2020. június 30-án tisztújító ülésén a Magyar Rektori Konferencia (MRK) plénuma elnökévé választotta Borhy László akadémikust, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát – olvasható a közlemény az MRK honlapján. A plénum társelnökké Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát, a Debreceni Egyetem díszdoktorát, sikeres egykori kézilabdaedzőt választotta – tartunk azonban attól, hogy nem a tudományos munkássága miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikGelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát újból alelnökké választották, a köztestület másik alelnöke Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora lett.

A tisztújítás során megtartott választás eredményeként az MRK Állami Tagozatának elnöki tisztségét továbbra is András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora látja el, az Állami Tagozat által delegált elnökségi tag pedig Vassné Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora lett a jelenleg is mandátummal rendelkező Palkovics László rektor (Szent István Egyetem) mellett.

Az MRK Magánintézményi Tagozatának elnökévé Szabó Péter Ottó, a Kodolányi János Egyetem rektora került megválasztásra. Az MRK Egyházi Tagozata az elnökségbe Enghy Sándort, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektorát delegálta.

A Művészeti Egyetemek Rektori Széke Bolvári-Takács Gábort, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektorát delegálja elnökeként az MRK elnökségébe.

A megválasztott tisztségviselők – akik az MRK elnökségét is alkotják egyben – mandátuma 2020. július 1-jétől kezdődően két évre szól.

Az MRK tiszteletbeli elnöke lett mandátumának lejártával Józsa János, az MRK eddigi elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora – ő volt Bódis József államtitkár, a PTE volt rektorának utódja az MRK elnöki székében.

Mocsai alelnökké választásáról a 444.hu is írt a mai napon. Cikkünkben összefoglalták az egykori kézilabdaedző, hadd fogalmazzunk így, tudományos pályafutását. Őt a Testnevelési Egyetemi rektorává nevezték ki 2015-ben, mint írják, azt követően, hogy “úgy módosították a törvényt, hogy tudományos fokozat híján is betölthesse a posztot”. Később aztán díszdoktorrá avatta a Debreceni Egyetem szenátusa Mocsait, majd Áder János egyetemi tanárrá is kinevezte, amivel jogosulttá vált a professzori cím használatára. A korábbi szabályok szerint Mocsainak 65 évesen le kellett volna mondania rektori címéről, de egy újabb törvénymódosításban ezt is eltörölték.

Most pedig az MRK egyik alelnöke lett, de biztosan nem a tudományos munkássága miatt. Háborog is a hír miatt a hazai tudományos élet, és nem kevesen szomorúnak, megdöbbentőnek és megalázónak tartják a kinevezését.

Hogy finoman fogalmazzunk, Mocsai nem a hagyományos tudományos karriert futotta be. Mocsai tudományos szerepének megítélésére érdemes például publikációinak összefoglaló táblázatára egy pillantást vetni, ha azt írjuk, hogy nem túl acélos, azzal még szerintünk őt magát sem bántjuk meg.

KategóriákMETÁL