Pécs felett is látható volt a NEOWISE üstökös, amelyet Rajnai Richárd, lapunk külsős munkatársa fényképezett le az észak-keleti horizonton szombaton hajnalban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA NEOWISE-üstökös (C/2020 F3) ötezer év után tart ismét a nap felé, amelynek köszönhetően az elmúlt napokban leginkább hajnalban, a következő napoktól pedig már az esti, kora esti égen is megfigyelhető lesz, akár szabad szemmel is.

Magyar csillagászok is kiemelték, hogy az üstökös észleléséhezjó északi horizont is szükséges..

Az MTI június végén azt írta, hogy a NEOWISE-üstökös a vártnál fényesebb lesz, “így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető majd”.

A Távirati Irodának Sárneczky Krisztián, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa azt mondta, hogy az idén két égitest is csalódást okozott már, az ATLAS és SWAN üstökös is szétesett napközelségében.

A csillagász azt is elmondta, hogy az üstökös nagyon elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, legutóbb mintegy 4600 éve járt a közelében.

Nem csak az üstökös, még a “Betlehemi csillag is”

A csillagász beszélt arról is, hogy az üstökös mellett a nyári égbolton különleges látvány nyújt az is, hogy a Jupiter és a Szaturnusz nagyon közel látható egymáshoz. Ennek csillagászattörténeti vonatkozása, hogy egyes feltételezések szerint a Krisztus születése környékén megfigyelt “Betlehemi csillag” is  a Jupiter és a Szaturnusz volt, illetve az együttállásuk ment úgy át a vallásos tudatba, mintha egy csillag fénylett volna.

KategóriákJAZZ