Még Hoppál Péter-i értelemben is a margón túl van az az újabb Facebook-bejegyzés, amit Hoppál Péter (avagy egy “digitális munkatársa”) posztolt hétfőn este a Facebookra. Azzal vádolta meg pécsi politikai ellenfeleit, hogy az összegyűjtött konzultációs ívek egy részét “kilopatták a postaládákból”.

A cikk a hirdetés után folytatódikHoppál Péternek – finoman szólva – több figyelemfelkeltő Facebook-bejegyzése volt az elmúlt 2-3 évben, amikről rendszeresen beszámoltunk.

Példa 1, példa 2, régebbi Top5.

A mai, legfrissebb, hasonlóan érdekes bejegyzése arra enged következtetni, hogy olyan lehet ez, mint a hegymászás, vagy sok más olyan extrém sport, ahol az adrenalinszint-növekedés az egyik fő mozgatórugó és mindig emelni kell a tétet. Bizonyos szempontból ugyanis újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

A pécsi-baranyai fideszes országgyűlési képviselő Hoppál Péternek (avagy az egyik “digitális munkatársának”) ugyanis annak apropóján volt sürgős közölnivalója a közösségi médiában, hogy a pécsi Momentum ma sajtóközleményben jelentette be, hogy 5000 nemzeti konzultációs ívet sikerült Pécsett összegyűjteniük – amelyeket Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők kezdeményezéséhez csatlakozva gyűjtöttek össze a momentumos politikusok és aktivisták az elmúlt hónapokban. Az igaz, persze, hogy az 5000-es szám elég jó eredmény, vagyis tudják azt sikerként kommunikálni, amire talán nem is meglepő, hogy érkezik egyfajta politikai válasz – és nyilván nem dicséret, hogy milyen ügyesek voltak.

Arra viszont, ami válaszul érkezett erre Hoppál Pétertől/Hoppál Péter egyik digitális munkatársától, megvalljuk, már egész sokat látott újságíróként sem számítottunk.

Ezt írta ugyanis:

„Ma éjfélig még kitölthető az online Nemzeti Konzultáció a koronavírus elleni védekezésről, a gazdaság újraindításáról! Miközben a pécsi baloldal 5.000 ívet szedett össze híveitől, vagy lopatott ki a postaládákból, addig mi, a csendes többség már 1 millió 630 ezren töltöttük ki az eddigi egyik legnépszerűbb konzultációt. Nekünk Magyarország az első! 🇭🇺

Vagyis az egyszerűség kedvéért bűnelkövetéssel, lopással (és esetleg még rongálással), illetve erre felbujtással vádolja meg a konzultációs ívek begyűjtőit.

Írtunk Hoppál Péternek, hogy megtudjuk, honnan vette ezt, esetleg van-e bármi bizonyítéka az állításra. Eddig még nem válaszolt, ha megteszi, frissítjük cikkünket.

Kerestük Nemes Balázst is, a Momentum új pécsi elnökét, hogy reagáljon Hoppál Péter szavaira. A következőket írta:

„Minden pécsi polgár a saját szemével láthatta, hogy az elmúlt három hónapban több, mint száz órát töltöttünk az utcákon pultjainkkal, minden leadó önként és örömmel adta nekünk az ‘inzultációs’ íveket. A Momentum eddig is és ezután is a terepmunkára esküszik, hiszen az igazi véleményeket, akár pozitív, akár negatív, ott személyesen is meghallgatjuk, megvitatjuk. Nem mellesleg 5000 leadott ív nagyjából annyi, mint amekkora különbséggel a Fidesz elvesztette a polgármesterválasztást ősszel. Hoppál Péternek inkább azt javasolnám, hogy ostobaságok posztolása helyett inkább merészkedjen ki néha az utcára, hátha a valósággal is találkozik. Velünk biztos fog.”

FRISSÍTÉS, Kedd, 11.11

Válaszolt lapunknak Hoppál Péter (avagy egyik digitális munkatársa). Igaz, nem pontosan a feltett kérdéseinkre, és nem is viszintválaszban, hanem cikkünk Facebook-ajánlója alatti kommentfolyamban írt hozzászólást (megejegyezve, hogy e cikk szerzője szerinte már a tanév elején újabb elégtelent kapott igazmondásból). Ugyanakkor az ettől függetlenül is mindenképpen kihámozható, hogy mire is gondolt, mit is vett/vehetett alapul Hoppál, amikor “a baloldalt” lopással vádolta meg.. Az Origo.hu egyik júniusi cikkét ajánlotta a figyelmünkbe, és ezzel együtt az abban látható felvételeket, vagyis ezeket veszi, veheti bizonyságul azon állítása alátámasztására, hogy a baloldal az ívek egy részét kilopatta a postaládákból. A hivatkozott Origo-cikk ITT olvasható. Szerepel benne egy szolnoki társasházi kamera videófelvétele, amelyen az látható, hogy egy idősebb hölgy a társasházból egy kinti postaládából kivesz egyetlen darab vaskos borítékot. A hölgyet egy fényképfelvétel alapján MSZP-s aktivistaként azonosította az Origo. A postán megerősítették az Origónak, hogy a nemzeti konzultációs ívek szerepeltek/szerepelhettek a borítékban. (Megj.: Lehet, hogy Szolnokon nem névre szólóan, külön borítékban viszik ki az íveket, hanem társasházakra lebontva egy nagy borítékban? Vagy Pécsett is tudni ilyenről, csak mi nem vagyunk ebben elég tájékozottak?) Érdekes módon a szolnoki társasház képviselője is megszólal, aki szerint több más házból is kilopták a konzultációs íveket.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy vagy valóban konzultációs ívek voltak abban a borítékban, vagy nem. Vagy azt hitte a felvételen látható asszony, hogy azok vannak benne, vagy nem (ez független attól, valójában, mi volt a borítékban). Ha feltételezzük, hogy valóban azért lopta ki a borítékot, mert nemzeti konzultációs ív, ívek vannak benne, azt tehette utasításra, kérésre, de tehette önszorgalomból is. Lehet az eset egyedi és lehet általános is, akár Szolnokon és környékén, akár országosan is – mi mindenesetre nem kaptunk olyan jelzést sem most, sem korábban, hogy eltűntek a konzultációs ívek a postaládákból. Ráadásul a postázott konzultációs ívek “ellopása” nem feltétlenül jelenti azt sem önmagában (feltéve persze, hogy ilyen történt), hogy azok azt követően az összegyűjtött ívek közé kerültek be. És az is tény, hogy Szél Bernadettnek, Hadházy Ákosnak és a Parlamenten kívüli Momentumnak is csak az lehet az érdeke, ha hosszú távon akarnak politizálni, márpedig, úgy tűnik, erre készülnek, hogy valós adatokkal dolgozzanak – és nem csak azért, mert mondjuk Pécsett az 5000 nem hangzik igazán sokkal jobban, mint mondjuk a 2400 vagy a 3300, de azért is, mert az íveket nekik leadókkal személyes kontaktusba kerülnek, és végső soron a politika sok-sok ember személyes képviselete lenne, néhányak által. – B. A.

KategóriákMETÁL