Vihart kavart az a hétfő reggeli bejelentés, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egyetlen határozattal lezárt három olyan korrupciósnak gondolt ügyet is, amelyet az előző, fideszes pécsi városvezetés időszakának átvizsgálása során tártak fel az önkormányzat és a pécsi városi cégek átvilágításával megbízott ügyvédek. A rendőrség szerint nem bizonyítható, hogy bűncselekmény történt. Ezeknek az ügyeknek azonban koránt sincs még vége. Városházi forrásaink szerint a pécsi városvezetés elszánt abban, hogy végigvigye az ügyeket, így az érintetteknek mindenképpen bíróság elé kell állniuk. A folyamatot ráadásul, ami ehhez vezet, eddig sem titkolták.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Orbán Viktor és a Fidesz elérte, hogy szinte eltűnt Magyarországról a komoly, széleskörű politikai vita. Ahogyan választási programmal sem igen bajlódik a kormány.

A választások előtti elszámoltatási ígéretek azonban velünk maradtak, sőt talán soha nem épült ennyire erősen az elszámoltatásra egyetlen választási kampány sem, és ezzel párhuzamosan igaz lehet az is, hogy ennél többen sem kívánták még azt, hogy legyen elszámoltatás egy esetleges kormányváltás esetén.

Orbán Viktorék is ígérték ellenzékben, 2010-ben az elszámoltatást, most pedig a jelenlegi ellenzék ígéri azt, ha ők alakíthatnak kormányt, nekilátnak a zűrös ügyek feltárásának és lesz elszámoltatás.

Ahogyan Péterffy Attiláék, és más helyi szinten dolgozó ellenzéki politikusok is ígérték 2019 őszén az elszámoltatást ott, ahol fideszes városvezetést igyekeztek leváltani. Az országban néhány helyen meg is indult az előző ciklus időszakának átvilágítása, de sehol másutt nem folyt olyan szinten és olyan aktívan a munka, mint Pécsett, nem tártak fel ennyi ügyet és nem tettek ennyi feljelentést sem.

Volt már olyan ügy, amelyben nem látták alaposnak a feljelentést, vagy később lezárták a nyomozást, de az még így is sokakat meglephetett, hogy a talán legismertebb átvilágítási ügyek sem jutottak el egyelőre bíróságra.

Egyelőre, hiszen Péterffy Attila hétfő reggeli, szokatlanul dühös és elkeseredett, egyik oldalról bátor, másikról talán meggondolatlanul erős sajtóközleményében is szól arról, hogy ügyészségi panasszal élnek a rendőrségi eljárással szemben.

Péterffy azt közölte, hogy három olyan ügyet is lezárt a rendőrség egy határozattal, amelyek kiemelt ügyeknek számítottak eddig a pécsi átvilágítás során. A rendőrség azonban úgy látta, hogy nem bizonyítható, hogy ezekben bűncselekmény történt. Az egyik ügy a pécsi történelmi belvárosban, a pécsi városházától csupán pár lépésre lévő, egykori Aranyhajó Fogadó értékesítése. Amit pályázati kiírás után adtak el, amelyre csak egyetlen jelentkező volt, Tiborcz István egyik pécsi barátja. A valóban teljes felújításra szoruló hotel vételára nagyjából a használt kertvárosi panellakások árát tükrözte (2017-ben, 150 ezer forint alatti négyzetméteráron). Nem árt tudni, hogy a felújítás nagyobb erőforrást igényelt, mint gondolták, mert gyakorlatilag nem volt alapja a hotelnek, de ezt az értékesítéskor még nem tudhatták, és valószínűleg az eladók sem. Persze, azt sem árt tudni, hogy minimumárat az eladó (ez esetben a Pécsi Vagyonhasznosító) megszabhat, az ökormányzati cég vezetése azonban nem tartotta olyan alacsonynak az árat, hogy ne adhassa el. Valamint arra is érdemes emlékezni, hogy a hotel felújítására majdnem egymilliárdos vissza nem térítendő támogatást nyert el a tulajdonos, az Orbán Ráhelhez köthető Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miután az ügynökségnek egy széles körben nem reklámozott pályázati kiírásán indult, majd később egy közleményben arról írtak, hogy tudvalevő, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshely-fejlesztések döntő többsége valamilyen komolyabb pályázati támogatás segítségével történt és történik.  

