Példás” gyorsasággal döntöttek az időközi önkormányzati választás napjáról Mohácson a helyi választási bizottság tagjai: szeptember utolsó vasárnapján választanak a Duna-parti városban.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az MTI-t Kovács Mirella mohácsi jegyző tájékoztatta. Így lehet tudni, hogy szeptember 27-én (természetesen vasárnap) lesz a mohácsi időközi önkormányzati választás, amit azért kell megtartani, mert a többségben lévő fideszes önkormányzati képviselők mindenképpen le akarták váltani Mohács MSZP-s polgármesterét – hiába vannak többségben, ami miatt a leglényegesebb ügyekben is az ő akaratuk érvényesülhetett volna. Sőt, hogy mást ne mondjunk, a fideszes Pávkovics Gábort (1969) is megválasztották Mohács alpolgármesterének, tehát még a városvezetésben is ott volt a Fidesz. Ő volt az, aki a kezdet kezdetén jelezte, hogy amint lehet, feloszlatják a testületet – úgy tudni, hogy ő kíván indulni majd polgármester-jelöltként a Fidesz színeiben Mohácson az ősszel. A szeptember 27-i időpont az egyik legkorábbi, amit egyáltalán ki lehetett tűzni azt követően, hogy a feloszlatásról ezen a héten döntöttek.

És mivel Csorbai nem mondott le, magától és önként, az őt folyamatosan támadó fideszes politikusok kérésére, maradt lehetőségként a testület feloszlatása – amit meg is léptek. A polgármester is, és az ellenzéki képviselők is megszavazták azonban a testület feloszlatását.

Csorbai Ferenc (1972) lapunknak azt mondta, hogy ő a megválasztása óta, immáron polgármesterként is Mohács érdekében dolgozott. Sikerként értékeli az elmúlt időszakot. Kérdésünkre elmondta, hogy megszüntették azt a büntetőeljárást, amit a koronavírus-járvány időszakban tett nyilatkozata miatt indítottak. Mint emlékezhetnek rá, Csorbai többek közt bejelentette, hogy van koronavírusos beteg a városban, sőt gócpont is kialakulhat. A nyomozás egy feljelentésre indult, és nem állapított meg bűncselekményt.

Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a tettek felértékelődnek, s nem hangsúlyozhatja eléggé, hogy mennyire hálás mindazoknak, akik ebben a harcban tisztességgel, becsülettel helyt álltak. 

Az MTI híre szerint a mohácsi helyi választási bizottság már szerdán összeült és egyhangúlag döntött az időpontról. Ha nem érkezik ellene fellebbezés, a határozat három nap múlva jogerős lesz.

Ha minden így marad, a jelöltek augusztus 8-án vehetik fel az ajánlóíveket, amely nap egyben a választási kampány startja is. Képviselő- és polgármester-jelölteket augusztus 24-ig lehet majd bejelenteni. Addig is a jelenlegi polgármester és a képviselő-testület ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

Címkék:
KategóriákMETÁL