Eltűnt az Index.hu címlapjáról vasárnap délelőttre az elmúlt időszakban folyamatosan a főoldal tetején látható, kiemelt Szabad-e az Index?–cimke. Ami az Index volt szerkesztőségi tagjai által készített és felügyelt függetlenségmutató barométer oldalára vezetett. Mindeközben új felületet hoztak létre az Index.hu felmondott munkatársai. A Távozó indexesek elnevezésű Facebook-oldalnak másfél nap alatt több, mint 200 ezer követője és majdnem ugyanennyi lájkolója lett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Ehhez fogható szerintünk nem történt még a magyar közösségi médiában, de ez nem csak nálunk, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít (originális, nem vásárolt fejlődésről beszélünk – az Index.hu-nak kb. 590 ezer lájkolója volt). Az egyik legfrissebb bejegyzésben azt írták, hogy ők egységesen csak itt, ezen a felületen keresztüól kommunikálnak, és hogy egyelőre nem kezdtek pénzgyűjtésbe.

Az új Facebook-oldalon feltűnt a korábbi indexes kampányra, a Nincs másik!-ra hajazó Legyen másik!-logo, amellyel, aki szeretné tudja módosítani a saját Facebook-os profilképét.

Mindeközben eltűnt az Index.hu címlapjáról vasárnap délelőttre az elmúlt időszakban folyamatosan a főoldal tetején látható, kiemelt Szabad-e az Index?–cimke. Ami azért is érdekes, de az előzmények miatt teljesen érthető lépés az új Indextől, mert az Index-barométer átállítása miatt (tehát nem a léte miatt) is küldték el az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot a hivatalos verzió szerint. A Szabad-e az Index?-cimke az aIndex volt szerkesztőségi tagjai által készített és felügyelt függetlenségmutató barométer oldalára vezetett, és a közelmúltban a függetlenről a veszélyben mutatóra állították. A barométer közvetlenül a szabadindex.eu oldalon továbbra is elérhető, és továbbra is azt jelzi, hogy az immáron csak volt indexesek szerint még mindig veszélyben van a lap függetlensége. Ugyanakkor arra sem állította még át senki, hogy az Index ne lenne független.

A Távozó indexesek közleménye:

„Továbbra is köszönünk mindent, de hadd kérjük egyelőre azt, hogy senki ne kezdjen pénzgyűjtésbe és egyéb mikroközösségi szervezésbe. Jogilag, pénzügyileg és más szempontokból sem tudjuk egyelőre ezeket fogadni, és ha egyszer eljutunk odáig, akkor szeretnénk oly módon elindítani a munkát, hogy az garanciát adjon nektek és nekünk is arra, hogy minden felajánlással el tudjunk számolni.

Az Indexben felmondott újságírók jelenleg csak ezen a Facebook-oldalon keresztül kommunikálnak. Bármilyen más felület, ami nekünk adja ki magát, valójában átverés, ezért ne kövessétek! Ugyanígy pénzt sem gyűjtünk semmire. Ha valaki ránk hivatkozva igyekszik most pénzhez jutni, tudjátok, hogy az is átverés. Legyetek figyelmesek, kövessétek és népszerűsítsétek ezt az oldalt! Bármi van, azt ezen a felületen kommunikáljuk majd. Köszönjük!”

KategóriákMETÁL