Lehet, hogy ezt már nem hiszik el, de az előző, fideszes pécsi városvezetés idején Bánki Erik pécsi ügyvédje egy harmadik pécsi önkormányzati cégnél is kapott egy jól fizető (havi nettó egymilliós) ügyvédi megbízást. Dr. Kamondi 2016-2019 közt, 2018 júliusától, 18 hónapon keresztül dolgozott a nem túl rossz összegért. Kemény másfél éve lehetett akkor, hiszen három pécsi önkormányzati cégnél végzett ebben az időszakban folyamatosan általános jogi munkát megbízással.

A cikk a hirdetés után folytatódikKét külön cikkben is foglalkoztunk nemrég a pécsi önkormányzat cégeinek az előző városvezetés idején megkötött ügyvédi megbízási szerződéseivel.

Kiderült, hogy az eddig megvizsgált két cégnél, a Pécsi Vagyonhasznosítónál és a Biokomnál dr. Kamondi Mónika pécsi ügyvéd, nem mellesleg Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő ügyvédje vezette a legtöbb megbízási díjat begyűjtő ügyvédek rangsorát.

Azokat a megbízásokat a közérdekű adatigénylésünk után kiadott hivatalos céges papírok szerint mindenféle pályáztatás nélkül nyerték el az ügyvédek, köztük dr. Kamondi.

Hiszen nem csak Kamondi Mónika kapott folyamatos vagy alkalmi, de igencsak jól fizetőnek tűnő ügyvédi megbízást, hanem mások is.

Például dr. Szabó Iván szakértelmére is szükség volt a vagyonhasznosítónál (egykori Pécs Holding) és a Biokomnál is.

Most a Tettye Forrásház ügyvédi megbízási szerződéseit kértük ki.

Az új listában is feltűnt dr. Kamondi Mónika neve, aki (illetve az általa vezetett ügyvédi iroda) 18 hónapos megbízást teljesített külsős, szerződéses ügyvédként nettó havi egymillió forintos megbízási díjért, általános jogi képviseletre szólóan.

Kamondi Mónika 2018 júliusa és 2020 februárja közt (azaz a lejárata a megbízásnak már az új városvezetés idejére esett, és összesen 20 hónapig élt a szerződése) dolgozott a Tettyének, lapunk a közérdekű adatigénylést a 2016-2019 közti négy teljes évre vonatkozóan kérte ki, ez alapján írjuk, hogy ebben az időszakban Kamondi Mónika ügyvédi irodája kizárólag a Tettyénél nettó 18 millió forintot számlázhatott ki.

A Tettyénél azt is elmondták, hogy nem volt olyan saját munkavállalójuk, aki jogi munkát végzett volna, azaz minden ilyen szükséges munkát szerződéseken keresztül végeztettek el.

Megj.: Ebben egyébként semmi különös nincs, sőt adott esetben a “vegyes” foglalkoztatásnak sem, az, hogy valami pazarló-e vagy sem, visszaélés történhetett-e vagy sem, minden esetben a konkrét ügyek és adatok adhatnak választ. – B. A.

Újdonság a másik két céghez viszonyítva, hogy ugyan nyilvános pályázati kiírásra egyik ügyvéd esetében sem került sor, de két ügyvéd/ügyvédi iroda esetében (dr. Szűcs, dr. Kamondi) meghívásos beszerzési eljárást lefolytattak a kiválasztást megelőzően.

A másik két ügyvédi irodánál (dr. Bódis, dr. Boros) pedig azt hangsúlyozták, hogy nem volt ugyan még meghívásos beszerzési eljárás sem, de a közösségi értékhatár alatti jogi szolgáltatások kivételt képeznek – magyarul nem muszáj őket nyilvános vagy akár meghívásos pályázattal kiválasztani.

Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy a kiválasztás a korábban alkalmazott összehasonlító árak és az ügyvédek tapasztalatai alapján történt.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy egyrészt tiltva nem volt sem a nyilvános közbeszerzés, sem a meghívásos pályázat ezeknél a megbízásoknál sem.

Illetve hogy érdekes módon más pécsi önkormányzati cégeknél már “megismert” Kamondi Mónika (=Bánki Erik ügyvédje) neve itt is csak felbukkant végül. Úgy gondolták a Tettyénél valami miatt, hogy őt is meghívják a kevés meghívott ügyvéd közé, és a végén nyert is.

És megbízást kapott a pécsi önkormányzati víziközmű-szolgáltatótól a szintén pécsi dr. Bódis Krisztina is. Ő kifejezetten szoros munkakapcsolatban állt a Tettye megalapításánál is ügyködő, majd a Vízmű-perben és a Zsolnay-Ledina Kerámia ügyben is Pécsett dolgozó dr. Szabó Ivánnal. Dr. Bódis több pécsi ügyben is részt vett dr. Szabó “oldalán”, megbízott ügyvédként vagy helyettesítőként.

Eddig három pécsi önkormányzati céget megvizsgálva kimondható, hogy dr. Kamondi Mónika ezektől, azaz a Tettye Forrásháztól, a Biokomtól és a Pécsi Vagyonhasznosítótól 2016 januárja és 2019 decembere, azaz négy teljes év alatt  összesen mintegy bruttó 190 millió forint ügyvédi megbízási díjat számlázhatott ki, azaz átlagban évi 47,5 millió forintot.

Sőt, a fent említett “tettyés” másfél évben, hiszen ebben az időszakban dolgozott a másik két cégnek is, havi nettó 3 millió forintot kapott, egészen pontosan 3 millió 50 ezret, ami a 27 százalékos áfával számolva havi bruttó 3 millió 870 ezer forint.

Ezt a munkát nyilvános pályáztatás nélkül nyerte el Bánki Erik ügyvédje.

KategóriákMETÁL