Szerdától nyilvános az a lista, amelyik megmutatja, mely oktatási-nevelési intézményekben lesz már most szeptembertől iskolaőrség (megj.: már ha lesz hagyományos oktatás), így az érintett pécsi iskolák listája is nyilvánosan elérhető. Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmúgy az iskolaőröket már keresik is, Baranyában is (a rendőrségen kell jelentkezni), s egy viszonylag rövid képzést kell a minimum feltételeknek megfelelő, aztán kiválogatott jelölteknek elvégezni, a juttatás pedig bruttó 220 ezer forint, amihez cafeteria is jár, azaz a pedagógusok bérével összevetve sem keresnek majd rosszul az iskolaőrök, erről a PDSZ is megemlékezett.

Ezekben a pécsi intézményekben lesz iskolaőrség

Szakképzés

 1. Angster József Szakgimnázium és Szakiskola, 
 2. a Pollack Mihály Szakgimnázium és Kollégium valamint 
 3. a Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola kap iskolaőrt a közlés szerint. 

Köznevelés

 1. Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, 
 2. Alapfokú Művészeti iskola 2. Sz. Általános Iskolája,
 3. a Bánki Donát utcai Általános Iskola, 
 4. a Bártfa utcai Általános Iskola, 
 5. az Illyés Gyula Általános Iskola, 
 6. a Meszesi Általános Iskola, 
 7. a Vasas-Hirdi Általános Iskola, a
 8. Szieberth Róbert Általános Iskola kap iskolaőri védelmet. 

A teljes, országos lista INNEN tölthető le.

Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így 2020 szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben kezdi meg működését az iskolaőri hálózat. A törvényjavaslat parlamenti vitája során abban minden párt egyetértett, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között nem tűrhető ennek semmilyen formája.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény.

A EMMI azt is írta a kormányzati oldalon megjelent közleményben, hogy adott esetben az intézményi kör változhat, okafogyottá válhat az iskolaőr jelenléte, más iskola pedig – kérésre – be is kerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe.

KategóriákMETÁL