Merthogy kitüntették azt a veszprémi nőgyógyászt, akit a bíróság jogerősen elítélt, mert előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért, jelent meg a hír a 444.hu kedden reggel. Erre is válaszolva adott ki az imént sajtóközleményt a Magyar Orvosi Kamara.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 444.hu egy orvos vendégszerzője írásában jelent meg kedden reggel egy cikk arról, hogy idén, az idei Semmelweis-napon kitüntették, orvosigazgatói dicséretben részesítették, a megyei kormánymegbízott és a helyi országgyűlési képviselő jelenlétében azt a veszprémi nőgyógyászt, akit a bíróság jogerősen elítélt, mert előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért.

Az előzmény, hogy az Orvosi Kamara korábbi vezetése alatt, de csak nehezen elindított, a későbbi elnök által kezdeményezett etikai vizsgálat során az elsőfokú etikai bizottság, aminek tagjai jórészt a korrupciós pénzt elfogadó nőgyógyász munkahelyének, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórháznak a munkatársaiból, illetve Veszprém megyéből kerültek ki, az orvost mindössze megrovásban részesítették. Végül azonban “a Kamara a kollégák elégedetlenségét látva, másodfokon fél évre kizárta Udvary főorvost a tagjai közül”. A fél év letelte után az orvos újra praktizálni kezdett, természetesen a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban. De érdemes elolvasni a teljes cikket a 444.hu-n.

Az alábbiakban már egy friss fejleményről szólunk, arról, hogy az imént a Magyar Orvosi Kamara a szóban forgó, elítélt nőgyógyásszal kitüntetésével kapcsolatban a kitüntetést és az orvos tevékenységét is mélyen elítélő sajtóközleményt adot ki. Az alábbit, amit szó szerint idézünk:

„Dr. Udvary János sajtóban megjelent kitüntetésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöksége az alábbi állásfoglalást adja.

  • Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Magyar Orvosi Kamara soraiból 6 hónapra kizárt orvos korábbi tettei komoly erkölcsi és etikai aggályokat vetnek fel.
  • A 48 000 magyar orvost képviselő Magyar Orvosi Kamara felhívta a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójának figyelmét arra, hogy egy jogerősen, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében elítélt orvos kitüntetése erősen aggályos és érzékeny téma – mind a társadalom, mind pedig az orvosok szempontjából, és kérte a főigazgató indoklását a témával kapcsolatban.
  • A kórház orvosigazgatójától telefonon kapott, nem hivatalos tájékoztatás alapján, a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint Dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat. 
  • A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja kiemelni, hogy a korábbi felmérései szerint mára a hálapénz csupán az orvosok egy szűk rétegének jelent bevételt, az orvosok kétharmada elutasítja azt. A Kamara támogatja, hogy törvényi úton is szabályozva legyen a hálapénz intézménye: a paraszolvencia ugyanis korrupció, amire az orvostársadalom nem kívánja építeni/építheti a jövőjét.
  • A hálapénz intézményének felszámolásához mindenképpen szükség van az egészségügyi rendszerváltásra, hogy a működés átláthatóbbá, tisztábbá váljon, és így növekedhessen a betegek egészségügybe vetett általános bizalma. A Magyar Orvosi Kamara által szakmai alapokon kidolgozott bértábla bevezetése ennek a folyamatnak csupán az első lépése.”

KategóriákPOP