Decsi István, Pécs alpolgármestere lehet a PTE új kancellárja – írta meg alapos cikkben a hírt elsőként a Szabad Pécs. Decsi mellett legalább még egy induló van a posztra. A Fidesz pécsi politikusai azonban már elmúlt hetekben is szinte csak olyan ügyekről beszéltek a nyilvánosságban, amelyekben azt a látszatot keltették, hogy a Fidesz 2017-től jól gazdálkodott Pécsett – azaz Decsi István gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként kiválóan dolgozott. Véletlen lenne?

A cikk a hirdetés után folytatódikA kancellári poszt nem hivatalosan az a meghosszabbított kéz, amelyet a kormány végül csak rá tudott tenni az egyetemekre. Mi is megírtuk már azt a korábbi, a kancellári posztot érintő cikkeinkben, hogy miután túl nagy közéleti balhé kerekedett abból, hogy a kormány az egyik egyetemen nem fogadta el az universitas szenátusa által javasolt rektort, más stratégiához folyamodtak, és létrehozták az egyetemek gazdasági csúcsvezetői feladatára a kancellári posztot.

Pécsett egy elismert gazdasági szakember, a “belügyi” vonalról (és Baranyán kívülről) érkező Jenei Zoltán lett a kancellár, majd kapta meg két éve az újabb ötéves mandátumát. Az újrázásban már semmi meglepő nem volt, az érkezése előtt azonban leginkább helyi emberekre gondolt mindenki, a jelöltekről keringő pletykák egy része igaz is volt, be is adták közülük többen is a pályázatukat, de aztán Jenei Zoltán lett a befutó.

OV mást “mondott” az ügyről

Akit a közelmúltban, bőven idő előtt visszahívtak posztjáról, amint azt a Szabad Pécs megírta. Majd idéztük ugyanerre utalva a kétszeres pécsi rektorból és a rektori konferencia korábbi elnökéből felsőoktatási államtitkárrá lett Bódis Józsefet is, aki szintén leléptetésre utalt. Azt is elmondtuk, hogy pletykák szerint egy helyi, pécsi fideszes politikai lobbi állhatott a kancellár menesztése mögött. Akiknek – ha ez igaz – egyrészt az lehetett a céljuk, hogy új, nekik bármi ok miatt kedvezőbb ember kerüljön a kancellári székbe, másrészt ezzel állítólag találhattak egy bűnbakot a múlt őszi választási vereségre – ne kérdezzék ebben a logikát, mert szerintünk sincs benne. Az biztos persze, hogy a kancellár nem csak felelős és presztízs-szempontból ötcsillagos poszt, de elég sok fejlesztési pénz felett diszponál a kancellária.  

Persze, a nagyon-nagyon hivatalos verzió (az Orbán Viktor aláírásával, a Magyar Közlönyben megjelent határozat) szerint Jenei maga kérte a felmentését.

Itt az olvasóra bízzuk, hogy döntse el, mi az, ami ésszerűen elképzelhető. Azt a tényt itt megjegyezzük azért, hogy a fizetést és juttatásokat érintően is, de leginkább a befolyást és a presztízst illetően a Dél-Dunántúl egyik legfontosabb pozíciójáról van szó. Megjegyezzük azt is, hogy egyelőre még mindig tartja magát az a korábban leírt értesülésünk is, azonban továbbra is nem hivatalos információként, hogy Jenei Zoltán a Belügyminisztériumban kaphat fontos feladatot a magyar egészségügy eltervezett átfogó átalakításában.

Nem kell nagyon sok év és egyetemi végzettség

Éppen ezért is volt érdekes, hogy a pályázati kiírás szerint elegendő akár csupán három év vezetői tapasztalat és főiskolai gazdasági végzettség is – ez még később érdekes lesz, de összehasonlításként annyit, hogy a pécsi önkormányzat a ZSÖK ügyvezetői posztjára legalább öt év vezetői tapasztalatot várt el.  

Mindenesetre az egyik “titkozatos” hír (visszahívták, vagy lemondott, de vajon miért) hozta a másikat, azt, hogy szükség lesz új kancellárra is (vajon kik fognak pályázni, ki lesz a befutó).

A nyerő emberről kezdtek el először beszélni?

A találgatások és a pletykák is hamar beindultak, de viszonylag hamar képbe került Decsi István, Pécs volt alpolgármestere. És nem csak az, hogy ő indulni fog, hanem az is, hogy ő lesz a kancellár, vagy ő az esélyes a kinevezésre. Erről a Szabad Pécs írt először alapos, hosszú elemző cikket.