A másik ügy, amiben nem látott okot a vádemelési javaslatra a rendőrség, az a volt központi menza telkének esete. Azon ugyanis egy, a Pécsi Vagyonhasznosítónál dolgozó, annak fejlesztésére, egy jobb ajánlatot adó versenytárssal szemben a vagyonhasznosító akkori vezérigazgatójával magánéleti kapcsolatban álló, vagyonhasznosítós munkatársnő szüleinek cége nyert el a pályázati kiíráson.

A harmadik eset pedig Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjéhez kötődik. A pécsi ügyvédnőről a Szabad Pécs írta meg, hogy Bánki országgyűlési irodájának épületében van az ügyvédi irodája. A városvezetés a feltárt dokumentumokból arra jutott, hogy feljelentést kell tenni, mert az ügyvédnő által vezetett ügyvédi iroda 100 milliós összeggel károsította meg szerintük a pécsieket.

A nyomozások lezárásának a hírére a Fidesz közleményt adott ki, mondván, kérjen bocsánatot a pécsiektől a politikai boszorkányüldözés miatt Péterffy Attila, és fizessék vissza az átvilágítás összegét a város kasszájába. Erre válaszul kedden a pécsi városvezető koalíció arról írt egy közleményben, hogy lesz még idő, amikor az ilyen ügyeknek következményei lesznek, közeleg április 3-a.

A Szabad Pécs beszélt városházi forrásokkal is, és úgy tűnik, Péterffyék nagyon elszántak és hisznek az igazukban, s végig fogják vinni azt a folyamatot, aminek a végén az említett ügyek szereplőinek mégiscsak bíróság elé kell állniuk.

Sőt, nem titkolták korábban sem azt, hogy mi várható. Beszéltek arról ugyanis már, hogy számítanak arra a lehetőségre is, hogy nem minden ügyben halad majd előre úgy a nyomozás, ahogyan azt remélik, ám ebben az esetben van lehetőség úgynevezett pótmagánvádas eljárások lefolytatására.

Magyarul a rendőrség és az ügyészség eljárási szakaszait immáron kikerülve egyből a bíróságra lehet menni. Persze, ha nincs igazuk, akkor annak az ódiumát is vállalni kell, az ügyvédi költségek megfizetését és az esetleges kártérítéseket is. Többek közt ez az egyik oka annak, hogy nem sokan vállalnak pótmagánvádas eljárást, habár ez a jogi lehetőség adott. A másik viszont az, hogy a pécsi vezetés abból a szempontból is kivételes helyzetben van, hogy közvetlenül hozzá tud férni olyan hiteles dokumentumokhoz, amellyel nem csak feljelentést lehet tenni, de akár jól felépíthető egy bírósági kereset. És, ha ide eljutnak, márpedig nem látszik más lehetőség, akkor az említett ügyeknek koránt sincs még vége, amit nyilván a Fidesz is tud, a közleményük ellenére is. A pótmagánvádas eljárások pedig egyben azt is jelentik, hogy az érintetteknek, az ügyek főszereplőinek, az ügyvédnőnek és a volt vezérigazgatónak is mindenképpen bíróság elé kell majd állniuk, mindeközben persze a baráti, fideszes sajtóban jelezték ők is, hogy ők is keresik majd az igazukat a nyomozások lezárása hírére reagálva Péterffyékkel szemben.

A tét azonban sokkal nagyobb annál az említett, vélelmezhetően nem elkerülhető pótmagánvádas eljárásokban (feltételezve, persze, hogy az ügyészség szerint is jól dolgoztak és jó döntést hoztak a rendőrök), mint az, hogy a végén kinek lesz igaza. Mert, ha csak egyetlen ügyről is kiderül ennek keretében, hogy mégiscsak történt bűncselekmény, az egészen biztosan árnyékot vet a rendőrség többi ügyben hozott nyomozást megszüntető döntésére.

Szóval, ha logikusan és következetesen járnak el Péterffyék, márpedig erről beszéltek a városházi forrásaink, akkor az ügyészség panaszról való döntése után megindítják ezekben az ügyekben is a pótmagánvádas eljárásokat. Már csak azért is ez a valószínű, mert vannak is már olyan átvilágításos ügyek, amelyekben ez megtörtént, például a Vári Attilához köthető PSN Zrt.-s szerverügyben is történt a rendőrségi nyomozás lezárása után is kezdeményeztek pótmagánvádas eljárás lefolytatását.

KategóriákMETÁL