Éppen 150 éve, 1868. március 22-én született  Vázsonyi Vilmos (szül.: Weiszfeld Vilmos)  magyar ügyvéd, liberális-polgári demokrata politikus, igazságyügyi majd tárca nélküli miniszter. Terézváros négyszer választotta meg őt országgyűlési képviselőnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikVázsonyinak, aki egyik védője volt Désy Zoltán ellenzéki képviselőnek a végül Lukács László miniszterelnök bukását is jelentő Désy-Lukács perben, van a híres, jogtörténeti szempontból sem  érdektelen perben egy ismert mondása. Az 1912-es pert vita és parlamenti verekedés is megelőzte, aminek oka, hogy panamával vádolták Lukácsékat.

A per leíratának előszavát Andrássy Gyula gróf írta, egyebek mellett ezt:

 

?A Désy-Lukács-pör tanúsága szerint a korrupció járványa nálunk újból el van terjedve. – pör bebizonyította, hogy a kor- rupció vált újra a kormányzás egyik legfőbb eszközévé, hogy régi bajunk kiújulásával van dolgunk. – per valóban kétségbe ejtő képet nyújtott közállapotainkról.

A korrupció egyik legcsúnyább neme az, mikor a közérdek képviselői hatalmukat saját anyagi hasznukra használják föl.?

 

A ma születésnapos államférfi már említett híres idézete pedig így szól

 

?Szörnyű dolog, amikor a kormányzónak börzeemberekkel és fináncnagyságokkal közös titkaik vannak! Mert a közös titok irtózatos kötelék. Egy életre szóló vérszerződés, a közös titok cinkosság, hogy együtt maradjunk az egész életen át, és védjék meg kölcsönösen egymást, mondván, hogy én megvédem a te érdekeidet, és te ne adj ki engemet, ne mondd meg, hogy mi egymással titokban hogyan szerződtünk, ne mondd meg, hogy hogyan adtál nekem pénzt a magyar nép megvásárlására, ne árulj el engem, és én sem árullak el téged. (?) A panama okozza, hogy a becsület menekülni kénytelen, hogy a becsület szégyenkezik és félrevonul, a bűn pedig kacag, a bűn pedig kacag, a bűn hetvenkedik, a bűn üldöz! A bűn üldözi az erényt, nem az erény üldözi a bűnt!?

KategóriákMETÁL