Csak ma, egy nappal a törvényi határidő után tudnak fizetést utalni a Pécsi Nemzeti Színház dolgozóinak, értesült a hírről a Szabad Pécs.

Csak ma, egy nappal a törvényi határidő után tudnak fizetést utalni a Pécsi Nemzeti Színház dolgozóinak, értesült a hírről a Szabad Pécs. Finanszírozási és technikai oka is van a csúszásnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Kétszáz munkavállalója van a Pécsi Nemzeti Színháznak, mind a színészek, mind a vezetőség, a titkárság, adminisztráció, technikai állomány stb. tagjai bérből, fizetésből élnek. Korábban már a hónap elején, jellemzően minden hónap első öt napjának valamelyikén megkapták a fizetéseket. Év végén, a decemberi béreket akár még december végén elutalták a munkavállalóknak. Most azonban mindezidáig még nem kapták meg a béreket. Ami, tekintve, hogy jónéhányan kifejezetten keveset keresnek, bőven az átlagkereset alatt, több dolgozónál is kiverte a biztosítékot, és nehéz helyzetbe hozta az adott családokat. Sőt, voltak olyanok is, akik azon gondolkodtak, hogy nem mennek be dolgozni, ha még a mai napon sem lesz utalás, értesült a Szabad Pécs színházi forrásokból.

A rossz hír, hogy valóban nem kapták meg mindeddig a júliusi fizetéseket a dolgozók, a jó hír az, hogy még ma megkapják. Ez utóbbit Bognár Szilviától tudta meg a Szabad Pécs. Azért kerestük Pécs kultúráért felelős alpolgármesterét, hogy megtudjuk, mi az oka a fizetések elmaradásának, és mikorra várhatják a dolgozók az utalást.

Az alpolgármester azt mondta, hogy az, hogy nem tudtak 10-éig utalni, annak már konkrétan egy technikai probléma az oka, egy kincstári ellenjegyzésre vártak, amelyet az utalási időpontig nem kaptak meg. A mai napon azonban, mostanra ezt már pótolták, azaz akár néhány órán belül, vagy még hamarabb sor kerülhet az utalásra és a bérek kifizetésére.

A teljes igazság azonban az, hogy nem csak ez a technikai probléma állt fenn, ami a tegnapi teljesítést akadályozta meg, hanem előtte biztosítani kellett a fedezetet is, elfogyott ugyanis mostanra a színház pénze, és a fenntartónak, a pécsi önkormányzatnak kellett egy nagyobb, 50 millió forintos tagi kölcsönt biztosítania a színháznak a bérek kifizetésére. Ennek az ellenjegyzésére (kincstári engedélyére) kellett várni.

Merthogy – mint ismert – sok más színházhoz, köztük a nagy vidéki, nemzeti minősítést elnyert teátrumokhoz hasonlóan a PNSZ működtetését is közösen finanszírozza az állam és a helyi önkormányzat.

Csakhogy a Pécsi Nemzeti Színház állami (rész)finanszírozása mindezidáig nem volt megoldva ebben az évben, éppen tegnap közöltük a Magyar Közlönyre és a Pécsmára hivatkozva, hogy megjelent az a rendelet, amelyik rögzíti, hogy a Pécsi Nemzeti Színház is (utolsóként a vidéki teátrumok közt) megkaphatja az állami támogatást, ugyanannyit, amennyit tavaly is kapott. Ugyanakkor ez az is jelenti, hogy mindeddig, ebben az évben a PNSZ fenntartását, a fizetéseket a pécsi önkormányzat biztosította.

Megkapta az állami támogatást a Pécsi Nemzeti Színház – Sőt, a ZSÖK is marad Pécs kezében

A Magyar Közlönyben is megjelent már, vagyis hivatalos a döntés, amint azt a Pécsma kiszúrta, hogy végül megkapta a Pécsi Nemzeti Színház is az állami támogatást. Megjelent a Magyar Közlönyben, így…

Az is kiderült már tegnap, hogy ötéves szerződést fognak kötni, amelyben az évről évre szóló állami támogatást is rögzítik. A Pécsi Nemzeti állami-önkormányzati fenntartását rögzítő szerződés ugyanakkor még nem készült el, vagy legalábbis nem írták még alá, csupán a Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, hogy a költségvetésben biztosítani kell a PNSZ állami finanszírozásához szükséges összeget. Amihez képest már csak egy lépés lesz elviekben a szerződés aláírása és az állami támogatás elutalása.

Frissítés (14.46): Információink szerint a színházi dolgozók megkapták a júliusi fizetésüket.

Címkék:
KategóriákMETÁL