Már ollvasható a Kisfaludy-program nyerteseinek egyelőre nem is teljes listája. Egyesek több milliárd forint közpénzt kapnak.

Már elérhető a hazai szálláshely-fejlesztési program, a Kisfaludy nyerteseinek egyelőre nem teljes listája, köztük több baranyai érdekeltséggel. Vannak, akik több milliárd forint közpénzt kapnak luxusépítkezésekre a Magyar Turisztikai Ügynökség döntésének hála. Ki nem találják, kikhez közel álló emberek nyerték így szét magukat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A hévízi Aquamarin szálloda felújítására például 381 milliót szavaztak meg, ami a rengeteg kisebb, tíz- és húsz- és ötvenmilliós fejlesztési támogatás mellett kiugróan magas, de vannak azért igazi nagyágyúk a nyertesek közt. Ha azt mondjuk, olyan emberek és cégek kaptak csillagászati összegeket támogatásként közpénzből, akik és amelyek a NER legismertebb haszonélvezői közé tartozókkal üzletelnek, állnak közel stb., akkor nyilván senki sem fog csodálkozni. Sőt, azon csodálkoztak volna valószínűleg, ha nem így történik. Ettől még ezeket mindenképpen érdemes leírni, hiszen a mi pénzünkről van szó.

Főleg, amikor azt olvassa az ember a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Program támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája című dokumentumban, hogy az ország egyik legkirívóbb építési luxusberuházásához, egy szántódi luxuslakóparkot is magában foglaló fejlesztéshez mindannyian, közösen mintegy 3 milliárd forinttal járulunk hozzá (de erről még később részletesen szólunk).

Cikkünk végén összegyűjtöttük a már támogatott baranyai fejlesztéseket is, habár lehetséges, hogy van, ami kimaradt, mert a nyilvánosan elérhető beszkennelt!! dokumentumból elsőre csak azokról tudtuk megállapítani a fejlesztés helyszínét, amelynek projektcímében vagy a cég címében megtalálni a települést, avagy ismert volt előttünk a szálláshely önmagában, a neve alapján.

A baranyai fejlesztések közt érdekes, hogy egy évekkel korábban visszavonult szocialista expolitikus, a volt pécsi alpolgármester Gonda Tibor is kapott támogatást orfűi beruházásra. Persze, Gonda nem ma kezdte sem a turizmust (amit egyetemi szinten oktat is), sem a lovasturizmust, aminek a fejlesztésére pályázott üzlettársaival. A másik ?természetesen? Bánki Erikhez köthető, a mohácsi lovas panzió fejlesztése, amiben már így is elég sok közpénz volt benne, és akkor lett igazán nyertese az állami és uniós támogatásoknak, amikor Bánkiék betették oda a lábukat. A mohácsi lovasfejlesztés viszont még akkor is a pofátlanság csúcsa, ha ők is ?aprópénzt? kaptak, az igazán nagy nyertesekhez viszonyítva.

Mindenesetre az egész ügy hasonlít az állami földbérletek fideszes újraosztásához, amikor sokan, a korábbiaknál többen jutottak földhöz, de pici birtokokhoz, míg a NER igazi nyertesei sokszorosát vihették az egy egységnyi átlagos üzleteknek. Itt is el lehet azt mondani, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb hazai, kormányztai turisztikai fejlesztési programja. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben hirdette meg a Kisfaludy-programot, és a kommunikált cél az az, hogy 2030-ig mintegy 300 milliárd forintos összértékű szálláshelyfejlesztés valósuljon meg. A kormány ennek  felét vállalja, mintegy 150 milliárd forintot kívánnak hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás keretében kiosztani. Állítólag a most közzé tett több mint 600 pályázatnál már valamivel több esetében született támogatásról döntés, de a már nyilvánosan olvasható listában csak azok szerepelnek, amelyekkel kapcsolatban az Orbán Ráchellel együtt dolgozó Magyar Turisztikai Ügynökség támogatói okiratot is kibocsátott.

