de ennek minden részletét és a szavazás előtti képviselők közti vitát nem kívánja a nyilvánosság elé tárni.

Az elmúlt napokban több mindennek is utána néztünk ezzel kapcsolatban, sikerült megtudnunk azt is, hogy milyen ingatlanokról van szó, és azt is, hogy a csereügyletbe a magáncég által bevitt ingatlanhoz a Pannon Ásvány csak a közelmúltban, alig több, mint egy hónapja jutott hozzá.  

A Pannon Ásvány Kft.-ről épp a minap írtunk, az ő projektcégük épít luxus lakóparkot Pécsett, a Pollack-strand mellett. Az építkezés a jelenlegi módon a pécsi önkormányzat hathatós, kreatív segítségével történhetett. Szerintünk hétköznapinak nem mondható segítséggel a “hatóságok és hivatalok” részéről, amelyben – külső szemmel nézve – a cégnek sikerülhetett az érdekeit maradéktalanul érvényesítenie. 

Hogy miért volt szükség az ülés zárttá nyilvánításra egy önkormányzati vagyont érintő ügyletnél, megkérdeztük még kedden délben e-mailben Lovász István jegyzőtől, de nem kaptunk választ.

Kiderült közben az is, hogy a mai előterjesztés nem előzmények nélküli. Májusban szintén zárt ülésen döntöttek ugyanehhez, az akkor még csak tervezett ingatlan csereügylethez tartozó előszerződés megkötéséről. Annak a határozatnak a szövege természetesen már elérhető, nyilvános. A jelenlegi ülés elején a napirendek előtt Gulyás Emil (MSZP) beszélt arról, hogy nem érti a zárttá nyilvánítást és nem biztos benne, hogy rendben van a dolog, ezért kérte a nyilvánosság biztosítását.

Lovász István jegyző az ülésen azt mondta, hogy a pécsi közgyűlésen kevés napirendet tárgyal. A zárt ülésen tárgyalandó előterjesztések ráadásul leginkább kötelezően zárt ülésen tárgyalandók. A konkrét esetről azt mondta, hogy az előterjesztés tartalma és a vita a zárt, a határozat nyilvános lesz. Azt is elmondta, hogy a zárttá nyilvánítást a cég maga kérte, a saját üzleti titkainak a megőrzése miatt. Ő is beszélt arról, hogy egy előszerződést már megkötöttek zárt ülésen, amit, a zárt ülést teljesen és vita nélkül elfogadtak. 

A korábbi zárt ülésen hozott határozatból kiderült, hogy a szerint a magáncég egy pécsi, Meszesen található, akkor még a tulajdonában nem lévő ingatlant kívánt elcserélni az önkormányzattal. A csereügyletbe bevitt önkormányzati ingatlan a  Damjanich utcában található. Mivel azt akkor elfogadták, a cég megvásárolta az ingatlant, és most szeretné is a csereügyletet nyélbe ütni. Mint írták, a két ingatlan közti értékkülönbözet megtérítésére a Pannon Ásvány Kft. “nem tart igényt a profiljának megfelelő gazdasági célú hasznosítás érdekében”.

A szavazásra bocsátás szerint 17 igen, 6 nem ellenében zárt ülésen döntenek.  

A májusban elfogadott pécsi közgyűlési határozat szerint egy 513 négyzetméter nagyságú “kivett lakóház, udvar megnevezésű” (=513 négyzetméteres városi telken álló háromlakásos önkormányzati épület), Damjanich utca 46. szám alatti, 25,8 millió forint forgalmi értékű ingatlanát cserélné el a pécsi önkormányzat a Pannon Ásvány Kft.-nek a jövőben tulajdonába kerülő 451 négyzetméter nagyságú, “kivett lakóház, 2 gazdasági épület, udvar megnevezésű” ingatlanára. Utóbbi az Apafi utca 40. szám alatt található, és 32 millió forint forgalmi értékűnek tartják.  A meszesi ingatlan, amelyhez a pécsi önkormányzat hozzájut osztatlan közös tulajdonú ingatlan.

Úgy tudjuk, oda a jelenlegi, közeli, de rossz  állapotú helyett az önkormányzat háziorvosi rendelőt tervez. A Damjanich utcai ingatlan egy, a meszesinél sokkal magasabb átlagos ingatlanárakat biztosító környéken áll. Abban az ingatlanban három önkormányzati lakás volt, a lakók elhelyezéséről a csereügylet miatt gondoskodni kell/kellett.

Megjegyezéseink

Meszesen nyilvánvalóan lehetnek még eladó és akár rendelőnek is alkalmas ingatlanok, talán olcsóbban is.

Nem tudjuk, hogyan került kapcsolatba ennek az ügyletnek a kapcsán a pécsi önkormányzat és a Pannon Ásvány.

Nem tudjuk, a pécsi önkormányzat mennyi ingatlant keresett Meszesen pl. új háziorvosi rendelő kialakítására.

Nem tudjuk azt sem, hogy a jelenelgi háziorvosi rendelő felújítása mennyibe került volna, az felmerült-e, s ha nem, miért nem. 

A Damjanich utcai városi ingatlan egy, a jelenlegi ingatlanpiaci folyamatokat is figyelembe véve értékes területen áll.

A Damjanich utcai városi ingatlannak a közvetlen közelében építi a luxuslakóparkot a Pannon Ásvány projektcége.

Új, nem megerősített, nem hivatalos, de biztosnak tűnő információnk arról az ügyről, hogy már a volt sörgyári tulajdonú telket is úgy vették meg, ügyvédi letétbe téve az összeget, ha sikerül nyélbe ütni a telek besorolásával kapcsolatos módosításokat. Úgy tudjuk, olyan ügyvédek intézték ezt az ügyletet, illetve olyan ügyvédekhez került a letét, akik több projektben is dolgoznak a pécsi önkormányzatnak és cégeinek.

KategóriákMETÁL