Az Index.hu (a korábbi Index) szerkesztőségi, szolgálati közleménye. Nem változtatunk rajta, az eredeti ezen a linken elérhető. A Szabad Pécs szolidáris, csalódott, szomorú és dühös a történtek miatt, aminek az elmúlt években több előzménye is volt, és mindegyik esetében, közvetve, vagy közvetlenül ugyanaz a kör, ugyanazoknak a személyeknek a neve merülhet fel. Annak is, ami most az Index-szel történt és történik az elsőszámú felelősei azok, akik a Népszabadságot megszüntették, a Magyar Nemzetet egy időre bezárták, de leginkább, akik hozzájárultak az országban jelenleg uralkodó viszonyokhoz és közeghez.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉs csak egyetlen mondat, kérdésmég:

Ha egy országban egy adott (bármely) szegmensben a piacvezető (és bárki bármit mond, a piacon komoly, piaci értelemben vett nyereséget hajtó), s kétségtelenül a legjobb cég/csapat/vállalat stb. dolgozóinak 70-80%-a felállna, fel akarna állni, akkor mi is lenne az ésszerű döntése a tulajdonosoknak, ha igazán jót akarnak annak a cégnek?

Az Index közleménye:

„Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint hetven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak.

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.”

Vajon ez még most is igaz?
KategóriákPUNK