Fel kellett volna-e állniuk azoknak a nem szervilis médiumoknál dolgozóknak (felállítani őket a felelős döntéshozóiknak) a csütörtöki Kormányinfón, és elhagyni a termet, akik ott lehettek és elvileg még kérdezhettek is Orbán Viktortól, vagy feltenni azt az egy vagy két fontos kérdést, amivel klészültek az olvasók szolgálatára? Ezt a napot és eseményt is a hírverseny részeként kezelni vagy azt mondani, hogy nem mehet tovább az szó nélkül és komoly, jelzésértékű tiltakozás nélkül, ami eddig volt. Merthogy kiderült már a sajtótájékoztató előtt, hogy jó néhány médiumot az idén sem engedtek be a Pécsről származó Havasi Bertalan és társai Orbán “tájékoztatójára”, az ország egyik legnagyobb hírportálját és a két legjobb oknyomozó hírportálját/blogját sem, választ sem kaptak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécset sem, szintén válasz nélkül, de ezt megírtuk. A mi történetünk annyiban komplexebb, hogy mi az előző Kormányinfó utáni napon, Orbán Viktor szavait idézve kértünk interjút, de a miniszterelnök sajtóirodájának a munkatársai úgy érzik, hogy nem azért fizetjük mi is őket, sejtjük, hogy nem is rosszul hogy efféle válaszokkal bíbeblődjenek. Vagy, ami még rosszabb: tudják, hogy akkor elveszítenék a mesésnek hitt állásukat, ha válaszolni mernének.

Rendkívüli Orbán Viktor

Egy fontos infó a “sajtótájékoztatóról”: a közmédia ott lehetett, ők kérdezhettek elsőként, a migrációról kérdeztek.

Egy morális döntés a minimum látszólagos észérvekkel szemben. Az ilyen választások soha sem egyszerűek, kivéve azokat, akik szerint az erkölcsnél nincs fontosabb, vagy akik azt mondják, hogy nem számít más csak az, hogy racionális érveléssel milyen eredményre lehet jutni rövidtávon.

Igen, arról beszélek, hogy fel kellett volna-e állniuk az újságíróknak (nem írom oda minden alkalommal, hogy a “rendes” újságíróknak és nem a propagandistáknak), amikor Orbán Viktor beszélni kezdett. Hogy ebben nem akarnak részt venni.

Ez nyilván egy sokkal keményebb és komolyabb döntés, és kb. azonnali, mint az, hogy 2021-ben (nyilván, ha Orbán Viktornak fogják hívni akkor is a miniszterelnököt, és ha lesz újra rendkívüli Kormányinfó, és ha újra nem áll addig más módon a sajtó rendelkezésére a miniszterelnök) eleve bojkottálják-e az előző kettőn történt kitiltások, nem válaszolások, és az újabb (feltételezett) egy év hírcsendje miatt.

El kell dönteni, hogy van-e értelme “összefogni”, vagy a hírverseny mindennél fontosabb a szakmának. Vagy még inkább: sajnáljuk vagy nem, hogy mások kimaradtak, de mi oda fontos kérdéseket mentünk feltenni, vissza nem térő alkalom, és tisztességesen közvetítjük a sajtótájékoztatót.

Igen, ez is egy álláspont, és ez nyilván el is fogadható sokak számára, számomra azonban – egy pillanatra sem megkérdőjelezve a kollégák és döntéshozóik tisztességét – egyedül a morális döntés tűnik járható útnak. Már csak azért is, mert Orbán Viktor a fő felelőse annak, hogy Magyarországon már nincs sajtószabadság, csak szabad sajtó.

KategóriákPUNK