A pécsi Széchenyi téri Nick-galéria megmentésére szerveznek kortárs műveket elárverező nemzetközi aukciót szeptember elején. Nem egyszerű árverésről van tehát szó, hanem még Pécsett is példátlannak nevezhető összefogásról, amelyben művészek alkotásaik felajánlásával állnak ki egy helyi kortárs galéria léte mellett.

A cikk a hirdetés után folytatódikHét éve nyílt meg a Széchenyi téren a felújított Nick-udvarban az azóta Pécs elsőszámú kortárs galériájává lett Nick Galéria. Ami nem csak a helyszín, hanem működése, küldetése, tartalma, színvonalas kiállításai miatt is az ország egyik legizgalmasabb vidéki kortárs galériája lett mára. A léte, működése azonban veszélybe került, de hamarosan új üzemeltetője lehet: egy helyi művészekből és művészetpártolókból szerveződő új pécsi civil egyesület.

Akik az elmúlt hét évben megismert koncepciót, színvonalat és állhatatosságot kívánják tovább vinni, értéket, kultúrát menteni. E cél elérésére kértek fel olyan helyi, és más magyar és külföldi művészeket, illetve műgyűjtöket, hogy segítsék egy alkotás felajánlásával a galéria jövőbeni működtetését. Az eredmény egy még Pécs életében is példátlan összefogás lett, így nem csak az aukciót tudják megtartani, hanem a majd kalapács alá kerülő művekből egy közös kiállítást is szervezni. Ez lett a Save the Nick, amelyet holnapután, augusztus 28-án pénteken 19:00 órakor nyitnak meg. A kiállítás – ahogyan a korábbiakban is minidg minden Nick-es tárlat – ingyenesen látogatható.

A Save the Nick-projekt kiötlője és a Nick Galéria megmentésének felkarolója Szluka Balázs ismert pécsi kortárs műgyűjtő és Pál Zoltán, Munkácsy-díjas szobrászművész voltak. A Save the Nick-projekt egy 60 tételt sűrítő aukció, amely kínálatában festmények, fotók, grafikák és szobrok egyaránt szerepelnek. De nemcsak műfajában sokszínű az anyag, hanem 60 művész különböző generációs művészetfelfogását is egyben láttatja. 

Amint a szervezők közleménye írja, izgalmas tételek sora reprezentálja a kortárs művészet sokszínűségét. Feltörekvő, fiatal és a már komoly reputációval bíró alkotók művei közt egészen biztos, hogy mindenki megtalálhatja gyűjteményének újabb, vagy akár első darabját. Nem mellesleg azzal az érzéssel, tudattal, hogy a pécsi kortárs kultúra egyik megkerülhetetlen terét, szellemiségét támogatja.

A kiállítást dr. Kovács L. Gábor akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem professzora nyitja meg. Az aukciót szeptember 4-én, pénteken, 19.00 órától tartják a Nick Galériában. A kiállítás Facebook-eseménye ITT érhető el.

KategóriákMETÁL