Mint lapunk is megírta, ma hajnalban Oroszország megtámadta Ukrajnát, ahol hadiállapotot vezettek be. A háború és az agresszió ellen ma este tiltakozás lesz Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi Emberség Erejével Alapítvány szervezésében tartanak ma este Pécsett gyertyagyújtást Ukrajnáért. A háború és a fegyveres agresszió elleni tiltakozás Pécs főterén, a Széchenyi téren 18.30-kor kezdődik és este nyolcig tart. A Facebookon is meghirdetett esemény ismertetőjében a szervezők azt írják, hogy “Ma reggel a Putyin vezette Oroszország megtámadta Ukrajnát. Fejezzük ki szolidaritásunkat az ukrán néppel! Gyertek el, gyűljünk össze, gyújtsunk gyertyát, vitassuk meg mit tehetünk magyar állampolgárként”.

Mint megírtuk, az orosz csapatok három irányból is behatoltak Kelet-Ukrajnába, a Krímből és Fehéroroszország felől is, a hétfőn Putyin által függetlennek elismert szakadár területekre. Vlagyimir Putyin különleges katonai műveletként beszélt a katonai invázióról, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egész országra vonatkozó hadiállapotot vezetett be.

„A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter. A magyar kormány részéről a külügyminiszter kommentálta a Facebookon a háború kitörését. Orbán Viktor oldala azóta sem frissült.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt viszont élő videóval jelentkezett, amelyben azt mondta, hogy “Orbán Viktor áruló, elárulta a magyar nemzetet, elárulta az Európai Uniót, elárulta a NATO-t, amikor az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel beengedte Budapestre, vagy amikor az amerikaiak által üldözött orosz fegyvercsempészeket Oroszországnak adta ki“.

KategóriákMETÁL