Az egyik ilyen nagy program a Royal Golf Hotel kialakítása, amire például 1 milliárd 700 millió forintot ítélnek meg. Ez egyébként a balatonudvari golfpályához épül meg, amelyről korábban az lehetett olvasni, hogy Orbán Viktor fő vagyonkezelője sejlik fel a balatoni golfpálya megszerzése mögött. A hivatkozott cikkben egyébként sűrűn emlegetik Tiborcz Istvánt és a vele (egykoron?) jó viszonyban lévő volt MNV-vezért, Szivek Norbertet. A napokban nyilvánosságra hozott, a hazai szállodafejlesztési támogatásokat soroló iratból kiderül, hogy a golf hotel beruházója a X. Center Irodaház Kft., amelynek tulajdonosa egy másik cég, a V5 Projekt Investment Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az X. Center ügyvezetője Vagács András. Őt kötik Szivekhez és Tiborczhoz, egy másik, korábbi cikkben is egyébként. A  cég más lett, de a fő név ugyanaz. Vagács, akiről ITT is szépeket írnak.

A csak a projektcímeket és cégneveket tekintve az egyik legrejtélyesebb győztes is pont ennyit, szép summát kaszírozhat. Az Sz. Z. Szállodafejlesztő Kft. 1 milliárd 747 millió forintot kap meg a turisztikai ügynökségtől ?Egyedi adottságú, vízparti 66 szobás 4 csillag superior besorolású új szálloda létesítésére Balatonfüreden. Már az is érdekes, hogy a több mint 1700 millió forintos támogatást kapó cég egy 3 milliós zalakarosi kft. Ettől függetlenül a pályázó céget egyedül jegyző, korábban lovagkereszttel és az Év Agrárembere Díjjal is kitüntetett Szabadics Zoltán katonai építő üzemmérnök ?igazi? családi cége már komoly szereplő az építőiparban. Szóval projektcégről van szó, amely mögé a garanciákat oda teszi a nagy. Sok többmilliárd forintos projektet levezénylő, és történetét és jogelődeit tekintve évtizedekre visszanyúló, vízi közmű építéssel részvénytársaság, a Szabadics Zrt. elnöke is egyben ugyanis az üzletember. Szerepeltek már olyan konzorciumban, nem is egyben, amelyet a NER kedvelt cégei vezettek, de ez (is) egy ilyen piac, letarolták már, szóval ez még simán lehet egy teljesen rendben lévő projekt. A támogatás összege azért (fejesztéstől függetlenül is) azért ad némi okot a gyanúra – nem olyanra, hogy esetleg túl lenne árazva, hanem hogy ennyi pénzt azért csak úgy nem osztogtanak akárkinek.

Egy új gyenesdiási ?négycsillag superior? hotel kialakítása is megér 1,7 milliárd forintot. A nyíregyházi járásban található Napkorra bejegyzett Pleasure 77 Kft. a tulajdonos.

A Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósítása 2 milliárd 915 millió forint támogatást élvez. A beruházó a CDHT Hotel Projekt Kft. A szintén 3 millió forinttal alapított budapesti cégnél a képviseletre jogosult két személy neve nem túl ismert, Csidei Laura és

Szigeti Zsolt, ám a 3 milliós kft. tulajdonosa az A8 Palace Hotel Zrt., amelynek már a vezetői közt ott találjuk Garancsi Istvánt is, aki meglehetősen ismertnek mondható. Nem beszélve arról, hogy korábbi sajtóinformáció szerint ha nem is nyolcas, de egy hármas tulajdonolja ezt a céget, Garancsi mellett Hernádi Zsolt MOL- és Csányi Sándor OTP-vezér.

Sőt, az OTP Bank Nyrt. tulajdonában álló balatonszemesi Hotel OTP átalakítása és felújítása is több mint félmilliárd forintot vonhat be forrásként az adófizetőknek hála.

A keszthelyi Baron Hotel fejlesztése 1,8 milliárdos támogatásban részesült. A befektető/tulajdonos egy rejtélyesnek nevezhető ingatlanfejlesztő cégcsoport, a MINERVA. Amivel kapcsolatban Mészáros Lőrincet szokás emlegetni, mivel köze volt a Mentis Magántőkealaphoz, ami később a Konzumhoz került.

Mészáros Lőrinc egyik első ismertté vált szállodaprojektje, a  Tokaj-hegyaljai Tarcalon lévő ötcsillagos Andrássy Rezidencia fejlesztése azonban ?csupán? 324 millió forintot kapott. Ez számára aprópénz, tekintve, hogy ő az ország leggazdagabb embere, aki épp a minap vásárolta meg a híres-neves Club Aligát 4,4 milliárdért.

Érdekes módon az ötcsillagos Grand Hotel Tokaj exkluzív szállásfejlesztése is a toptámogatások élvező projektek sorát gazdagítja a maga 2,9 milliárd forintjával. Habár a beruházó cég és a mögötte található emberek miatt már egyáltalán nem is biztos, hogy olyan meglepő, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nagyon szerette ezt a fejlesztési tervet.