(Magáról a Decsit érintő pletykáról lapunk előtt egy bő húsz perccel egy másik, Fidesz-közeli lap is írt egy negyed óra alatt megírható cikkben – azt követően nem sokkal, hogy megkerestük Decsi Istvánt, hogy válaszoljon kérdéseinkre.) 

A pályázattal kapcsolatosan csak azt tudjuk, hogy annak a beadási határideje lejárt, és van érvényes pályázat, információink szerint kettő is – de erről mások is írtak már.

Ketten pályázhattak

A Szabad Pécs is megkereste természetesen mindkét személyt, akiről úgy tudta, hogy pályáztak, és a minisztériumot is. Habár a minisztériumtól, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól abszolút közérdekű ügyben kérdeztünk, és nem a személyekre konkrétan, hanem a pályázatra kérdeztünk rá, de nem kaptunk választ – pedig immáron majdnem két hete írtuk meg kérdéseinket.

A pályázókat (vagy állítólagos pályázókat) viszont elértük: az egyikük, egy Pécshez és a PTE-hez kötődő, de nem itt élő, kifejezetten jó gazdasági szakember hírében álló férfi, a másik Decsi István volt pécsi alpolgármester, fideszes politikus – akit Bánki Erik fideszes régióigazgató egyik bizalmi emberének véltek többen már alpolgármesteri kinevezésekor is.

Előbbi azt mondta, hogy nem, kíván nyilatkozni, Decsi István pedig azt írta vissza, hogy

nem tartja időszerűnek azt, hogy bármelyik újság értesülését kommentálja. Ha úgy érzi, hogy ez változik, akkor viszont áll majd a Szabad Pécs rendelkezésére és tájékoztat, – ígérte.

Korábban, még a pályázat meghirdetése előtt ugyanő azt írta, hogy a kérdésünk nem aktuális.

Annyit azért tudni kell, és ezt most mindkettőjük “védelmében” írjuk, hogy a kancellári pályázat elvileg egy zárt titkos pályázat, legalábbis a jelenlegi fázisában még mindenképpen az. Ez akár arra is kihathat, hogy a pályázók, vagy az érvényes pályázatok számáról beszélhessenek a minisztériumban – persze ha ezt leírják, az is válasz lett volna, a semmi, az nem válasz.

Két ciklusa volt Pécsett

A Pécs alpolgármesterének 2016 novemberében kinevezett Decsi két ciklusban, 2010 és 2019 közt volt képviselő, alpolgármestersége előtt már a Fidesz pécsi közgyűlési frakciójának vezetője volt.

Állami bajnok

Az 1982-es születésű Decsi dolgozott korábban a Szerencsejáték Zrt. regionális igazgatóságánál (ahol egyébként most a pletykák szerint Bánki Erikkel szintén jó kapcsolatban lévő Borbás Károly a regionális igazgató tudtunkkal /ő a korábbi városvezetés idején vezetői feladatokat végzett az Elszámolóháznál és a Tüke Busznál is/. Decsi azonban mégsem ment oda vissza, pedig lapunknak azt mondta el nem sokkal a Fidesz pécsi bukása előtt, hogy a politikai szerepvállalása miatt fizetésnélküli szabadságon volt – azaz elvileg megvolt az állása.

Mint azonban megírtuk, Decsi osztályvezető lett januártól az ugyancsak állami Mecsekerdő Zrt.-nél, azaz a Mecseki Erdészetnél. És, hogy mennyire is “szereti” Decsi az állami munkahelyeket (vagy az állami foglalkoztatók Decsit), álljon itt az is, hogy a 38 éves fideszes politikus korábban Türr István Kutató és Képző Központ pécsi igazgatója, gyakorlatilag regionális vezetője volt. Ami azért is nagyon izgalmas ügy, mert a mostanra már megszüntetett országos hálózattal rendelkező Türr az egyik legkorruptabb állami cég, minisztériumi háttérintézmény volt.

Nem kell hozzá nyelvtanból példásnak lenni, hogy tudjuk, de inkább leírjuk: ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy Decsi is korrupt lett volna vezetőként.

Vári A.

Kitérőként annyit még megjegyeznénk, hogy beszéltünk a Fidesz volt pécsi polgármester-jelöltjével, és jelenlegi egyik városházi képviselőjével is, hiszen az ő neve is keringett pletykaként az egyetemi folyósokon, mint kancellári aspiráns, de végül nem válaszolt kérdéseinkre. A nem válaszolás olimpiai bajnokát a városháza folyosóján a júliusi rendkívüli közgyűlés után kérdeztük, akkor már napok óta ott voltak kérdéseink a hivatalos Facebook-oldalára írt üzenetben. Ahelyett azonban, hogy ott azonnal válaszolt volna, azt mondta, hogy azt még nem olvasta, elolvassa, és válaszolni fog. Ha esetleg valamelyik olvasónknak írt helyettünk, kérjük írják meg nekünk, ide: szabadpecs@szabadpecs.hu.

