Az önkormányzat által kipostázott lakbérhátralék-fizetési felszólítások kapcsán tartott sajtótájkoztatót kedden délelőtt az LMP. Az ellenzéki párt céljai nagyjából azonosak a körvonalazódó civil-városi együttműködés elképzeléseivel.

A cikk a hirdetés után folytatódikKóbor József, az LMP önkormányzati képviselője szerint 30 éve nincs bérlakáspolitika, inkább csak szegénypolitika, szociálpolitika. Kóbor üdvözölte Bognár Szilvia kezdeményezését: az alpolgármester civilekkel, érdekvédőkkel egyeztet a bérlakás-válság kezeléséről. Ugyanakkor ezt kevésnek tartja. Növelni kellene a bérlakás-állományt, erre pedig a képviselő szerint az új európai uniós finanszírozási ciklus nyújt segítséget.

Szabó András (aki az LMP színeiben sikertelenül indult az önkormányzati választáson) elmondta, hogy részben a pártja és részben a Mosolymanó Egyesület felkérésére és képviseletében ő is részt vett kerekasztal-egyeztetéseken. “A lakáspolitikát 2-3 hét alatt nem, csakis hosszútávú gondolkodással lehet megoldani” – mondta. Az akut problémák közül a felhalmozódott lakbérhátralékot említette, amit az előző városvezetés nem igazán igyekezett orvosolni. Ez most talán megváltozott, azonban Szabó nem tartja célravezetőnek, az agresszív behajtást, az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévők körében, mivel ez csak súlyosbítani a szociális válságot. A probléma már csak azért is bonyolult, mert a nemfizetőket ugyan egységes masszaként kezelik, azonban vannak, akik szeretnének, de nem tudnak fizetni. Míg mások valóban visszaélnek a rendszerrel. Szabó András azt is elmondta, hogy nem csak informális egyeztetés várható az ügyben, ugyanis a városházi frakciók véleményét is ütköztetik a témában.

A Szabad Pécs kérdésére, Kóbor József hangsúlyozta, hogy EU forrásokból kellene lakásokat építeni, ahogy erre már korábban volt is példa. Mivel a lakhatás európai szinten is probléma, így van esély ilyen pénzek bevonására.

Szintén a Szabad Pécs kérdésére Szabó András elmondta, hogy fizetési hátraléka nagyjából 1500-2000 családoknak lehet. A néhány tízezrestől a milliós tartozásig sokféle helyzet van. “Csak a Mosolymanóval ilyen okok miatt kapcsolatban lévő 25 család 10 millió forint körüli hátraléknál tart” – mondta Szabó. Az önkormányzat nagyjából 400 üres ingatlannal rendelkezik, azonban ezek nagy része jelenlegi állapotában használhatatlan vagy olyan területen vannak, ahova nem szívesen költöznek be családok.

Lakhatási szegénységről A Város Mindenkié – Pécs aktivistájával, Aradi Fannival a Szabad Péntekben, a Szabad Pécs heti podcastjában néhány hete beszélgettünk:

Átlátható, átfogó, egységes és szociális alapú lakásrendeletre volna szükség Pécsen is

Listen to this episode from Szabad Péntek – A Szabad Pécs heti podcastja on Spotify. Aradi Fannival, A Város Mindenkié pécsi aktivistájával a jelenlegi és a várható tennivalókról, a városvezetéshez címzett javaslataikról beszélgettünk. A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen a szervezet egy tájékoztató füzetet osztott ki a képviselőknek.

KategóriákMETÁL