A beruházó a TCSV Ingatlanfejlesztő Kft. ugyan csupán egy hárommilliós, vélhetően projekt kft., aminek a vezetője egy egykori quaestoros, Vécsey Róbert. A cég a DLHG Zrt. tulajdonában van. Vécsey a DLHG vezetésében is benne van, ahogyan dr. Szepesi Richárd is, de a cég főrészvényesének dr. Kante Awa van feltüntetve. Kante Awáról és Szepesi Richárdról egy igencsak érdekes cikkben írnak többek közt.

Azt például, hogy Matolcsy György korábbi bizalmasának, Nagy Rózának a lánya Kante Awa Szepesi Richárd felesége. Szepesiről megjegyzik, hogy dobbermanntenyésztéből lett szállodás, de ettől függetlenül (vagy éppen ezért) jó szakembernek tartják. Sőt, az Év szállodása is lett korábban, és nem lehet azt fogni rá, hogy ne lenne jó üzletember. Ugyanakkor a független sajtóban megjelenő cikkek szerint Kante Awa és még inkább Nagy Róza lehet a kulcsa az eggyel (vagy kettővel) nagyobb, minőségi ugrást jelentő sikereknek.

Hogy ez így van-e, nyilván nem tudjuk, Szepesi mindenesetre egy két, még fontosabb üzletemberrel bizniszelt korábban. Például Tiborcz Istvánt is emlegetik vele kapcsolatban egy lepecefürdői termálvizes strandfejlesztés miatt, amely másik állami forrásból kétmilliárdos támogatást élvez.

De ő adta el például a szintén tokaji Andrássy Rezidenciát Mészáros Lőrincnek. Ki tudja? Talán éppen ez volt az igazi szerencséje Szepesinek és Kante Awának. Vagy tényleg szerencséjük van, és mellette meg piszok jó pályázatírójuk.

A másik csúcstámogatású projekt ugyanis szintén egy, a DLHG Zrt. tulajdonában álló cég, az SZBFamily Ingatlanfejlesztő Kft. által benyújtott pályázat, A ?Balaton közepén? álló ötcsillagosnak tervezett a BaLaLand Hotel családi szálloda fejlesztése. Ami szintén 2,9 milliárdot kap az államtól. És ez, a legtöbb közpénzt elnyerő fejlesztés egyrészt szintén a Balatonhoz kötődik, másrészt egy luxuslakóparkot is magában foglaló gigaprojekt része, „karibi koloniális tematikájú építészettel”.

Támogatott baranyai szállásfejlesztési programok

Bata Panzió fejlesztése (Szigetvár) 21,8 millió forint

Arnold Pince fejlesztése (Siklós) 14,4 millió forint

Delanta Panzió megújulása (Pécs) 34,6 millió forint

A Bagoly Csárda és Panzió fejlesztése (Mecseknádasd) 57,9 millió forint

Az ?Oportó Étterem és Panzió? kapacitás bővítése? (Villány) 59,9 millió forint

A Cseppkő Panzió fejlesztése (Abaliget) 15,75 millió forint

Diófa Panzió infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztés (Villány) 29,6 millió forint

Családbarát panzió fejlesztése (Bikal) 34,8 millió forint 

Rönkház bővítése (Somberek) 27,9 millió forint

No Stress NKft. panziójának fejlesztése (Harkány) 53,1 millió forint

Hubertusz Panzió fejlesztése a Bükkösdi Ökoparkban (Bükkösd) 42 millió forint

Polgár Panzió szálláshelyeinek és turisztikai szolgáltatásainak a fejlesztése (Villány) 59,4 millió forint

Joker Hostel Kft. panziójának fejlesztése (Pécs) 26,3 millió forint

PalKonyha Panzió szolgáltatási körének és kapacitásának bővítése (Palkonya) 28,9 millió forint

Rácz Tanya Panzió minőségi és szolgáltatási színvonalának fejlesztése (Orfű) 38,8 millió forint

Retro Panzió felújítása (Pécs) 5,6 millió forint

Mohácsi Panzió és Lovas Klub fejlesztése 31,5 millió forint

A Tekeresi Lovaspanzió fejlesztése (Orfű) 45,2 millió forint

Kovács Panzió fejlesztése (Mohács) 20,5 millió forint

KategóriákMETÁL