Ha nagyon rosszmájúak szeretnénk lenni, akkor viszont azt is mondhatnánk, hogy Vári Attilát (illetve a nevét) talán azért dobták be, hogy aztán, ha mégiscsak Decsit nevezik ki kancellárnak, akkor ne azon háborogjanak az emberek, hogy ezt gondolja a Fidesz az egyetemi autonómiáról, hanem azt, hogy azért talán mégiscsak ALKALMASabb, mint Vári.

Politikai kommunikációval segítve?

Legalább olyan érdekes jelen pillanatban a kancellári poszttal kapcsolatban az, hogyan is kommunikált az előző hetekben, legalább az elmúlt szűk két hónapban a pécsi Fidesz.

Talán önök is megfigyelték, vagy emlékezhetnek rá, hogy hirtelen több sajtótájékoztatón, közleményben, vagy más felszólaláskor, különböző ügyekben is azt bizonygatták pécsi városházi fideszes képviselők, hogy milyen nagyszerű gazdasági-pénzügyi munka is folyt kb. 2017-2019. közt a pécsi önkormányzatnál. A megfejtés szerintünk az, hogy ekkoriban már a lemondott (vagy lemondatott?) Girán János után Decsi István lett a pécsi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

Az elmúlt hetek, sőt az elmúlt kb. két hónap pécsi fideszes kommunikációja tehát a PTE kancellári poszt lehetséges várományosának személye miatt kifejezetten érdekes, és emiatt nagyon is tudatosnak tűnik. Ettől még, persze, a szokásos napi politikai-adok kapok tematikájába is tökéletesen beilleszthető. Főként, hogy a koronavírus-válság miatt és a nyár miatt sok tekintetben a politika is szinte takaréklángra volt véve helyi szinteken.

Az egyik leginkább emlékezetes ügy és nyilatkozat-cunami a közelmúltban (szerintünk) a júliusi, rendkívüli pécsi közgyűlési üléshez kötődik. Az előtt egy nappal, Csizmadia Péter pécsi városházi fideszes frakcióvezető dobta be a 2018-as pécsi költségvetési maradvány ügyét. Aminek lényeg az volt, hogy valóban volt gazdasági probléma (OK, azt mégsem akarhatták, hogy a plafon helyett a csillagos égbolt szakadjon rájuk), de az még 2017 előtt volt, aztán pedig nagyon nagy megtakarítás keletkezett. És Csizmadia azt is hangsúlyozta, kissé relativizálva az eseményeket, hogy az csak részletkérdés volt, hogy a Magyar Államkincstár kénytelen volt revizorokat kinevezni és a nagyon erős pénzügyi felügyelet alá vonni a várost 2017 nyarának végén – Decsi ekkor már majdnem egy éve volt a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. Sőt, a pécsi fideszes politikusok (és az állami hirdetők) egyik kedvenc pécsi lapjává vált, a Fideszhez a tulajdonos és a tartalmat meghatározó “kreatív munkatárs” kapcsán erősen kötődő Pécs Aktuál olyan cikkben “jelentette be”, hogy Decsi is elindult a pályázaton, amelyben rögtön hatalmas dicséretben is részesítette Pécs “láthatatlan” tárgyalóját, akinek köszönhető, hogy számos cég Pécsre érkezett.

Decsi István helyi fideszes politikusok  és progandisták általi fényezése tehát elkezdődött, aminek lényege az lehet, hogy nem is a politikust, hanem az embert és a sikeres gazdasági szakembert és tárgyalót fogják majd kinevezni PTE kancellárjának – amennyiben ez tényleg megtörténik.

Nem tudjuk, információink szerint mindenesetre a két pályázó közül neki lehetett inkább szüksége arra, hogy a pályázati kiírás ne legyen “erősebb”.

Meglátjuk, persze, ki lesz végül a befutó, avagy eredményes lesz-e egyáltalán a PTE kancellári posztjára szóló első pályázat.

Merthogy ez, bármennyire is furának hatna mindez az egyetemi autonómiát kiemelten fontosnak tartó civilizált világban, nem kizárt, hogy attól függhet, hogy a pécsi fideszes politikai lobbinak milyen ereje van.

Mert, ha esetleg igaz is, hogy el tudták távolíttatni a helyéről a kancellárt, az már korántsem biztos, hogy politikai erejük elegendő lesz arra is, hogy azt is megmondják, ki legyen a Pécsi Tudományegyetem új kancellárja.

KategóriákMETÁL